korko_czong Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Witam. Z ostatniego warzenia (pszeniczne) zostało mi po gotowaniu brzeczki 1,5l syfu - głównie chmieliny (granulat gotowany luzem). Wszystko przelałem do wysokiego naczynia i odzyskałem jeszcze 0,5l brzeczki a pozostały syf wylałem. I teraz mam pytanie jak wykorzystać tą odzyskaną brzeczkę. 1. Zagotować (celem dezynfekcji) i dodać do fermentującego już piwa; 2. Zagotować, schować do lodówki i trzymać tą brzeczkę na starter; 3. Zamrozić i trzymać na starter; 4. Ile mogę trzymać taką brzeczkę aby nie stało nic złego nie stało ani żeby się nie zepsuła? 5. Czy brzeczkę pszeniczną mogę użyć na starter również do innych piw, czy raczej tylko do pszenicznych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Zamrozić na starter, mało jej, ale starter nie musi mieć dużej gęstości. Obojętnie na jakie piwo, jeżeli przez zadaniem starter zdekantujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2010 (edytowane) Ja w takich wypadkach przegotowuję, butelkuję i chowam do lodówki. A wykorzystuję do refermentacji. Co prawda te 0,5l to trochę za mało, ale można uzupełnić glukozą albo cukrem. Przynajmniej nie trzeba glukozy w wodzie rozpuszczać... Edit: generalnie wszystkie sposoby jakie wymieniłeś są do wykorzystania. A ile czasu można przechowywać? Dobrze przygotowana myślę, że kilka miesięcy. U mnie z reguły nie stoją dłużej niż 2-3tyg i nie ma problemu. No dobra... raz mi sfermentowała w butelce... Ale to pewnie coś źle przygotowałem butelkę... Edytowane 20 Kwietnia 2010 przez Stasiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się