Jagr Opublikowano 3 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2018 (edytowane) W dniu 23.03.2018 r. został otwarty browar Zielony Kłos Browar należy do Eweliny i Rafała Sobczaków. Głównym piwowarem w browarze jest Rafał (Jagr). Dominujący zakres pracy browaru to piwa pszeniczne, lekkie z niską goryczką, dobrze relaksujące , chłodzące w upalne dni. Oczywiście browar stawia też kroki w innych piwach typu: IPA, APA, Stout, Porter, Grodziskie i inne, wszelakiej maści. Pozdrowienia dla braci Piwowarskiej! Poniżej przedstawiam swoje dotychczas uwarzone piwa: 2018: 1. Prawdziwe Pszeniczne 2. Kolendrowe 3. Belgian Pale Ale 4. Żytnie 5. Belgian Red Beer 6. Harcerskie Amerykańskie 7. Żytnie IPA 8. Pszeniczne Amerykańskie 9. Tasmanian Red Ale 10. Harcerskie Chmielowe 11. Witbier 12. Pale Ale 13. Czech Ale 14. Pszeniczne Karmelowe 15. Pszeniczne Ale 16. Pszeniczne Ewelinkowe 17. Grodziskie 18. Harcerskie Lemon Drop 19. Pszeniczny Lager 20. Milk Stout 21. Christmas Ale 22. Pszeniczne Lekkie Miętowe 23 i 24. Porter Bałtycki + Stout z wysłodzin 25. Pszeniczny Lager Karmelowy 26. Pszeniczno Karmelowe Ale 27. Scottish Ale 28. Irish Red Ale 2019 29. Pszeniczne Brunatne 30. Pszeniczno Amerykańskie Ale 31. Special Bitter 32. Ordinary Bitter Edytowane 17 Kwietnia 2019 przez Jagr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jagr Opublikowano 3 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2018 (edytowane) Na pierwszy ogień poszedł zestaw z Twój Browar Przepis do BS: Prawdziwe Pszeniczne.bsmx Pszeniczne Prawdziwe [1] Weissbier Parametry: Początkowe blg: 11.4* (OG 1.0446) Końcowe blg: 2.2* (FG 1.0084) Alkohol objętościowo: 4.7% Objętość: 24l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 3.1kg Viking Wheat Malt - Viking Malt (6 EBC, 59%) 1.9kg Viking Pilsner Malt - Viking Malt (4 EBC, 36.2%) 0.25kg Viking Caramel Wheat - Viking Malt (100 EBC, 4.8%) 30g Lublin (Lubelski) 4AA (9.5IBU) granulat - Gotowanie 60min Zacieranie: 1 (Podgrzewanie 20min) 46°C 15min 2 (Podgrzewanie 15min) 63°C 25min 3 (Podgrzewanie 10min) 72°C 40min Mash Out (Podgrzewanie 5min) 78°C 10min Notatki: Warzenie: 23.03.2018 rok Drożdze: WB-06 - suchary Ilość w fermentorze: 24L Gęstość przed fermentacją: 11,5 brix Zabutelkowano: 05.04.2018 Ilość do zabutelkowania: 23L Gęstość po fermentacji: 5 brix Nagazowanie: 2,8 Alkohol: 4,6% Edytowane 3 Czerwca 2018 przez Jagr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jagr Opublikowano 3 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2018 (edytowane) Kolejna warka dość szybko, sugerowana przepisem z Wiki Witbier (coolendrowe) Przepis do BS: Kolendrowe.bsmx Kolendrowe [2] Witbier Parametry: Początkowe blg: 12* (OG 1.0474) Końcowe blg: 3.8* (FG 1.0144) Alkohol objętościowo: 4.3% Objętość: 24l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 2.5kg Pilzneński - Optima (3.4 EBC, 52.6%) 0.5kg BEST Spelt Malt (BESTMALZ) - BESTMALZ (5 EBC, 10.5%) 0.5kg Pale Ale - (5.9 EBC, 10.5%) 0.5kg Pszeniczny - (3.2 EBC, 10.5%) 0.25kg Barley, Flaked - (3.3 EBC, 5.3%) 0.25kg Oats, Flaked - (2 EBC, 5.3%) 0.25kg Rice, Flaked - (2 EBC, 5.3%) 10g Comet 12.2AA (9.5IBU) granulat - Gotowanie 30min 10g Comet 12.2AA (4.5IBU) granulat - Gotowanie 10min 30g Comet 12.2AA (0IBU) granulat - Gotowanie 0min Zacieranie: 1 (Podgrzewanie 15min) 45°C 10min 2 (Podgrzewanie 20min) 68°C 45min 3 (Podgrzewanie 5min) 72°C 5min Mash Out (Podgrzewanie 5min) 78°C 10min Notatki: Warzenie: 26.03.2018 rok Drożdze: M21 belgian wit - suchary Ilość w fermentorze: 24L Gęstość przed fermentacją: 12,2 brix Zabutelkowano: 10.04.2018 Ilość do zabutelkowania: 23,5L Gęstość po fermentacji: 7 brix Nagazowanie: 2,5 Alkohol: 4,2% Edytowane 3 Czerwca 2018 przez Jagr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jagr Opublikowano 3 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2018 (edytowane) Kolejny zestaw z TB Przepis do BS: Belgian Pale Ale.bsmx Belgian Pale Ale [3] Belgian Pale Ale Parametry: Początkowe blg: 13.9* (OG 1.0552) Końcowe blg: 2.5* (FG 1.0096) Alkohol