Jump to content

?Browar Masonius


Recommended Posts

No to hop...

 

Warka nr 1 - z brew kita z BA - Essential Lager bodajże. Na starcie 10°Blg, na koniec 3,6°Blg. Fermentacja trwała 8 dni, dodałem roztwór glukozy i rozlałem do butelek. Leżakowanie 2 tygodnie w temp. ok 20°C, potem do piwnicy (10-14°C), leżakowało przez pełne 10 tygodni przed oficjalną degustacją, choć parę butelek testowych osuszyłem w międzyczasie ;). Na początek może być

 

Warka nr 2 - zestaw Brown Ale z BA. Zacieranie i chmielenie zgodnie z instrukcją, więc nie mam się tu co rozwodzić. Na starcie 19 litrów 11,9°Blg. Fermentacja burzliwa 10 dni (tak wyszło), cicha 16 dni - obie w temp 20-22°C. Trzy dni przed końcem cichej dodałem roztwór żelatyny. Przed dodaniem ekstraktu 3,6°Blg, ostatecznie wyszło 18 litrów, po tygodniu w temperaturze pokojowej powędrowało do piwnicy.

 

Warka nr 3 - zestaw a'la Grodziskie z BA. 7,8°Blg na starcie, 11 dni burzliwej i 14 dni cichej (20-21°C), na koniec 2,8°Blg. 18 litrów z dodatkiem ekstraktu poszło do butelek, tydzień w temperaturze pokojowej i do piwnicy.

 

Warka nr 4 - zestaw marcowe z BA. 13,3°Blg na początek, 13 dni burzliwej w temperaturze 12-13°C i obecnie na cichej w 7°C, został jeszcze tydzień cichej według instrukcji. Po burzliwej było 4,3°Blg

 

Warka nr 5 - zestaw stout z BA. 12,2°Blg na starcie, dziś jest piąty dzień fermentacji i mam 3,8°Blg

 

Warka nr 6 - zestaw bitter z BA. 11°Blg na starcie, dziś trzeci dzień fermentacji i jest 3,3°Blg. Teoretycznie zestaw jest na 20 litrów 10°Blg a mi wyszło 21 litrów 11°Blg. Nie żebym specjalnie narzekał :)

 

 

Na razie tak to wygląda, kolejne warki w planach :)

Link to comment
Share on other sites

Warka nr 3 - zestaw a'la Grodziskie z BA. 7,8°Blg na starcie, 11 dni burzliwej i 14 dni cichej (20-21°C), na koniec 2,8°Blg. 18 litrów z dodatkiem ekstraktu poszło do butelek, tydzień w temperaturze pokojowej i do piwnicy.

Coś długo fermentowało :)

Link to comment
Share on other sites

Coś długo fermentowało ;)

Tak wyszło, nie miałem możliwości zająć się nim wcześniej. A jako że trzy tygodnie od butelkowania już minęły to spróbowałem co to wyszło z przydługiej fermentacji. Wyraźny zapach wędzonki, w smaku silnie czuć chmielową goryczkę - coś jak w pilsnerach. No i za mało nagazowane. Ale mi nawet smakuje, gdyby takie coś sprzedawali w sklepach to bym chętnie nabywał :)

W moim warzeniu zamierzam się kierować hasłem "co uwarzyłeś to wypij" :) - jak nikomu nie zasmakuje to sam osuszę całą partię :)

Link to comment
Share on other sites

Do sierpnia jeszcze kawałek czasu... To co zrobiłem jest zdecydowanie za mało nagazowane, eksperymentalnie do paru butelek dodam trochę glukozy i zobaczymy co z tego wyjdzie. A tak czy siak na konkurs zrobię kolejną warkę, tym razem klarowaną żelatyną i mam nadzieję że odpowiednio nagazowaną

Link to comment
Share on other sites

Warka nr 4 (marcowe) właśnie została zabutelkowana z dodatkiem ekstraktu jasnego. Po czterech tygodniach fermentacji cichej w temperaturze 7°C wyszło piwo idealnie klarowne, osad drożdżowy na dnie bardzo cienki. W czasie cichej °Blg zeszło z 4,3 do 3,6

 

Warka nr 5 (stout) przelana na cichą 25.04, °Blg zeszło z 12,2 do 3,3

 

Warka nr 6 (bitter) przelana na cichą 27.04, °Blg zeszło z 11 na 2,3

 

