Jagr Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2019 (edytowane) Właśnie zauważyłem, że brakuje mi miejsca na warkę nr 18 więc wklejam dopiero tutaj Przepis do BS: Harcerskie Lemon Drop.bsmx Harcerskie Lemon Drop [18] Altbier Parametry: Początkowe blg: 5.9* (OG 1.0228) Końcowe blg: 3.1* (FG 1.0117) Alkohol objętościowo: 1.5% Objętość: 51l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 3kg Viking Pilsner Malt - Viking Malt (4 EBC, 50%) 1.5kg Viking Caramel 30 - Viking Malt (30 EBC, 25%) 1kg Viking Rye Malt - Viking Malt (7 EBC, 16.7%) 0.5kg Viking Caramel Wheat - Viking Malt (100 EBC, 8.3%) 30g Chinook 13AA (19.7IBU) granulat - Gotowanie 60min 30g Lemondrop 6AA (3.3IBU) granulat - Gotowanie 10min 30g Lemondrop 6AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 5 dni Zacieranie: 1 (Podgrzewanie 25min) 75°C 60min 2 (Podgrzewanie 5min) 78°C 10min Notatki: Warzenie: 22.09.2018 | Drożdze: US-05 - suchary | Ilość: 2x 26L | Gęstość przed: 6-6,1 brix | Gęstość po: 3,5-4 brix Zabutelkowano: 04.10.2018 | Ilość : 52 L | Nagazowanie: 2 | Alkohol: 1,4%-1,7% Edytowane 17 Kwietnia 2019 przez Jagr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jagr Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2019 (edytowane) Pod koniec roku jeszcze zebrałem trochę sił u uwarzyłem 2 warki Przepis do BS: Scottish Ale.bsmx Scottish Ale [27] Scottish Export Parametry: Początkowe blg: 11.7* (OG 1.046) Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01) Alkohol objętościowo: 4.7% Objętość: 19l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 3.5kg Viking Pale Ale Malt - Viking Malt (6 EBC, 76.4%) 0.7kg Viking Caramel 150 - Viking Malt (150 EBC, 15.3%) 0.25kg Viking Caramel 300 - Viking Malt (300 EBC, 5.5%) 0.13kg Viking Chocolate Light Malt - Viking Malt (400 EBC, 2.8%) 40g Goldings, East Kent 5AA (18.9IBU) granulat - Gotowanie 60min Zacieranie: 1 (Podgrzewanie 20min) 72°C 75min Mash Out (Podgrzewanie 5min) 78°C 10min Notatki: Warzenie: 26.11.2018 | Drożdze: US-05 - 2 pokolenie | Ilość: 1x 25,5L | Gęstość przed: 12 brix | Gęstość po: 5 brix Zlano na cichą: 30.12.2018 | Zabutelkowano: 04.01.2019 | Ilość : 26L | Nagazowanie: 2 | Alkohol: 4,9% Edytowane 17 Kwietnia 2019 przez Jagr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jagr Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2019 (edytowane) To tyle na ten rok, wyszło na ostro - zobaczymy co przyniesie kolejny Ten rok to sporo nauki i zbieranie doświadczeń, w przyszłym stawiam bardziej na cytrusowe aromaty - mam nadzieje, że w końcu zacznę robić piwka z chmieleniem na zimno. Do siego roku! Przepis do BS: Irish Red Ale.bsmx Irish Red Ale [28] Irish Red Ale Parametry: Początkowe blg: 11.7* (OG 1.046) Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01) Alkohol objętościowo: 4.7% Objętość: 19l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 4.4kg Viking Pale Ale Malt - Viking Malt (6 EBC, 86.8%) 0.63kg Viking Caramel 400 - Viking Malt (400 EBC, 12.4%) 0.04kg Viking Roasted Barley - Viking Malt (1100 EBC, 0.7%) 30g Bramling Cross 6AA (14.8IBU) granulat - Gotowanie 60min 30g Fuggles 4.5AA (6.7IBU) granulat - Gotowanie 20min