ciamot Opublikowano 26 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2018 witam do ilu pokoleń drożdzy mogę zbierać gestwę?? po ilu warkach robionych z gęstyw z [oprzedniej warki, drożdze tracą swoje właściwości? czy tak się wogóle dzieje? z góry dzięi za odpowiedz pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 26 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2018 Just now, ciamot said: witam do ilu pokoleń drożdzy mogę zbierać gestwę?? po ilu warkach robionych z gęstyw z [oprzedniej warki, drożdze tracą swoje właściwości? czy tak się wogóle dzieje? z góry dzięi za odpowiedz pozdrawiam Maxmalnie 3 pokolenia, potem drożdże mogą tracic swoje naturalne właściwości, produkowac wyższe alkohole, łatwo wpadac w stres. Piwa najlepiej planować od najlżejszego do najcięzszego. Żeby gęstwa była zdrowa, trzeba odpowiednio napowietrzyc brzeczkę, unikać mozliwości infekcji i nie stosować szoków termicznych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 26 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2018 3 pokolenia to trochę na wyrost. Myślę, że 5 ze spokojem, a w większych browarach ta wartość jest z reguły jeszcze wyższa. Inna sprawa, że tu nie ma sztywnej liczby. Każdy szczep może się inaczej zachować w danych warunkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 26 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2018 7 godzin temu, ciamot napisał: witam do ilu pokoleń drożdzy mogę zbierać gestwę?? po ilu warkach robionych z gęstyw z [oprzedniej warki, drożdze tracą swoje właściwości? czy tak się wogóle dzieje? z góry dzięi za odpowiedz pozdrawiam Jak poszukasz w necie to Czesław Dziełak(jak bys nie wiedzial kto to, to ma ponad 600 warek na koncie 2 GC, i duzo wygranych konkursow) jednej gestwy uzywal przez kilkanascie pokolen. Caly sezon, mam wrazenie ze byly to jakies neutralne drozdze amerykanskie. Wszystko zalezy od tego jaka zachowujesz czystosc, jak pilnujesz temperatur i jakie pasaze ma za soba gestwa. 7 godzin temu, Jankasper napisał: Maxmalnie 3 pokolenia, potem drożdże mogą tracic swoje naturalne właściwości, produkowac wyższe alkohole, łatwo wpadac w stres. Piwa najlepiej planować od najlżejszego do najcięzszego. Żeby gęstwa była zdrowa, trzeba odpowiednio napowietrzyc brzeczkę, unikać mozliwości infekcji i nie stosować szoków termicznych. Jakies potwierdzenie tych 3 pokolen? Skad drozdze wiedza ze wtedy trzeba zaczac strajkowac? To nie jest system 0-1 ze wszystko sie wysypie po 3 warkach. Znam jeden mikrobrowar w ktorym glowny browarnik chyba nie pamieta, ktorego pokolenia uzywa. Jedyne sensowne rozwiazanie w warunkach domowych to probowac piwa, z ktorego chce sie zadac gestwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 27 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2018 10 hours ago, Lasek said: Jakies potwierdzenie tych 3 pokolen? Skad drozdze wiedza ze wtedy trzeba zaczac strajkowac? To nie jest system 0-1 ze wszystko sie wysypie po 3 warkach. Znam jeden mikrobrowar w ktorym glowny browarnik chyba nie pamieta, ktorego pokolenia uzywa. Jedyne sensowne rozwiazanie w warunkach domowych to probowac piwa, z ktorego chce sie zadac gestwe. Chodzi o zapytanie na forum ze strony kogoś, kto dopiero zaczyna warzyć, a nie mikrobrowar z profesjonalnym browarnikiem i pełną kontrolą temeperatur.... z każda warką rośnie Ci ryzyko infekcji, mutacji czy dodatku dziikusów. Więc 3 warki to poprostu próg oplacalności w warunkach domowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brewheart Opublikowano 28 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2018 Jak się boisz liczby pokoleń, możesz odbierać gęstwę do dwóch słoiczków. Wtedy masz za pierwszym razem 2 słoiczki drugiego pokolenia, itd (można teoretycznie 1,2,4,8 ... tylko nie wiem po co, bo stara gęstwa też jest słaba. Ja poprzestaje na dwóch na raz). Ostatnio właśnie tak staram się robić. Osobiście wykorzystałem raz szóste pokolenie (ja użyczyłem gęstwę koledze, potem z kolejnych pokoleń on mi). Nie zauważyłem negatywnego wpływu. Ważne aby gęstwa była dobrze przechowywana i nie za długo stała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się