objętościowo: 6% Objętość: 25l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 4.25kg Viking Pale Ale Malt - Viking Malt (6 EBC, 81%) 0.5kg Melanoiden Malt - (39.4 EBC, 9.5%) 0.5kg Viking Munich Malt Light - Viking Malt (16 EBC, 9.5%) 60g Saaz 3.8AA (20.3IBU) granulat - Gotowanie 60min 40g Styrian Goldings 5.4AA (7IBU) granulat - Gotowanie 10min Zacieranie: 1 (Podgrzewanie 1min) 63°C 35min 2 (Podgrzewanie 10min) 73°C 40min Mash Out (Podgrzewanie 5min) 78°C 5min Notatki: Warzenie: 31.03.2018 rok Drożdze: US-05 - suchary Ilość w fermentorze: 24,5L Gęstość przed fermentacją: 14,1 brix Zabutelkowano: 16.04.2018 Ilość do zabutelkowania: 24L Gęstość po fermentacji: 6,1 brix Nagazowanie: 2,5 Alkohol: 5,8% Edytowane 3 Czerwca 2018 przez Jagr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jagr Opublikowano 3 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2018 (edytowane) Warki od 4 do 14 powstają na gęstwach po sucharach. Robiłem kolejno po 3 warki na każdej gęstwie oraz testuję wytrzymałość przemytej gęsty w lodówce. Przepis do BS: Żytnie.bsmx Żytnie [4] Blonde Ale Parametry: Początkowe blg: 11.6* (OG 1.0458) Końcowe blg: 2.1* (FG 1.0081) Alkohol objętościowo: 4.9% Objętość: 24l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 2.5kg Viking Rye Malt - Viking Malt (7 EBC, 50%) 1.25kg Viking Munich Malt Light - Viking Malt (16 EBC, 25%) 1kg Viking Pale Ale Malt - Viking Malt (6 EBC, 20%) 0.25kg Caramel Rye (Weyermann) - Weyermann (69 EBC, 5%) 30g Lublin (Lubelski) 4AA (9.9IBU) granulat - Gotowanie 60min 20g Lublin (Lubelski) 4AA (2.1IBU) granulat - Gotowanie 10min Zacieranie: 1 (Podgrzewanie 15min) 52°C 15min 2 (Podgrzewanie 10min) 63°C 30min 3 (Podgrzewanie 10min) 72°C 40min Mash out (Podgrzewanie 5min) 78°C 10min Notatki: Warzenie: 05.04.2018 rok Drożdze: WB-06 - 1 pokolenie Ilość w fermentorze: 23,5L Gęstość przed fermentacją: 11,8 brix Zabutelkowano: 16.04.2018 Ilość do zabutelkowania: 22,8L Gęstość po fermentacji: 5 brix Nagazowanie: 2,5 Alkohol: 4,8% Edytowane 3 Czerwca 2018 przez Jagr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jagr Opublikowano 3 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2018 (edytowane) Warka z zestawu z TB Przepis do BS: Belgian Red Beer.bsmx Belgian Red Beer [5] Belgian Pale Ale Parametry: Początkowe blg: 13.9* (OG 1.0552) Końcowe blg: 3.3* (FG 1.0125) Alkohol objętościowo: 5.6% Objętość: 26l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 3.75kg Viking Pale Ale Malt - Viking Malt (6 EBC, 62.5%) 1.25kg Melanoiden Malt - (39.4 EBC, 20.8%) 1kg Viking Pilsner Malt - Viking Malt (4 EBC, 16.7%) 10g Saaz 3.8AA (2.8IBU) granulat - Gotowanie 60min 10g Brewer's Gold 6.5AA (3IBU) granulat - Gotowanie 60min 10g Challenger 7.5AA (3.5IBU) granulat - Gotowanie 60min 10g Goldings, B.C. 5AA (2.3IBU) granulat - Gotowanie 60min 10g Saaz 3.8AA (1.2IBU) granulat - Gotowanie 15min 10g Brewer's Gold 6.5AA (1.5IBU) granulat - Gotowanie 15min 10g Challenger 7.5AA (1.7IBU) granulat - Gotowanie 15min 10g Goldings, B.C. 5AA (1.2IBU) granulat - Gotowanie 15min Zacieranie: 1 (Podgrzewanie 20min) 63°C 55min 2 (Podgrzewanie 10min) 72°C 15min Mash Out (Podgrzewanie 5min) 78°C 5min Notatki: Warzenie: 13.04.2018 rok Drożdze: M21 belgian wit - 1 pokolenie Ilość w fermentorze: 25,5L Gęstość przed fermentacją: 14,1 brix Zabutelkowano: 06.05.2018 Ilość do zabutelkowania: 25L Gęstość po fermentacji: 7 brix Nagazowanie: 2,4 Alkohol: 4,2% Edytowane 3 Czerwca 2018 przez Jagr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jagr Opublikowano 3 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2018 (edytowane) Warka na lekkie, orzeźwiające i rześkie piwko z małą ilością alkoholu, przepis znalazłem w necie: piwo letnie Przepis do BS: Harcerskie Amerykańskie.bsmx Harcerskie Amerykańskie [6] German Leichtbier Parametry: Początkowe blg: 7* (OG 1.0271) Końcowe blg: 3.1* (FG 1.0117) Alkohol objętościowo: 2% Objętość: 26l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 1kg Viking Pilsner Malt - Viking Malt (4 EBC, 40%) 0.85kg Viking Caramel 30 - Viking Malt (30 EBC, 34%) 0.5kg Viking Pale Ale Malt - Viking Malt (6 EBC, 20%) 0.15kg Viking Cookie Malt - Viking Malt (60 EBC, 6%) 10g Comet 12.2AA (14.7IBU) granulat - Gotowanie 60min 10g Comet 12.2AA (5.3IBU) granulat - Gotowanie 10min Zacieranie: 1 (Podgrzewanie 25min) 75°C 50min 2 (Podgrzewanie 5min) 78°C 10min Notatki: Warzenie: 13.04.2018 rok Drożdze: US-05 - 1 pokolenie Ilość w fermentorze: 26L Gęstość przed fermentacją: 7,1 brix Zabutelkowano: 19.04.2018 Ilość do zabutelkowania: 25,5L Gęstość po fermentacji: 4,4 brix Nagazowanie: 2,6 Alkohol: 1,9% Edytowane 3 Czerwca 2018 przez Jagr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jagr Opublikowano 3 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2018 (edytowane) Warka nr 7 wg. receptury z zestawu z któregoś ze sklepów na Żytnie IPA, którą przerobiłem osobiście i przez przypadek zrobiłem na gęstwie WB-06 zamiast na US-05. Opisałem słoik z gęstwą "żytnie" co miało oznaczać, że to gęsta po żytnim a ono było na WB-06 robione Piwko ma moc! chociaż chmielu prawie nie czuć Przepis do BS: Żytnie IPA.bsmx Żytnie IPA [7] Rye IPA Parametry: Początkowe blg: 16.3* (OG 1.0653) Końcowe blg: 3.4* (FG 1.0131) Alkohol objętościowo: 6.8% Objętość: 25l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 2.5kg Viking Pale Ale Malt - Viking Malt (6 EBC, 32.1%) 2.5kg Viking Pilsner Malt - Viking Malt (4 EBC, 32.1%) 1.5kg Viking Rye Malt - Viking Malt (7 EBC, 19.2%) 1kg Viking Vienna Malt - Viking Malt (8.5 EBC, 12.8%) 0.3kg Viking Caramel 300 - Viking Malt (300 EBC, 3.8%) 10g Comet 12.2AA (9.9IBU) granulat - Gotowanie 60min 10g Crystal 3.5AA (2.8IBU) granulat - Gotowanie 60min 10g Lublin (Lubelski) 4AA (3.3IBU) granulat - Gotowanie 60min 10g Saaz 3.8AA (3IBU) granulat - Gotowanie 60min 10g Comet 12.2AA (2IBU) granulat - Gotowanie 5min 10g Crystal 3.5AA (0.6IBU) granulat - Gotowanie 5min 10g Lublin (Lubelski) 4AA (0.6IBU) granulat - Gotowanie 5min 10g Saaz 3.8AA (0.6IBU) granulat - Gotowanie 5min Zacieranie: 1 (Podgrzewanie 20min) 66°C 70min Mash out (Podgrzewanie 10min) 78°C 10min Notatki: Warzenie: 18.04.2018 rok Drożdze: WB-06 - 2 pokolenie Ilość w fermentorze: 25L Gęstość przed fermentacją: 16,5 brix Zabutelkowano: 13.05.2018 Ilość do zabutelkowania: 24L Gęstość po fermentacji: 8 brix Nagazowanie: 2,5 Alkohol: 6,6% Edytowane 3 Czerwca 2018 przez Jagr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jagr Opublikowano 3 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2018 (edytowane) Warka nr 8 wg. przepisu własnego, miało być pszeniczne na US-05, dodałem chmiel który posiadałem i do tego ok 5g mięty suszonej domowej na 5 min gotowania. Wyszło pyszne orzeźwiające piwko! Przepis do BS: Pszeniczne Amerykańskie.bsmx Pszeniczne Amerykańskie [8] American Wheat Beer Parametry: Początkowe blg: 11.4* (OG 1.0446) Końcowe blg: 2.3* (FG 1.0087) Alkohol objętościowo: 4.7% Objętość: 25l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 2.5kg Viking Pilsner Malt - Viking Malt (4 EBC, 50%) 2.5kg Viking Wheat Malt - Viking Malt (6 EBC, 50%) 10g Comet 12.2AA (12.1IBU) granulat - Gotowanie 60min 10g Crystal 3.5AA (3.5IBU) granulat - Gotowanie 60min 10g Crystal 3.5AA (0.7IBU) granulat - Gotowanie 5min 10g Saaz 3.8AA (0.7IBU) granulat - Gotowanie 5min Zacieranie: 1 (Podgrzewanie 20min) 65°C 40min 2 (Podgrzewanie 10min) 72°C 30min Mash Out (Podgrzewanie 5min) 78°C 10min Notatki: Warzenie: 18.04.2018 rok Drożdze: US-05 - 1 pokolenie Ilość w fermentorze: 25L Gęstość przed fermentacją: 11,5 brix Zabutelkowano: 13.05.2018 Ilość do zabutelkowania: 24,5L Gęstość po fermentacji: 5,1 brix Nagazowanie: 2,5 Alkohol: 4,5% Edytowane 24 Lipca 2018 przez Jagr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jagr Opublikowano 3 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2018 (edytowane) Warka nr 9 z zestawu z TB Przepis do BS: Tasmanian Red Ale.bsmx Tasmanian Red Ale [9] Red IPA Parametry: Początkowe blg: 14.8* (OG 1.059) Końcowe blg: 3.1* (FG 1.0117) Alkohol