ronson Opublikowano 21 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2018 (edytowane) Witam, Oprócz normalnych piw, chciałbym ciągle mieć do picia jakieś lekkie piwko. Bardzo lubię amerykańskie chmiele, więc chciałbym mieć sprawdzony przepis na lekkie, orzeźwiające amerykańskie ALE, które jest proste do uwarzenia i szybko gotowe do picia. Bardzo bym prosił o sprawdzenie przepisu (głównie chmielenia). Zasyp (planuję osiągnąć ok. 7.5 BLG): - 3.5 kg słodu pilzneńskiego Zacieranie na wytrawnie, 60 min w 65-67 stopniach Gotowanie 60 min Chmielnie: - Citra 20 gram - ostatnie 5 min gotowania - Amarillo 25 gram - ostatnie 5 min gotowania Wg. kalkulatora to daje około 10 IBU. Tyle chciałem osiągnąć. Whirpool 30 min (przed wrzuceniem chmieli schłodzę brzeczkę do 80 stopni, żeby zatrzymać izomeryzację alfakwasów) - Centennial 15 gram - Ekuanot 15 gram Chmielenie na zimno - Citra - 10 gram - 3 dni - Centennial - 15 gram - 3 dni - Ekuanot - 15 gram - 3 dni Drożdże: Safale US-05 Fermentacja: 7 dni burzliwa 17 stopni 7 dni cicha 17 stopni Rozlew: Poziom CO2 - 2.5 2 tygodnie refermentacji Wiem, że model 7+7 nie jest dobry, ale wydaje mi się, że przy tak lekkim piwku można go zastosować. Po 4 tygodniach od warzenia piwko do picia. Co myślicie o przepisie? Nie dodałem za dużo chmieli? Edytowane 21 Maja 2018 przez ronson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 21 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2018 Jeśli celujesz w tak niskie blg to będzie mocno chmielowe... :). Ja czasami jak robię APA (12blg) to sypię tyle chmielu a czasami nawet i sporo mniej. No ale jeśli tak lubisz. Na pewno będzie do wypicia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ronson Opublikowano 21 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2018 No wydaje mi się, że za dużo tego było Poprawiłem przepis, zmniejszyłem ilość chmielu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się