Zacieranie: 1 (Podgrzewanie 1min) 68°C 95min Mash Out (Podgrzewanie 5min) 78°C 10min Notatki: Warzenie: 26.11.2018 | Drożdze: US-05 - 2 pokolenie | Ilość: 1x 25,5L | Gęstość przed: 13 brix | Gęstość po: 6,5 brix Zlano na cichą: 30.12.2018 | Zabutelkowano: 04.01.2018 | Ilość: 26L | Nagazowanie: 2 | Alkohol: 4,9% Edytowane 17 Kwietnia 2019 przez Jagr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jagr Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2019 (edytowane) Rok 2019 rozpoczynamy od przepisów utworzonych jeszcze w 2018, kolejne to jakieś IPA, NEIPA itp. Jestem pełen werwy i zapału do warzenia. Mam nadzieje, że rekord ilości warek nie padnie A na start Pszeniczne Brunatne - zakupione na TB jako Ciemne Pszeniczne ale że nie było pszenicy na stanie a żonka prosiła to poszło... wyszło słodowo i delikatnie. Przepis do BS: Pszeniczne Brunatne.bsmx Pszeniczne Brunatne [29] Weissbier Parametry: Początkowe blg: 11.7* (OG 1.046) Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01) Alkohol objętościowo: 4.7% Objętość: 19l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 2.75kg Viking Wheat Malt - Viking Malt (6 EBC, 55%) 1kg Viking Munich Malt Light - Viking Malt (16 EBC, 20%) 1kg Viking Vienna Malt - Viking Malt (8.5 EBC, 20%) 0.25kg Viking Caramel 600 - Viking Malt (600 EBC, 5%) 40g Lublin (Lubelski) 4AA (9.5IBU) granulat - Gotowanie 20min Zacieranie: 1 (Podgrzewanie 15min) 44°C 15min 2 (Podgrzewanie 10min) 63°C 15min 3 (Podgrzewanie 10min) 72°C 45min 4 (Podgrzewanie 0min) 72°C 15min Mash Out (Podgrzewanie 2min) 78°C 10min Notatki: Edytowane 17 Kwietnia 2019 przez Jagr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jagr Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2019 (edytowane) Kolejna pszenica - trochę pokombinowana Przepis do BS: Pszeniczno Amerykańskie Ale.bsmx Pszeniczno Amerykańskie Ale [30] Weissbier Parametry: Początkowe blg: 9.4* (OG 1.0365) Końcowe blg: 2.3* (FG 1.0087) Alkohol objętościowo: 3.6% Objętość: 25l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 3kg Viking Pale Ale Malt - Viking Malt (6 EBC, 57.7%) 2kg Viking Wheat Malt - Viking Malt (6 EBC, 38.5%) 0.2kg Viking Caramel 30 - Viking Malt (30 EBC, 3.8%) 20g Centennial 9.5AA (9.2IBU) granulat - Gotowanie 15min 20g Cascade 5.2AA (2IBU) granulat - Gotowanie 5min Zacieranie: 1 (Podgrzewanie 0min) 63°C 50min 2 (Podgrzewanie 0min) 72°C 25min Mash Out (Podgrzewanie 0min) 78°C 10min Notatki: Warzenie: 07.04.2019 | Drożdze: Drożdze: US-05 | Ilość: 1x 26L | Gęstość przed: brix | Gęstość po: brix Zlano na cichą: .05.2019 | Zabutelkowano: .06.2019 | Ilość : 26 L | Nagazowanie: | Alkohol: % Edytowane 17 Kwietnia 2019 przez Jagr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jagr Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2019 (edytowane) Czas na Bittery testowe Przepis do BS: Special Bitter.bsmx Special Bitter [31] Best Bitter Parametry: Początkowe blg: 0* (OG 1) Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01) Alkohol objętościowo: -1.3% Objętość: 0l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 5.5kg Viking Pale Ale Malt - Viking Malt (6 EBC, 91.7%) 0.25kg Viking Caramel 30 - Viking