tier Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Wczoraj po godz. 17 zacząłem przygodę z pierwszym piwem, chmielenie zakończylem o 00:35 i odstawiłem gar do wanny do rana. Dzisiaj zacząłem przelewac młode piwo do fermentora, ale ma strasznie mętny i jasno brązowy kolor, Na dnie gara zostało trochę osadów, zlałem jakies 15l a do wysładzania dałem ok 23l wody. Czy teraz mogę dolać wody żeby uzyskać te 20l i czy ten kolor ma taki być, zapewnie coś żle zrobiłem przy filtrowaniu może trochę za wcześnie, jeden etap fitrowania jest ok? czy lepiej to powtórzyc kilka razy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Wszystko jest ok. Jak jest mętne to znaczy źe się wyklaruje. Wody możesz dolać, ale lepiej zostaw. Ile Ci wyszło blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2010 (edytowane) Niestety zmierzyć nie mogę, w przesyłce dostałem uszkodzoną próbke od aerometru edit: Jednak znalazłem coś podobnego do próbki i blg pokazuje ok. 12. Edytowane 19 Kwietnia 2010 przez tier Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2010 No to zostaw jak jest, będzie konkretniejsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Niestety zmierzyć nie mogę, w przesyłce dostałem uszkodzoną próbke od aerometru Chyba probówkę. Lepiej używać nazwy menzurka. w Ikea można kupić coś na kształt menzurki. Chyba to jest wazonik na kwiatek. Cienkie, wysokie z grubego szkła z solidną stopką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Powiem że najlepiej kupować słody na kg. Bo z zestawów trochę mało wychodzi browca a roboty tyle samo. Wiem jak jest jeszcze odliczyć pozostałości z nad osadów to ilości ostatecznie małe wychodzą. A przepisy to rzecz umowna bo jak się skład nawet zmieni to i tak jak dobrze zrobione to powinno zawsze smakować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Ostatecznie po przelaniu do fermentora miałem jakieś 16l Jakiej ilości wody używać do wysładzania? dałem 23l i wychodzi że jest za mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Sugerujemy się poziomem °Blg a ile litrów ci wyjdzie to już osobna kwestia. Przeczytaj tam było bliżej napisane " jak czytać przepis" w tym dziale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Ostatecznie po przelaniu do fermentora miałem jakieś 16l Jakiej ilości wody używać do wysładzania? dałem 23l i wychodzi że jest za mało. Z tego co piszesz wynika, że w czasie gotowania odparowało ponad 10 litrów, albo "machnołeś" się przy obliczeniach. Ja gotuje intensywnie do czasu przełomu, później delikatnie, odparowuje mi średnio ok. 5 litrów. Najlepiej jest wysładzać do momentu, aż w garze w którym będzie gotowanie będzie Blg mniejsze od docelowego o 1 lub 2 (po odparowaniu o tyle zagęści się). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Odmierzyłem raczej dobrze miarka, nawet zrobiłem na fermentorze oznaczenia ilości litrów, mi sie wydaję że zbyt długie gotowanie na kuchence gazowej, na 2 palnikach ciężko zagotować. Przy 15l blg bylo ok 12, po dolaniu wody ok 3/3.5l mam 10 blg, zobaczymy co z tego będzie. A tutaj parę fotek z produkcji: sprzęt w przygotowaniu w czasie kiedy woda była zbyt ciepła wyskoczyłem po coś na orzeźwienie dodawanie słodu termometry w akcji młót leci do wiaderka wysładzanie, tutaj trochę dałem ciała... chmielenie po przelaniu do fermentora z drozdzami, mam nadzieje ze kolor własciwy i to tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Wyklaruje się. Pamiętaj o fermentacji cichej i będzie okej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Po 2 dniach fermentacja wygląda tak: mam nadzieje że jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Jest super Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2010 (edytowane) Po 4 dniach fermentacji blg jest poniżej 5, piana na górze trochę mniejsza, smak kwaskowaty (cytrusowy bardziej) trochę drożdzowy i chyba przypomina weizen. Czy przelewać na cichą? czy mogę fermentowac dalej w 1 fermentorze? Edytowane 23 Kwietnia 2010 przez tier Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adanjan Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2010 skoro jest jeszcze 5°Blg i piana to ja bym potrzymał jeszcze 1 lub 2 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 8 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2010 (edytowane) Tydzien temu rozlałem pierwsze piwo, smak był w miare ok, zostawiłem jedną buteleczke w domu do testów i było kwaśne już praktycznie byłem załamany że piwo zakażone itd. dzisiaj przyniosłem butelkę otworzyłem i.... delikatne psst nagazowane no i smak zupełnie inny, nie jest kwaśne i smakuje jak hefe-weizen Edytowane 8 Maja 2010 przez tier Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 8 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2010 fajne, klimatyczne fotki... no i efekt elegancki...... masz + Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się