objętościowo: 6.2% Objętość: 25l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 4.8kg Viking Pale Ale Malt - Viking Malt (6 EBC, 79.3%) 0.5kg Barwiący 60-80 - (80 EBC, 8.3%) 0.5kg Viking Red Ale Malt - Viking Malt (80 EBC, 8.3%) 0.25kg Viking Caramel 300 - Viking Malt (300 EBC, 4.1%) 10g Topaz 17AA (11.1IBU) granulat - Gotowanie 60min 20g Topaz 17AA (10.3IBU) granulat - Gotowanie 10min 30g Topaz 17AA (7.9IBU) granulat - Gotowanie 5min 20g Topaz 17AA (2.7IBU) granulat - Gotowanie 2min Zacieranie: 1 (Podgrzewanie 20min) 68°C 95min Mash Out (Podgrzewanie 5min) 78°C 10min Notatki: Warzenie: 19.04.2018 rok Drożdze: US-05 - 1 pokolenie Ilość w fermentorze: 24L Gęstość przed fermentacją: 15 brix Zabutelkowano: 13.05.2018 Ilość do zabutelkowania: 24,5L Gęstość po fermentacji: 7 brix Nagazowanie: 2,5 Alkohol: 6% Edytowane 3 Czerwca 2018 przez Jagr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jagr Opublikowano 3 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2018 (edytowane) Kolejne letnie piwko, tym razem zmiana w składzie i chmielu, i to na lepsze! Przepis do BS: Harcerskie Chmielowe.bsmx Harcerskie Chmielowe [10] German Leichtbier Parametry: Początkowe blg: 6.9* (OG 1.0267) Końcowe blg: 3.2* (FG 1.0122) Alkohol objętościowo: 1.9% Objętość: 52l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 3kg Viking Caramel 30 - Viking Malt (30 EBC, 46.2%) 2kg Viking Pilsner Malt - Viking Malt (4 EBC, 30.8%) 1.5kg Viking Pale Ale Malt - Viking Malt (6 EBC, 23.1%) 30g Marynka 10.5AA (12.9IBU) granulat - Gotowanie 60min 20g Lublin (Lubelski) 4AA (3.9IBU) granulat - Gotowanie 60min 20g Crystal 3.5AA (2.1IBU) granulat - Gotowanie 20min 20g Lublin (Lubelski) 4AA (2.4IBU) granulat - Gotowanie 20min 20g Crystal 3.5AA (0.7IBU) granulat - Gotowanie 5min 20g Lublin (Lubelski) 4AA (0.8IBU) granulat - Gotowanie 5min 20g Crystal 3.5AA (0IBU) granulat - Gotowanie 0min 20g Lublin (Lubelski) 4AA (0IBU) granulat - Gotowanie 0min Zacieranie: 1 (Podgrzewanie 25min) 75°C 60min 2 (Podgrzewanie 5min) 78°C 10min Notatki: Warzenie: 28.04.2018 rok Drożdze: US-05 - 2 pokolenie Ilość w fermentorze: 2x26L Gęstość przed fermentacją: 7,1 brix Zabutelkowano: 06.05.2018 Ilość do zabutelkowania: 2*25,5L Gęstość po fermentacji: 4,5 brix Nagazowanie: 2,5 Alkohol: 1,8% Edytowane 3 Czerwca 2018 przez Jagr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jagr Opublikowano 27 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2018 (edytowane) Dawno tutaj nie zaglądałem na dłużej, dzisiaj mam chwilkę to uzupełnię wpis o kolejne zrobione i wypite warki. Piwko nr 11, tym razem dodałem skórkę z cytryny i pomarańczy - dla mnie piwko bomba, czuć posmak cytrusów. Na pewno je jeszcze powtórzę. Przepis do BS: Witbier.bsmx Witbier [11] Witbier Parametry: Początkowe blg: 12* (OG 1.0474) Końcowe blg: 3.8* (FG 1.0144) Alkohol objętościowo: 4.3% Objętość: 23l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 3kg Viking Pilsner Malt - Viking Malt (4 EBC, 53.6%) 0.75kg Oats, Flaked - (2 EBC, 13.4%) 0.5kg BestMälz Spelt (orkiszowy) - BestMälz (5 EBC, 8.9%) 0.5kg Viking Wheat Malt - Viking Malt (6 EBC, 8.9%) 0.25kg Barley, Flaked - (3.3 EBC, 4.5%) 0.25kg Rice, Flaked - (2 EBC, 4.5%) 0.2kg Viking Caramel Sweet Malt - Viking Malt (75 EBC, 3.6%) 0.15kg Viking Cookie Malt - Viking Malt (60 EBC, 2.7%) 30g Lublin (Lubelski) 4AA (8.9IBU) granulat - Gotowanie 60min 50g Lemon Peel - Gotowanie 10 minut 50g Orange Peel, Sweet - Gotowanie 10 minut 10g Coriander Seed - Gotowanie 10 minut 50g Lemon Peel - Gotowanie 5 minut 50g Orange Peel, Sweet - Gotowanie 5 minut 10g Coriander Seed - Gotowanie 5 minut Zacieranie: 1 (Podgrzewanie 15min) 45°C 10min 2 (Podgrzewanie 20min) 68°C 45min 3 (Podgrzewanie 5min) 72°C 10min Mash Out (Podgrzewanie 5min) 78°C 10min Notatki: Warzenie: 25.05.2018 rok Drożdze: M21 belgian wit - 2 pokolenie Ilość w fermentorze: 25L Gęstość przed fermentacją: 13 brix Zabutelkowano: 16.06.2018 Ilość do zabutelkowania: 25,5L Gęstość po fermentacji: 5,2 brix Nagazowanie: 2,2 