Malt (30 EBC, 4.2%) 0.25kg Viking Wheat Malt - Viking Malt (6 EBC, 4.2%) 20g Chinook 10AA (18.6IBU) granulat - Gotowanie 60min 20g Cascade 5.5AA (7.9IBU) granulat - Gotowanie 30min 10g Chinook 10AA (3.4IBU) granulat - Gotowanie 10min 10g Willamette 5.5AA (1.9IBU) granulat - Gotowanie 10min 20g Willamette 5.5AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 5 dni Zacieranie: 1 (Podgrzewanie 0min) 63°C 30min 2 (Podgrzewanie 0min) 72°C 60min Mash Out (Podgrzewanie 0min) 78°C 10min Notatki: Warzenie: 20.03.2019 | Drożdze: S04 - 1 pokolenie | Ilość: 1x 24L | Gęstość przed: 15,1 brix | Gęstość po: 8 brix Zlano na cichą: 07.04.2019 | Zabutelkowano: 17.04.2019 | Ilość: 25L | Nagazowanie: 2,2 | Alkohol: 5,6% Edytowane 17 Kwietnia 2019 przez Jagr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jagr Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Kolejny Bitter - Ordinary Bitter Przepis do BS: Ordinary Bitter.bsmx Ordinary Bitter [32] Best Bitter Parametry: Początkowe blg: 0* (OG 1) Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01) Alkohol objętościowo: -1.3% Objętość: 0l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 5.5kg Viking Pale Ale Malt - Viking Malt (6 EBC, 91.7%) 0.25kg Viking Caramel 30 - Viking Malt (30 EBC, 4.2%) 0.25kg Viking Wheat Malt - Viking Malt (6 EBC, 4.2%) 10g Comet 9.5AA (12.4IBU) granulat - Gotowanie 60min 10g Centennial 10AA (9.3IBU) granulat - Gotowanie 60min 30g Motueka 7AA (7.1IBU) granulat - Gotowanie 10min 20g Motueka 7AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 5 dni 10g Coriander Seed - Gotowanie 5 minut Zacieranie: 1 (Podgrzewanie 0min) 45°C 15min 1 (Podgrzewanie 0min) 63°C 45min 2 (Podgrzewanie 0min) 72°C 30min Mash Out (Podgrzewanie 0min) 78°C 10min Notatki: Warzenie: 20.03.2019 | Drożdze: S04 - 1 pokolenie | Ilość: 1x 24L | Gęstość przed: 13 brix | Gęstość po: 6 brix Zlano na cichą: 07.04.2019 | Zabutelkowano: 17.04.2019 | Ilość: 25L | Nagazowanie: 2,2 | Alkohol: 5,1% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 2 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2019 W dniu 17.04.2019 o 23:42, Jagr napisał: Składniki / schemat chmielenia: 30g Lemondrop 6AA (3,3IBU) granulat - Gotowanie 10min 30g Lemondrop 6AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 5 dni coś więcej na temat tego lemon dropa możesz napisać? jaki efekt? w ogóle jakiego rocznika użyłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jagr Opublikowano 2 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2019 (edytowane) 3 godziny temu, majlosz napisał: coś więcej na temat tego lemon dropa możesz napisać? jaki efekt? w ogóle jakiego rocznika użyłeś? Siemka, rozumiem że chodzi o Harcerskie Lemon Drop? Chmiel miałem z 2017 roku z TB, piwko wyszło fajne, mega orzeźwiające, chmielowe, miało przyjemny zapach ale bardziej chmielowy niż cytrusowy, którego szukałem. Gdybym powtarzał tą warkę to dałbym więcej chmielu na zimną bo gorzkość była dla mnie w bardzo górnej granicy, ewentualnie dodałbym Citry - ona w kilku piwach dawała mi fajny cytrusowy aromat. Edytowane 2 Lipca 2019 przez Jagr majlosz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się