Pan Łyżwa Opublikowano 16 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2018 Moim zdaniem to było stanowisko które wpisywało się w nazwę "Festiwal piwowarów domowych" od początku do końca. Uważam, że stanowiska pod tytułem spotkaj się ze specjalistą powinny być wyżej stawiane na kolejnych festiwalach, bo chyba o to chodzi w konferencji dla piwowarów domowych. gowain, Mibor i DanielN 2 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 16 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2018 2 minuty temu, Daniel() napisał: Jutro jak znajdę czas to zrobię podsumowanie. Spisałem kilka pytań ciekawych i często powtarzających się. Miałem dużo pytań o drożdże suche. Dużo ciepłych słów. Nawet jedno wyznanie miłości, ale wydaje nie że niezbyt szczere, bo ten Pan to wszystkim mówił. Przez moje stanowisko przewinęło się ponad 50 osób wiem, bo rękawiczki mi zeszły wszystkie tak samo jak maseczki i probówki. Potem pewnie drugie tyle. Ale wtedy już były tylko suche rozmowy bo skończyło mi się dosłownie wszystko. Takie akcje powinny być cenione ponieważ coś wnoszą do całego środowiska, a nie kolejne opowieści w piwowarze ze ktoś gdzieś pojechał i wypił dobre piwo. Mibor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurczakowski Opublikowano 17 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2018 Ja się załapałem mam fiolkę z drożdzami, ile ta fiolka może leżeć w lodówce bo starter mogę zrobić dopiero za jakieś 10 dni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 17 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2018 1 minutę temu, kurczakowski napisał: Ja się załapałem mam fiolkę z drożdzami, ile ta fiolka może leżeć w lodówce bo starter mogę zrobić dopiero za jakieś 10 dni? Myślę, że około miesiąca może do dwóch w lodówce wytrzyma. Nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi. Pamiętaj starter 3 stopniowy. Za chwilę dopisze to do strony do której prowadzi QR kod. I pamiętaj jak się umawialiśmy. Dalsza propagacja na własne ryzyko. Warunki jakie mieliśmy były jakie widziałeś :), do sanitarnych nie należały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gowain Opublikowano 17 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2018 (edytowane) Byłem, widziałem i jestem pod wrażeniem wiedzy i ogromnej pasji Daniela Rzeczywiście, fajnie jakby na kolejnym festiwalu było więcej takich stoisk typu "how it's made" Edytowane 17 Czerwca 2018 przez gowain DanielN 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 17 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2018 @Daniel() bardzo żałuję, że nie mogłem być na festiwalu, bo pewnie pierwsze kroki skierował bym do Twojego stanowiska. Cieszę się, że jesteś zadowolony. DanielN 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. DanielN Opublikowano 17 Czerwca 2018 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2018 (edytowane) Gdy pył opada czas liczyć i brać się za podsumowanie. O godzinie 21.00, to co przygotowałem dla Was już się rozeszło. Byłem przygotowany na 40 do 50 osób. Przyszło przynajmniej dwa razy tyle. Nie spodziewałem się takiego zainteresowania i tylu pytań. Tylu ludzi z pasja, szok i niedowierzanie. Najpierw kilka ciekawostek. Nie ma co ukrywać piwowarstwo zdominowane jest przez płeć uznawaną raczej za brzydką. Ku mojemu zaskoczeniu odwiedziły mnie dwie piwowarki domowe. Oraz trzech piwowarów, którzy dopiero zaczynają przygodę z warzeniem na swojej zasłużonej emeryturze. Przekrój wieku, po prostu każdy. Hobby ponadczasowe!. Przeceniłem swoje możliwości i gdyby nie pomoc ze strony @alert, @Maciejeq i @Pan Łyżwa nie dałbym rady odpowiedzieć wielu osobom. To oni pomagali mi z własnej nieprzymuszonej woli i rozładowali kolejkę która w pewnym momencie sięgnęła chyba 15 osób. Dziękuję. Z góry przepraszam jak grzebałem coś w telefonie. Zapisywałem wtedy wasze pytania. Cóż na początku imprezy ktoś pożyczył mój długopis i zapomniał oddać. Miał prawo z emocji, które było widać słychać i czuć. Na początku miałem małą przygodę z kegiem w którym była woda chmielowa. Gaza w której był chmiel i cytrusy podszedł pod rurkę wyszynku i ją zapchał. Uratował mnie wtedy Dominik i dał mi klucz, ja go ratowałem nożyczkami. Szybko odkręciłem i pozbyłem się problemu. Swoją drogą wygrał konkurs na najlepsze piwo festiwalu. Dzięki wielkie i gratulacje!. To była impreza po prostu z klasą. Organizatorzy wiedzieli co robią. Małe szkło degustacyjne, dużo dystrybutorów do nawadniania, pozwoliło uczestnikom cieszyć się smakiem wielu piw, bez szybkiego upijania się. Z mojej strony powiem tyle. Dopiero ostatni moi goście mieli problem z nałożeniem igły na strzykawkę i było ich całych dwóch. Zbieg okoliczności chciał, że były to dwie ostatnie próbki. W sumie jakbym miał jeszcze zapas, to też bym spakował i zamknął tą część warsztatu. Sens rozmowy i promowania również był zasadny prawie do końca imprezy, bo