xenon75 Opublikowano 30 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2018 Mieszkam w bloku w Warszawie. Chłodzę brzęczkę wodą z kranu chłodnicą karbowaną. Wiadomo jaka jest teraz pogoda, upały na maxa. Zimna woda w kranie już nie jest zimna a raczej letnia. Warzę w kegu 50 litrów. Chłodzenie zajmuje mi teraz masakrycznie długo też tak macie? Pytanie do ludzi mieszkających w blokach w duzych aglomeracjach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 30 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2018 21 minut temu, xenon75 napisał: Mieszkam w bloku w Warszawie. Chłodzę brzęczkę wodą z kranu chłodnicą karbowaną. Wiadomo jaka jest teraz pogoda, upały na maxa. Zimna woda w kranie już nie jest zimna a raczej letnia. Warzę w kegu 50 litrów. Chłodzenie zajmuje mi teraz masakrycznie długo też tak macie? Pytanie do ludzi mieszkających w blokach w duzych aglomeracjach. Chyba mamy tak samo. Woda w kranie ma teraz prawie 18 stopni. Latem będzie to 21. Karbowanka przy delikatnym mieszaniu schłodzi mi w około 30 min do 26-28 stopni. Wtedy albo zadaje HotHeady i robię jakieś lekkie sesyjne piwo. Drugie rozwiązanie jakie stosuje to pompka zanurzeniowa z kampera. W fermentorze przygotowuje wodę z zamrożonymi petami, mi wyszło że najlepiej je wrzucić około 2 godziny przed chłodzeniem. Temperatura mi po jakiims czasie spada do 12-14 stopni. I uzyskuje tak około 23 litrów zł mnej wody. Jak już mozolnie idzie na wodzie z kranu to przekładam pompkę do zmrożonej wody. Zbijam tak do okolo 21 -22 stopni. Reszta spadnie powoli w lodówce. Jako że starter latem ma 25-26 stopni to temperatura zaszczepienia jest ok. Trzeci patent to robię piwo o większej gestości. Chlodze jak mogę i rozcienczam banuakiem 5 litrowym trzymanym w zamrazarce (trzeba uważać aby nie zamarzło). Leje tyle aby temperatura spadła do 21 stopni. Spoko sprawa na zrobienie niskoalkoholowe piwa do dwóch baniaków. Robisz 14 Plato. Potem rozcienczam zimną wodą w dwóch fermentory do 7-8 Plato. Warto sypnąć do takiego patentu z 20% karmelu. Ze względu na dużo zachodu z tymi metodami to latem warzę mało. Patent z pompką zapożyczył odemnie @Pan Łyżwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 30 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2018 2 godziny temu, Daniel() napisał: Spoko sprawa na zrobienie niskoalkoholowe piwa do dwóch baniaków. Robisz 14 Plato. Potem rozcienczam zimną wodą w dwóch fermentory do 7-8 Plato. Warto sypnąć do takiego patentu z 20% karmelu. Dajesz gotowaną wodę, czy zwykłą źródlana? Ciekawy pomysł, ma GF i tam max 28l mogę otrzymać do wlania w fermentator a do fermentasaurus 35l mogę wlać spokojnie 33l. Więc mógłbym sobie rozcieńczyć Na letnie upały takie 4% piwko w sam raz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 30 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2018 18 minut temu, Pabllo_Lodz napisał: Dajesz gotowaną wodę, czy zwykłą źródlana? Ciekawy pomysł, ma GF i tam max 28l mogę otrzymać do wlania w fermentator a do fermentasaurus 35l mogę wlać spokojnie 33l. Więc mógłbym sobie rozcieńczyć Na letnie upały takie 4% piwko w sam raz Bardzo schłodzoną wodę prosto z baniaka. Dezynfekuje tylko zewnętrzna część baniaka. Głównie by zbić temperaturę do zaszczepienia. Lekkie piwa zacieram w 74 stopniach. Odfermentowanie zależnie od szczepu z poprawka na karmel nie przekracza mi 55%. Zatem mam piwo o 2,5ABV i nie jest puste. Fajnie też chmielenie whirpoolowe z takim podejściem gra. I zdecydowanie lekkie/jasne karmele mi bardziej podchodzą. Pełnię też można podnieść płatkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się