Mason Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2010 No to hop... Warka nr 1 - z brew kita z BA - Essential Lager bodajże. Na starcie 10°Blg, na koniec 3,6°Blg. Fermentacja trwała 8 dni, dodałem roztwór glukozy i rozlałem do butelek. Leżakowanie 2 tygodnie w temp. ok 20°C, potem do piwnicy (10-14°C), leżakowało przez pełne 10 tygodni przed oficjalną degustacją, choć parę butelek testowych osuszyłem w międzyczasie . Na początek może być Warka nr 2 - zestaw Brown Ale z BA. Zacieranie i chmielenie zgodnie z instrukcją, więc nie mam się tu co rozwodzić. Na starcie 19 litrów 11,9°Blg. Fermentacja burzliwa 10 dni (tak wyszło), cicha 16 dni - obie w temp 20-22°C. Trzy dni przed końcem cichej dodałem roztwór żelatyny. Przed dodaniem ekstraktu 3,6°Blg, ostatecznie wyszło 18 litrów, po tygodniu w temperaturze pokojowej powędrowało do piwnicy. Warka nr 3 - zestaw a'la Grodziskie z BA. 7,8°Blg na starcie, 11 dni burzliwej i 14 dni cichej (20-21°C), na koniec 2,8°Blg. 18 litrów z dodatkiem ekstraktu poszło do butelek, tydzień w temperaturze pokojowej i do piwnicy. Warka nr 4 - zestaw marcowe z BA. 13,3°Blg na początek, 13 dni burzliwej w temperaturze 12-13°C i obecnie na cichej w 7°C, został jeszcze tydzień cichej według instrukcji. Po burzliwej było 4,3°Blg Warka nr 5 - zestaw stout z BA. 12,2°Blg na starcie, dziś jest piąty dzień fermentacji i mam 3,8°Blg Warka nr 6 - zestaw bitter z BA. 11°Blg na starcie, dziś trzeci dzień fermentacji i jest 3,3°Blg. Teoretycznie zestaw jest na 20 litrów 10°Blg a mi wyszło 21 litrów 11°Blg. Nie żebym specjalnie narzekał Na razie tak to wygląda, kolejne warki w planach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Warka nr 3 - zestaw a'la Grodziskie z BA. 7,8°Blg na starcie, 11 dni burzliwej i 14 dni cichej (20-21°C), na koniec 2,8°Blg. 18 litrów z dodatkiem ekstraktu poszło do butelek, tydzień w temperaturze pokojowej i do piwnicy. Coś długo fermentowało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mason Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Coś długo fermentowało Tak wyszło, nie miałem możliwości zająć się nim wcześniej. A jako że trzy tygodnie od butelkowania już minęły to spróbowałem co to wyszło z przydługiej fermentacji. Wyraźny zapach wędzonki, w smaku silnie czuć chmielową goryczkę - coś jak w pilsnerach. No i za mało nagazowane. Ale mi nawet smakuje, gdyby takie coś sprzedawali w sklepach to bym chętnie nabywał W moim warzeniu zamierzam się kierować hasłem "co uwarzyłeś to wypij" - jak nikomu nie zasmakuje to sam osuszę całą partię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2010 W moim warzeniu zamierzam się kierować hasłem "co uwarzyłeś to wypij" - jak nikomu nie zasmakuje to sam osuszę całą partię Zostaw 4 butelki i wyślij tu http://grodziskie.pl/ :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mason Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Do sierpnia jeszcze kawałek czasu... To co zrobiłem jest zdecydowanie za mało nagazowane, eksperymentalnie do paru butelek dodam trochę glukozy i zobaczymy co z tego wyjdzie. A tak czy siak na konkurs zrobię kolejną warkę, tym razem klarowaną żelatyną i mam nadzieję że odpowiednio nagazowaną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mason Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Warka nr 4 (marcowe) właśnie została zabutelkowana z dodatkiem ekstraktu jasnego. Po czterech tygodniach fermentacji cichej w temperaturze 7°C wyszło piwo idealnie klarowne, osad drożdżowy na dnie bardzo cienki. W czasie cichej °Blg zeszło z 4,3 do 3,6 Warka nr 5 (stout) przelana na cichą 25.04, °Blg zeszło z 12,2 do 3,3 Warka nr 6 (bitter) przelana na cichą 27.04, °Blg zeszło z 11 na 2,3 Stout i bitter jutro lub w piątek powędrują w chłodniejsze miejsce w styropianowych lodówkach, tak aby temperatura cichej utrzymywała się na poziomie 16-18°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Widzę, że kolega warzy w mojej okolicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mason Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2010 No, wypada w końcu uzupełnić relacje z warzenia Od ostatniego razu: Warka nr 5 (stout) - na cichej od 25.04 do 12.05, ostatecznie 3,1°Blg. Do refermentacji użyłem ciemnego ekstraktu słodowego (200 gram) i to był błąd - mimo tego że rozpuszczałem to w litrze wody nie połączyło się w pełni z piwem, w efekcie piwo wyszło bardzo słabo nagazowane . Ale poza tym wyszło nieźle Warka nr 6 (bitter) - na cichej od 27.04 do 11.05, ostatecznie 2,3°Blg. Do tego 200 gram jasnego ekstraktu, nagazowanie lepsze niż w stoucie, ale też nierówne. W efekcie podjąłem decyzję o rezygnacji z ekstraktów, zamiast tego na razie glukoza a potem będzie rezerwa Warka nr 7 (schwarzbier) Z zestawu z Centrum Piwowarstwa Pilzeński 2000g Monachijski 2000g Barwiący 300g Lubelski, granulat 50g Saflager s23 63°C - 45min 73°C - 15min próba jodowa, dodanie barwiącego 78°C i filtracja oplotem Chmiel od początku gotowania (60min) Chłodzenie przez noc, rano zadane drożdżami przy 11,7°Blg 22.05 - start burzliwej w temp ok 12-14°C. 10.06 start cichej przy 4,1°Blg. 21.07 butelkowanie (Blg bez zmian) z dodatkiem 130 gram glukozy. Wyszło 39 butelek 0,5l. Nie degustuję, cierpliwie czekam :] Warka nr 8 (alt) Z Browamatora Monachijski typ I 4300g Lubelski, granulat 100g Salfbrew S-33 50°C - 30min 64°C - 30min 70°C - 30min 78°C i filtracja oplotem I tu był jakiś problem - nawet na koniec filtracji nie miałem klarownej cieczy. Nie chciałem już przedłużać i wystudzać więc zawróciłem tylko pierwsze 7-8 litrów a potem zbierałem lekko mętną brzeczkę. 65g chmielu w 15 minucie gotowania, 35g na ostatnie 5 minut, łącznie 75min Chłodzenie przez noc i rano zadane drożdżami przy 12,6°Blg Fermentacja w 18°C od 25.05 do 10.06 (zeszło do 5,1°Blg), cicha do 21.07 w temp ok 14°C i przy rozlewie było 4,8°Blg. Dodałem 160g glukozy. 37 butelek 0,5l. Z ciekawości jedną już otworzyłem - piwo nie uciekło, jeszcze się nie wyklarowało. Spodziewałem się większej goryczki... Warka nr 9 (witbier) Z Centrum Piwowarstwa Zapodziałem instrukcję :]. Co mnie zaskoczyło to brak problemów z filtracją - poszła bardzo sprawnie Na starcie 11,7°Blg, burzliwa od 26.05 do 10.06 (po burzliwej 3,6°Blg), cicha do 28.06 (3,3°Blg). Do tego 130g glukozy i wyszło 35 butelek 0,5l. Większość już wypita Na razie przerwa w warzeniu, pewnie we wrześniu ruszam znowu do boju, wyposażony w garnek elektryczny i chłodnicę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mason Opublikowano 17 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2010 No i ruszyłem po przerwie letniej. Dzisiaj zabrałem się za warzenie angielskiego portera z zestawu BA Skład: słód pilzneński 3,6kg słód karmelowy ciemny 0,2kg słód barwiący 0,2kg chmiel goryczkowy granulat 25g chmiel aromatyczny granulat 25g drożdże Safale S-04 Zacierałem w temp 66-68°C przez około godzinę, następnie do 77°C i dodałem słód barwiący. Po ok. 15 minutach w tej temperaturze zabrałem się na filtrowanie oplotem. I tutaj zaskoczenie - pod koniec filtracji filtrator się zatkał, jeszcze mi się to nie zdarzyło, nawet z witbierem. Nic to, do gotowania poszło 25 litrów brzeczki 11°Blg. Gotowanie w trakcie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mason Opublikowano 18 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2010 