Alkohol: 5,5% Edytowane 27 Września 2018 przez Jagr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jagr Opublikowano 27 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2018 (edytowane) 12 to moja wersja słodowego Pale Ale. Pełne i wyraziste. Trochę za mało IBU ale piło się z przyjemnością! Przepis do BS: Pale Ale.bsmx Pale Ale [12] Belgian Pale Ale Parametry: Początkowe blg: 13.8* (OG 1.0548) Końcowe blg: 2.5* (FG 1.0094) Alkohol objętościowo: 5.9% Objętość: 27l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 5kg Viking Pale Ale Malt - Viking Malt (6 EBC, 83.3%) 0.5kg Viking Caramel Wheat - Viking Malt (100 EBC, 8.3%) 0.5kg Viking Munich Malt Light - Viking Malt (16 EBC, 8.3%) 30g Marynka 10.5AA (22.9IBU) granulat - Gotowanie 60min 30g Lublin (Lubelski) 4AA (3.2IBU) granulat - Gotowanie 10min Zacieranie: 1 (Podgrzewanie 20min) 66°C 20min 2 (Podgrzewanie 10min) 72°C 40min Mash Out (Infuzja 5min) 78°C 10min Dodano 0l wody 78°C Notatki: Warzenie: 17.06.2018 rok Drożdze: US-05 - 3 pokolenie Ilość w fermentorze: 27L Gęstość przed fermentacją: 14 brix Zabutelkowano: 16.07.2018 Ilość do zabutelkowania: 27L Gęstość po fermentacji: 6 brix Nagazowanie: 2,35 Alkohol: 6% Edytowane 27 Września 2018 przez Jagr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jagr Opublikowano 27 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2018 (edytowane) Na kolejny rzut poszedł czeski chmiel Saaz. Piwko ok ale Pale Ale bardziej mi smakowało. Kolejne partie będą stanowić pszeniczniaki już się nie mogę doczekać! Przepis do BS: Czech Ale.bsmx Czech Ale [13] Blonde Ale Parametry: Początkowe blg: 11.7* (OG 1.046) Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01) Alkohol objętościowo: 4.7% Objętość: 19l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 4kg Viking Pilsner Malt - Viking Malt (4 EBC, 70.8%) 1kg Viking Vienna Malt - Viking Malt (8.5 EBC, 17.7%) 0.5kg Viking Pale Ale Malt - Viking Malt (6 EBC, 8.8%) 0.15kg Viking Cookie Malt - Viking Malt (60 EBC, 2.7%) 20g Perle 8AA (15.2IBU) granulat - Gotowanie 60min 40g Saaz 3.8AA (4.5IBU) granulat - Gotowanie 10min 40g Saaz 3.8AA (2.5IBU) granulat - Gotowanie 5min Zacieranie: 1 (Podgrzewanie 20min) 66°C 20min 2 (Podgrzewanie 10min) 72°C 40min Mash Out (Infuzja 5min) 78°C 10min Dodano 0l wody 78°C Notatki: Warzenie: 25.05.2018 rok Drożdze: US-05 - 3 pokolenie Ilość w fermentorze: 25L Gęstość przed fermentacją: 14,5 brix Zabutelkowano: 16.06.2018 Ilość do zabutelkowania: 25,5L Gęstość po fermentacji: 6 brix Nagazowanie: 2,3 Alkohol: 6,1% Edytowane 27 Września 2018 przez Jagr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jagr Opublikowano 27 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2018 (edytowane) Zaczynamy od pszenicy: jedna dla żony, jedna dla gości i jedna dla mnie a na koniec Grodziskie. Ciężki był to weekend ale zapasy na wakacje i do końca sezonu będą! (łącznie zrobiłem 4 warki w sobotę i niedzielę) Przepis do BS: Pszeniczne Karmelowe.bsmx Pszeniczne Karmelowe [14] Weissbier Parametry: Początkowe blg: 11.4* (OG 1.0446) Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01) Alkohol objętościowo: 4.5% Objętość: 25l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 2kg Viking Pilsner Malt - Viking Malt (4 EBC, 40%) 2kg Viking Wheat Malt - Viking Malt (6 EBC, 40%) 1kg Viking Caramel Wheat - Viking Malt (100 EBC, 20%) 10g Perle 8AA (7.9IBU) granulat - Gotowanie 60min Zacieranie: 1 (Podgrzewanie 20min) 66°C 20min 2 (Podgrzewanie 10min) 72°C 40min Mash Out (Infuzja 5min) 78°C 10min Dodano 0l wody 78°C Notatki: Warzenie: 25.05.2018 rok Drożdze: WB-06 - 3 pokolenie Ilość w fermentorze: 25L Gęstość przed fermentacją: 11 brix Zabutelkowano: 16.06.2018 Ilość do zabutelkowania: 25,5L Gęstość po fermentacji: 5 brix Nagazowanie: 2,3 Alkohol: 4,2% Edytowane 27 Września 2018 przez Jagr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jagr Opublikowano 27 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2018 (edytowane) Przepis do BS: Pszeniczne Ale.bsmx Pszeniczne Ale [15] American Wheat Beer Parametry: Początkowe blg: 11.4* (OG 1.0446) Końcowe blg: 2* (FG 1.0074) Alkohol objętościowo: 4.9% Objętość: 27l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 2.5kg Viking Pale Ale Malt - Viking Malt (6 EBC, 50%) 2kg Viking Wheat Malt - Viking Malt (6 EBC, 40%) 0.5kg Viking Caramel Wheat - Viking Malt (100 EBC, 10%) 10g Comet 12.2AA (11.4IBU) granulat - Gotowanie 60min 30g Crystal 3.5AA (1.9IBU) granulat - Gotowanie 5min 10g Comet 12.2AA (2.3IBU) granulat - Gotowanie 5min Zacieranie: 1 (Podgrzewanie 20min) 66°C 20min 2 (Podgrzewanie 10min) 72°C 40min Mash Out (Infuzja 5min) 78°C 10min Dodano 0l wody 78°C Notatki: Warzenie: 16.06.2018 rok Drożdze: US-05 - 3 pokolenie Ilość w fermentorze: 26,5 Gęstość przed fermentacją: 10,2 brix Zabutelkowano: 16.07.2018 Ilość do zabutelkowania: 25 Gęstość po fermentacji: 4,4 brix Nagazowanie: 2.5 Alkohol: 4,9% Edytowane 27 Września 2018 przez Jagr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jagr Opublikowano 27 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2018 (edytowane) Przepis do BS: Pszeniczne Ewelinkowe.bsmx Pszeniczne Ewelinkowe [16] American Wheat Beer Parametry: Początkowe blg: 11* (OG 1.043) Końcowe blg: 2.3* (FG 1.0088) Alkohol objętościowo: 4.5% Objętość: 27l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 2.5kg Viking Pilsner Malt - Viking Malt (4 EBC, 50%) 2.5kg Viking Wheat Malt - Viking Malt (6 EBC, 50%) 10g Comet 12.2AA (11.3IBU) granulat - Gotowanie 60min 20g Crystal 3.5AA (1.3IBU) granulat - Gotowanie 5min 10g Lublin (Lubelski) 4AA (0.7IBU) granulat - Gotowanie 5min 5g Dried Mint - Gotowanie 5 minut Zacieranie: 1 (Podgrzewanie 20min) 63°C 40min 2 (Podgrzewanie 10min) 72°C 20min Mash Out (Podgrzewanie 5min) 78°C 10min Notatki: Warzenie: 16.06.2018 rok Drożdze: US-05 - 3 pokolenie Ilość w fermentorze: 27L Gęstość przed fermentacją: 11,1 brix Zabutelkowano: 16.07.2018 Ilość do zabutelkowania: 26,5 Gęstość po fermentacji: 5 brix Nagazowanie: 2.35 Alkohol: 4,5% Edytowane 27 Września 2018 przez Jagr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jagr Opublikowano 27 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2018 Grodziskie mi bardzo zasmakowało, na pewno na przyszły rok je powtórzę ale dodam jakiś owoców, np. bzu, agrestu lub porzeczki. Przepis do BS: Grodziskie.bsmx Grodziskie [17] Piwo Grodziskie Parametry: Początkowe blg: 8* (OG 1.031) Końcowe blg: 2* (FG 1.0074) Alkohol objętościowo: 3.1% Objętość: 27l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 2kg Viking Pilsner Malt - Viking Malt (4 EBC, 50%) 1kg Viking Wheat Malt - Viking Malt (6 EBC, 25%) 1kg Viking Wheat Smoked Malt, Oak Wood - Viking Malt (10 EBC, 25%) 20g Perle 8AA (15.9IBU) granulat - Gotowanie 60min 20g Lublin (Lubelski) 4AA (6IBU) granulat - Gotowanie 60min Zacieranie: 1 (Podgrzewanie 20min) 72°C 20min 2 (Podgrzewanie 5min) 75°C 40min Mash Out (Podgrzewanie 5min) 78°C 10min Notatki: Warzenie: 16.06.2018 rok Drożdze: US-05 - 3 pokolenie Ilość w fermentorze: 27 Gęstość przed fermentacją: 8,1 brix Zabutelkowano: 16.07.2018 Ilość do zabutelkowania: 27L Gęstość po fermentacji: 3,8 brix Nagazowanie: 2.35 Alkohol: 3,1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jagr Opublikowano 25 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2018 (edytowane) Zimniej się zrobiło, zapasy po lecie powoli wyczerpały także warzymy kolejne piwka. Na pierwszy rzut pszeniczny lager żeby była gęstwa na późniejszego Portera. Przepis do BS: Pszeniczny Lager.bsmx Pszeniczny Lager [19] American Wheat Beer Parametry: Początkowe blg: 9.4* (OG 1.0365) Końcowe blg: 2.3* (FG 1.0087) Alkohol objętościowo: 3.6% Objętość: 25l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 2kg Viking Pilsner Malt - Viking Malt (4 EBC, 50%) 1.5kg Viking Wheat Malt - Viking Malt (6 EBC, 37.5%) 0.5kg Viking Caramel Wheat - Viking Malt (100 EBC, 12.5%) 10g Comet 12.2AA (13.1IBU) granulat - Gotowanie 60min 30g Crystal 3.5AA (1.9IBU) granulat - Gotowanie 5min Zacieranie: 1 (Podgrzewanie 20min) 66°C 