do godziny około 22.30. Wtedy problemy z artykulacją stały się widoczne i stanowiły pewnego rodzaju barierę komunikacyjną. Miałem wtedy sporo wyrazów szacunku, respektu i jedno wyznanie miłości. Niestety nie udało mi się zestawić streamu z kamery mikroskopu. Szkoda bo @alert złapał na preparacie komórkę drożdżową która właśnie pączkowała. Kilka godzin emocji, porównywalnych z grzybobraniem. Próbowaliśmy zestawić stream w raz żoną (która w celach testu zarejestrowała się na forum jako @Kasia()), ale niestety kamera odmawiała współpracy. Furorę zrobiły też jej buchty na drożdżach piwowarskich. Rodzaj ciasta drożdżowego, fajnie się odrywa ze względu na sposób formowania i z fermentowanym ostrym sosem paprykowo-pomidorowym zajmował oczekujących gości. Po przepis jak chcecie to proszę o PW. Nawet jedzenie w tematyce. Goście również popijali wodę na chmieloną. Na prośbę zamieszczę recepturę, bo chyba wpasowała się w gusta. Uczyli się również wyszynku za pomocą głowicy do przelewania do butelek PET. Chyba kilka osób w najbliższym czasie przestanie używać butelek. Bo nie taki diabeł straszny. Tutaj dzięki @alert za wyjaśnianie i pokazywanie jak to działa. O godzinie 17.30 sprawdzaliśmy skuteczność StarSanu na drożdże Dekkera (Bretty). Po kontakcie około 5 minutowym StarSanu z gęstwą z butelki nie byliśmy w stanie znaleźć żywej komórki. Oczywiście sprawdziliśmy również stan źródła przed kontaktem ze StarSanem. I niestety ilość żywych komórek stanowiła jedynie 20%, zatem komórki też nie były zbyt witalne. Pojedynek nie jest jeszcze do końca rozstrzygnięty. Światły cel będzie ratował @Maciejeq, który w przeciągu kilku tygodnie będzie zlewał Brett APA i ma mi przywieść świeżą gęstwę. Wtedy będzie to jednoznaczne. Poniżej kilka pytań które spisałem. Prawdopodobnie zrobię oddzielny post z nimi. Zamieszczę je również na stronie http://grubystefan.pl/labfpd, bo wszyscy uczestnicy dostali plakietkę. Miałem ich 110 a zostało 8. To chyba dobra estymata ile odwiedziło mnie osób. Pytania jakie zadaliście podczas festiwalu. Wstawiłem do oddzielnego wątku, może będą pomocne też innym. Są poniżej: Na koniec. Dzięki wielkie @Mateusz Puślecki, że mnie zaprosiliście. Edytowane 18 Czerwca 2018 przez Daniel() Maciejeq, gowain, Gawron i 2 innych 4 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciejeq Opublikowano 17 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2018 Dzięki @Daniel() za możliwość zrewidowania tego co nauczyłem się z Twoich poradników - jak zawsze okazuje się że można poprawić kilka szczegółów Daniel miał chyba najbardziej "zarobione" stoisko na festiwalu - o 18 poszedłem kupić mu coś do jedzenia, zaś gdy wróciłem na stoisko o 20:30 ten dopiero zaczynał jeść przyniesione przeze mnie wcześniej kanapki Zgadzam się z opinią @Pan Łyżwa że to stoisko najbardziej wpisywało się w hasło "festiwal piwowarów domowych". Nie ma nic bardziej "piwowarsko - domowego" niż warsztat prowadzony przez pasjonata który siłą własnych środków i doświadczenia podpowiada jak poprawić jakość swoich piw, w tym przypadku przez mądre przechowywanie oraz propagację drożdży płynnych. Czapka z głowy - chociaż z Danielem widuję się okazjonalnie to z każdego spotkania wynoszę wiele cennej wiedzy. Bardzo dobra robota, tak trzymać - będę przychylał się opinii byś założył własnego bloga vmario i DanielN 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurczakowski Opublikowano 2 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2018 @Daniel(), udało się rozpropagować drożdże które dostałem od Ciebie na festiwalu, będzie na nich IPKA. Podwójny starter najpierw 150 ml, i dalej ten co widać na fotce. W zapachu drożdże i lekki kwasek mam nadzieję, że wszystko ok. DanielN 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 2 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2018 (edytowane) @kurczakowski powiem Ci, że kveiki kochają underpitching. Ostatnio użyłem startera 50ml do zaszczepienia 20l brzeczki 7.5Blg. Trzymałem na pasie grzewczym w 35 stopniach. Lag wyniósł poniżej 8 godzin. Po 48 godzinach już skończyły wiekszosc pracy. Produkcja estrów zauważalnie większa. Również cechą charakterystyczną jest produkcja bardziej kwaśnego piwa. Może źle obstawiam, ale dodatkowe obniżenie pH to ich obrona przed niektórymi bakteriami (strzelam, bo nigdzie tego nie doczytałem). W efekcie piwa są bardzo pijalne. Podczas festiwalu sprawdzałem czystość otoczenia przy lampce. Otwierałem 3 razy na kilkanaście sekund szalkę Petriego. Nie było tak źle, tylko 3 spoty na szalce. Dwa pleśń, jeden jakieś bakterie. Zatem spora szansa że będzie dobrze. Mam też informacje od niecierpliwych, że już próbowali pierwsze jeszcze nienagazowane butelki i są zadowoleni z efektów i niecodziennego smaku, bo o czystym profilu nie można tutaj mówić. Edytowane 2 Lipca 2018 przez Daniel() Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się