Taaa, 25 litrów 11°Blg - marzenia. Najwidoczniej trzeba było pobrać próbkę i ochłodzić ją do ok. 20°C. Gotowanie 70 minut, 25g goryczkowego na początku i 25g aromatycznego 15 minut przed końcem. Pozostało mi 20l a ostatecznie gęstość wyniosła zaledwie 11,4°Blg. Kiepsko, zestaw był na 12°Blg . Przy 25°C zadałem drożdże A dziś do warzenia poszedł kolejny zestaw z BA - Dunkelweizen tym razem. słód pilzneński 1300g słód pszeniczny 1900g słód monachijski 600g słód Carawheat 200g słód pszeniczny czekoladowy 50g chmiel Lubelski granulat 40g drożdże Safale WB-06 Zacieranie: 46°C 10m 53°C 15m 63°C 30m 73°C 30m Eksperymentalnie zacierałem w elektrycznym garnku i spisał się całkiem poprawnie, poza tym że wskazania temperatury przy panelu sterowniczym nie mają wiele wspólnego z rzeczywistością :]. Dałem ciała, bo zapomniałem dodać słodu czekoladowego - wrzuciłem go dopiero do filtracji. Filtracja tym razem w wiadrze BA poszła szybko i sprawnie, uzyskałem 25 litrów brzeczki. Gotowanie: 80 minut 20g chmielu po 10m 10g chmielu po 50m 10g chmielu po 75m I po raz pierwszy miałem przełom Ostatecznie wyszły mi 22l, ale tylko 10,5°Blg. Pierwsza reakcja - rozpacz. Ale wrzuciłem dane w Beersmitha i wyszło że gdybym to odparował do 20l to miałbym zakładane 12°Blg. A jutro kolejny zestaw - IPA z BA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mason Opublikowano 19 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2010 No i zabrałem się za IPA. Trochę mi zeszło na filtrację, z powodu dużej ilości paprochów pływających w filtracie zawróciłem jakieś 10l, potem już poszło w miarę sprawnie. Aby ciut przyspieszyć cały proces 10l filtratu wlałem do gara i zacząłem grzać, potem dodałem 15l wysłodzin. Owe 25l skierowane do gara ma 11,86°Blg. Czyli jak to porządnie odparuję to powinienem osiągnąć zakładane Blg. No to do roboty :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mason Opublikowano 19 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2010 (edytowane) Warka nr 12 - IPA No i odparowanie dało mi 12,10°Blg. Dziwne, bo 65 minut gar stał na pełnym ogniu.... Drugi pomiar daje mi wynik 12,57°Blg. Schłodzę całość i zmierzę jeszcze raz tuż przed zadaniem drożdży. Objętość na razie nieznana, bo ok 3 litry odlałem, aby błotko chmielowe opadło. A może to zamrozić jako rezerwę do refermentacji?? Warka nr 11 - Dunkelweizen Zadałem drożdże, temperatura brzeczki - 21°C, gęstość 10,92°Blg, objętość 22l. Drożdże Salfbrew WB-06. Warka nr 10 - Porter angielski Drożdże wystartowały ok. 20 godzin po ich wrzuceniu. Piana niewielka, ale obecna Wnioski z weekendu warzenia: jeśli chcę mieć założone Blg to do gotowania kierować 22-23 litry brzeczki, nie więcej! I koniecznie schłodzić każdą próbkę do temp <30°C zanim będę mierzył Blg. Zobaczymy co z tego wyjdzie... Edytowane 19 Września 2010 przez Mason Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 19 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2010 Ekstrakt z dokładnością do 2 miejsc po przecinku to refraktrometrem mierzysz czy jak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mason Opublikowano 19 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2010 Programem :]. Skopiowałem wynik z wyliczeń, można to zupełnie pominąć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mason Opublikowano 27 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2010 Pomiary gęstości: Warka 10 - z 11,4 na 3,6. Piana znikła, jutro idzie na cichą do piwnicy Warka 11 - z 10,9 na 2,5. J.w. Warka 12 - z 12,6 na 4,8. Piana jeszcze obecna, zobaczymy jak będzie jutro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się