20min 2 (Podgrzewanie 10min) 72°C 40min Mash Out (Infuzja 5min) 78°C 10min Dodano 0l wody 78°C Notatki: Warzenie: 09.10.2018 | Drożdze: W-34/70 - 1 pokolenie | Ilość: 1x 26L | Gęstość przed: 9,5 brix | Gęstość po: 5 brix Zlano na cichą: 20.10.2018 | Zabutelkowano: 27.10.2018 | Ilość : 26 L | Nagazowanie: 2,3 | Alkohol: 3,3% Edytowane 27 Października 2018 przez Jagr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jagr Opublikowano 27 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2018 Kolejna warka to mój pierwszy Milk Stout. Wyszło mi aż 29 litrów, fermentacja przez pierwszy tydzień prowadzona z otwartym wiekiem tyle piany było. Przepis do BS: Milk Stout.bsmx Milk Stout [20] Sweet Stout Parametry: Początkowe blg: 12.8* (OG 1.0505) Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01) Alkohol objętościowo: 5.3% Objętość: 29l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 4kg Viking Pale Ale Malt - Viking Malt (6 EBC, 63.5%) 1kg Viking Caramel Wheat - Viking Malt (100 EBC, 15.9%) 0.5kg Viking Munich Malt Dark - Viking Malt (22 EBC, 7.9%) 0.5kg Viking Munich Malt Light - Viking Malt (16 EBC, 7.9%) 0.2kg Viking Roasted Barley - Viking Malt (1100 EBC, 3.2%) 0.1kg Viking Black Malt - Viking Malt (1400 EBC, 1.6%) 30g Marynka 8.4AA (18.9IBU) granulat - Gotowanie 60min 30g Lublin (Lubelski) 4AA (1.8IBU) granulat - Gotowanie 5min 0.5kg Lactose - Gotowanie 5 minut Zacieranie: 1 (Podgrzewanie 20min) 66°C 20min 2 (Podgrzewanie 10min) 72°C 40min Mash Out (Infuzja 5min) 78°C 10min Dodano 0l wody 78°C Notatki: Warzenie: 11.10.2018 | Drożdze: US-05 - 1 pokolenie | Ilość: 1x 29L | Gęstość przed: 14 brix (bez lakto 13 brix) | Gęstość po: Zlano na cichą: 27.10.2018 | Zabutelkowano: .11.2018 | Ilość : L | Nagazowanie: | Alkohol: % Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jagr Opublikowano 27 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2018 (edytowane) Przyszedł czas na świąteczne żytnie. Nie mogłem zdobyć laski wanilli w swoich sklepach więc zostałem przy przyprawie do piernika + dodatkowy naturalny aromat z pomarańczy. Ciekawe jaki powstanie końcowy aromat w butelce. Przepis do BS: Christmas Ale.bsmx Christmas Ale [21] Winter Seasonal Beer Parametry: Początkowe blg: 13.3* (OG 1.0528) Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01) Alkohol objętościowo: 5.6% Objętość: 25l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 2.5kg Viking Pale Ale Malt - Viking Malt (6 EBC, 39.7%) 2.5kg Viking Rye Malt - Viking Malt (7 EBC, 39.7%) 1kg Viking Caramel 30 - Viking Malt (30 EBC, 15.9%) 0.2kg Viking Roasted Barley - Viking Malt (1100 EBC, 3.2%) 0.1kg Viking Black Malt - Viking Malt (1400 EBC, 1.6%) 20g Comet 9.5AA (13IBU) granulat - Gotowanie 60min 20g Perle 7.1AA (9.7IBU) granulat - Gotowanie 60min 2ml Orange Extract - Gotowanie 5 minut 70g Dried Plum - Gotowanie 5 minut 35g Orange Peel, Sweet - Gotowanie 5 minut 20g Gingerbread Spice - Gotowanie 5 minut Zacieranie: 1 (Podgrzewanie 20min) 63°C 40min 2 (Podgrzewanie 10min) 72°C 20min Mash Out (Podgrzewanie 5min) 78°C 10min Notatki: Warzenie: 12.10.2018 | Drożdze: US-05 - 1 pokolenie | Ilość: 1x 24L | Gęstość przed: 13,5 brix | Gęstość po: brix Zabutelkowano: | Ilość : L | Nagazowanie: 2 | Alkohol: Edytowane 27 Października 2018 przez Jagr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jagr Opublikowano 30 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2018 Kolejne piwko dla żonki lekkie miętowe Przepis do BS: Pszeniczne Miętowe Lekkie.bsmx Pszeniczne Miętowe Lekkie [22] American Wheat Beer Parametry: Początkowe blg: 10* (OG 1.0389) Końcowe blg: 2.3* (FG 1.0088) Alkohol objętościowo: 3.9% Objętość: 26l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 2kg Viking Pilsner Malt - Viking Malt (4 EBC, 50%) 2kg Viking Wheat Malt - Viking Malt (6 EBC, 50%) 10g Comet 12.2AA (13.8IBU) granulat - Gotowanie 60min 20g Crystal 3.5AA (1.6IBU) granulat - Gotowanie 5min 2ml Lemon Extract - Gotowanie 5 minut 5g Dried Mint - Gotowanie 5 minut Zacieranie: 1 (Podgrzewanie 