Browokator Opublikowano 20 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2018 Witajcie piwowarska brać, Jestem początkującym piwowarem, robię dopiero swoją drugą warkę. (pierwsza udana, druga z tego co smakowałem zanosi się również dobrze). Ale pojawia się pewne ale... a konkretniej mówiąc SUMMER ALE. Chciał bym spróbować poeksperymentować z kilkoma butelkami. Plan jest taki by dodać na ostatnie 2 dni cichej trochę trawy cytrynowej lub dodać ją przy butelkowaniu w formie herbatki. Pytania są następujące: 1. W przypadku warki 18l ile trzeba dodać takiej trawy by nie dominowała ale była wyczuwalna (ile na butelkę w formie herbatki bądź ile trawy wsypać do fermentora) 2. Czy polecacie jeszcze jakieś inne dodatki aby to piwo było trochę ciekawsze? Dane piwa: Summer ale o pojemności 18 l i 12'BLG chmiele podczas 20 min. gotowania były dodawane następująco: Motueka po 5 min od zagotowania brzeczki Amarillo 20g na ostatnie 10 min gotowania (10 min od zagotowania) Galaxy 30g, na ostatnie 5 min. Słód: jasny z 2x 1,5 Drożdże US WEST COAST M44 Mangrove Jack's Piwo po 12 dniach od zadania drożdży ma już posmak cytrusów, przyjemne, będzie dobre na gorące dni. Ale pytanie, czy dodawanie tutaj na cichą nie sknoci mi walorów smakowych. Będę wdzięczny na porady i za zbesztanie typu:""są google, były podobne tematy" no ale niestety nie znalazłem odpowiedzi, która by sprawiła, że poczuł bym się pewniej w poruszonym zagadnieniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glowa Opublikowano 21 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2018 (edytowane) Też jestem początkujący. Dodałem kiedyś 30 gramów trawy cytrynowej na 10 litrów APY, było za dużo, przykryło aromaty z chmielu. Jak piwo jest dobre to bym nie kombinował i nic nie dodawał, ewentualnie przy butelkowaniu dodał małej ilości tej trawy cytrynowej z herbatki do części butelek żeby mieć porównanie. Z ciekawości - chmieliłeś tylko przez 20 min i nie dodawałeś nic na goryczkę? Edytowane 21 Maja 2018 przez Glowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browokator Opublikowano 21 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2018 Ciężko powiedzieć. teoretycznie idąc tropem, że na goryczkę daje się chmiel na początku a na aromat na ostatni kwadrans to odpowiedź masz w recepturze. Piwo ma jużgoryczkę, przypomina trochę Corneliusa IPĘ o ile się nie mylę, ma w sobie goryczkę ale na początku czuć słodkawy posmak, tutaj jest to podobne. Piwo bardzo proste w przygotowaniu, aż za proste. Pytanie brzmi: ile ml herbatki z trawy cytrynowej bezpiecznie by było dodać przy butelkowaniu, na każde 500ml? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 22 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2018 On 21.05.2018 at 8:39 PM, Browokator said: Ciężko powiedzieć. teoretycznie idąc tropem, że na goryczkę daje się chmiel na początku a na aromat na ostatni kwadrans to odpowiedź masz w recepturze. Piwo ma jużgoryczkę, przypomina trochę Corneliusa IPĘ o ile się nie mylę, ma w sobie goryczkę ale na początku czuć słodkawy posmak, tutaj jest to podobne. Piwo bardzo proste w przygotowaniu, aż za proste. Pytanie brzmi: ile ml herbatki z trawy cytrynowej bezpiecznie by było dodać przy butelkowaniu, na każde 500ml? Max gram na litr. Możesz zrobić 0.5 L herbatki, z 6g cukru na litr i od razu będziesz miał refermentacje. Ale polecilbym Ci najpierw zrobić piwo bez dodatku, żeby patrzeć jak wychodzi. Potem możesz kombinować z trawami. A najlepiej na lato wchodzą zesty. Ja obieram owoce, skórki suszę i dodaje na koniec gotowania albo cichą. Bardzo fajne efekty daje też jałowiec, mięta i liść laurowy. ATizequeM 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 22 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2018 Dnia 20.05.2018 o 21:03, Browokator napisał: Będę wdzięczny na porady i za zbesztanie typu:""są google, były podobne tematy" no ale niestety nie znalazłem odpowiedzi, która by sprawiła, że poczuł bym się pewniej w poruszonym zagadnieniu. To słabo szukałeś chyba A w środku kilka linków zarówno do innego podobnego tematu, jak i receptury. Tylko tak użyto trawy pod koniec gotowania. Na Twoim miejscu, jak już masz w planach eksperymenty, to zrobiłbym wywar z np z 5-10g i dodał do połowy piwa w trakcie rozlewu, bo na samą cichą chyba niewiele już wniesie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się