0min) 63°C 50min 2 (Podgrzewanie 0min) 72°C 25min Mash Out (Podgrzewanie 0min) 78°C 10min Notatki: Warzenie: 12.10.2018 | Drożdze: US-05 - 1 pokolenie | Ilość: 1x 26L | Gęstość przed: 10,1 brix | Gęstość po: 5 brix Zlano na cichą: 27.10.2018 | Zabutelkowano: 30.11.2018 | Ilość : 25 L | Nagazowanie: 2,2 | Alkohol: 3,7 % Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jagr Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2019 (edytowane) Przyszedł czas na Portera! - warka nr 24 to Stout z wysłodzin Przepis do BS: Porter Bałtycki.bsmx Porter Bałtycki [23] Baltic Porter Parametry: Początkowe blg: 20* (OG 1.0814) Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01) Alkohol objętościowo: 9.4% Objętość: 26l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 7kg Viking Pale Ale Malt - Viking Malt (6 EBC, 59.1%) 1kg Viking Caramel Wheat - Viking Malt (100 EBC, 8.4%) 1kg Viking Munich Malt Light - Viking Malt (16 EBC, 8.4%) 1kg Viking Pilsner Malt - Viking Malt (4 EBC, 8.4%) 0.55kg Viking Cookie Malt - Viking Malt (60 EBC, 4.6%) 0.5kg Viking Caramel 300 - Viking Malt (300 EBC, 4.2%) 0.5kg Viking Munich Malt Dark - Viking Malt (22 EBC, 4.2%) 0.2kg Viking Roasted Barley - Viking Malt (1100 EBC, 1.7%) 0.1kg Viking Black Malt - Viking Malt (1400 EBC, 0.8%) 30g Marynka 8.4AA (12.5IBU) granulat - Gotowanie 60min 30g Perle 8AA (11.9IBU) granulat - Gotowanie 60min 20g Magnum 12.5AA (14.9IBU) granulat - Gotowanie 60min 300g Sugar - Gotowanie 10 minut Zacieranie: 1 (Podgrzewanie 20min) 63°C 40min 2 (Podgrzewanie 10min) 72°C 20min Mash Out (Podgrzewanie 5min) 78°C 10min Notatki: Warzenie: 20.10.2018 | Drożdze: W-34/70 - 1 pokolenie | Ilość: 1x 26L | Gęstość przed: 19,23 brix | Gęstość po: brix Zabutelkowano: | Ilość : L | Nagazowanie: 2 | Alkohol: % Edytowane 17 Kwietnia 2019 przez Jagr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jagr Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2019 (edytowane) Kolejna wareczka to Lager w mojej nowej lodówce Przepis do BS: Pszeniczny Lager Karmelowy.bsmx Pszeniczny Lager Karmelowy [25] American Wheat Beer Parametry: Początkowe blg: 9.4* (OG 1.0365) Końcowe blg: 2.3* (FG 1.0087) Alkohol objętościowo: 3.6% Objętość: 25l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 2kg Viking Pilsner Malt - Viking Malt (4 EBC, 50%) 1.5kg Viking Wheat Malt - Viking Malt (6 EBC, 37.5%) 0.5kg Viking Caramel 30 - Viking Malt (30 EBC, 12.5%) 10g Comet 12.2AA (13.1IBU) granulat - Gotowanie 60min 30g Crystal 3.5AA (1.9IBU) granulat - Gotowanie 5min Zacieranie: 1 (Podgrzewanie 0min) 66°C 25min 2 (Podgrzewanie 0min) 72°C 50min Mash Out (Podgrzewanie 0min) 78°C 10min Notatki: Warzenie: 24.11.2018 | Drożdze: W-34/70 - 2 pokolenie | Ilość: 1x 26L | Gęstość przed: 9 brix | Gęstość po: 5 brix Zlano na cichą: 17.12.2018 | Zabutelkowano: .12.2018 | Ilość : L | Nagazowanie: | Alkohol: % Edytowane 17 Kwietnia 2019 przez Jagr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jagr Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2019 (edytowane) I znów pszeniczne - bardzo je lubimy Przepis do BS: Pszeniczno Karmelowe Ale.bsmx Pszeniczno Karmelowe Ale [26] American Wheat Beer Parametry: Początkowe blg: 9.4* (OG 1.0365) Końcowe blg: 2.3* (FG 1.0087) Alkohol objętościowo: 3.6% Objętość: 25l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 2kg Viking Wheat Malt - Viking Malt (6 EBC, 50%) 1kg Viking Caramel 30 - Viking Malt (30 EBC, 25%) 1kg Viking Pilsner Malt - Viking Malt (4 EBC, 25%) 10g Comet 12.2AA (13.1IBU) granulat - Gotowanie 60min 20g Lemondrop 4.6AA (2IBU) granulat - Gotowanie 5min Zacieranie: 1 (Podgrzewanie 0min) 63°C 50min 2 (Podgrzewanie 0min) 72°C 25min Mash Out (Podgrzewanie 0min) 78°C 10min Notatki: Warzenie: 24.11.2018 | Drożdze: Drożdze: US-05 - 2 pokolenie | Ilość: 1x 26L | Gęstość przed: 8 brix | Gęstość po: 4 brix Zlano na cichą: 17.12.2018 | Zabutelkowano: .12.2018 | Ilość : 26 L | Nagazowanie: | Alkohol: % Edytowane 17 Kwietnia 2019 przez Jagr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się