Stout i bitter jutro lub w piątek powędrują w chłodniejsze miejsce w styropianowych lodówkach, tak aby temperatura cichej utrzymywała się na poziomie 16-18°C

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

No, wypada w końcu uzupełnić relacje z warzenia

 

Od ostatniego razu:

 

Warka nr 5 (stout) - na cichej od 25.04 do 12.05, ostatecznie 3,1°Blg. Do refermentacji użyłem ciemnego ekstraktu słodowego (200 gram) i to był błąd - mimo tego że rozpuszczałem to w litrze wody nie połączyło się w pełni z piwem, w efekcie piwo wyszło bardzo słabo nagazowane :(. Ale poza tym wyszło nieźle

 

Warka nr 6 (bitter) - na cichej od 27.04 do 11.05, ostatecznie 2,3°Blg. Do tego 200 gram jasnego ekstraktu, nagazowanie lepsze niż w stoucie, ale też nierówne. W efekcie podjąłem decyzję o rezygnacji z ekstraktów, zamiast tego na razie glukoza a potem będzie rezerwa

 

Warka nr 7 (schwarzbier)

Z zestawu z Centrum Piwowarstwa

 

Pilzeński 2000g

Monachijski 2000g

Barwiący 300g

Lubelski, granulat 50g

Saflager s23

 

63°C - 45min

73°C - 15min

próba jodowa, dodanie barwiącego

78°C i filtracja oplotem

Chmiel od początku gotowania (60min)

Chłodzenie przez noc, rano zadane drożdżami przy 11,7°Blg

22.05 - start burzliwej w temp ok 12-14°C. 10.06 start cichej przy 4,1°Blg. 21.07 butelkowanie (Blg bez zmian) z dodatkiem 130 gram glukozy. Wyszło 39 butelek 0,5l. Nie degustuję, cierpliwie czekam :]

 

Warka nr 8 (alt)

Z Browamatora

 

Monachijski typ I 4300g

Lubelski, granulat 100g

Salfbrew S-33

 

50°C - 30min

64°C - 30min

70°C - 30min

78°C i filtracja oplotem

I tu był jakiś problem - nawet na koniec filtracji nie miałem klarownej cieczy. Nie chciałem już przedłużać i wystudzać więc zawróciłem tylko pierwsze 7-8 litrów a potem zbierałem lekko mętną brzeczkę.

65g chmielu w 15 minucie gotowania, 35g na ostatnie 5 minut, łącznie 75min

Chłodzenie przez noc i rano zadane drożdżami przy 12,6°Blg

Fermentacja w 18°C od 25.05 do 10.06 (zeszło do 5,1°Blg), cicha do 21.07 w temp ok 14°C i przy rozlewie było 4,8°Blg. Dodałem 160g glukozy. 37 butelek 0,5l. Z ciekawości jedną już otworzyłem - piwo nie uciekło, jeszcze się nie wyklarowało. Spodziewałem się większej goryczki...

 

Warka nr 9 (witbier)

Z Centrum Piwowarstwa

 

Zapodziałem instrukcję :]. Co mnie zaskoczyło to brak problemów z filtracją - poszła bardzo sprawnie

Na starcie 11,7°Blg, burzliwa od 26.05 do 10.06 (po burzliwej 3,6°Blg), cicha do 28.06 (3,3°Blg). Do tego 130g glukozy i wyszło 35 butelek 0,5l. Większość już wypita :)

 

Na razie przerwa w warzeniu, pewnie we wrześniu ruszam znowu do boju, wyposażony w garnek elektryczny i chłodnicę :lol:

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

No i ruszyłem po przerwie letniej. Dzisiaj zabrałem się za warzenie angielskiego portera z zestawu BA

Skład:

słód pilzneński 3,6kg

słód karmelowy ciemny 0,2kg

słód barwiący 0,2kg

chmiel goryczkowy granulat 25g

chmiel aromatyczny granulat 25g

drożdże Safale S-04

 

Zacierałem w temp 66-68°C przez około godzinę, następnie do 77°C i dodałem słód barwiący. Po ok. 15 minutach w tej temperaturze zabrałem się na filtrowanie oplotem. I tutaj zaskoczenie - pod koniec filtracji filtrator się zatkał, jeszcze mi się to nie zdarzyło, nawet z witbierem. Nic to, do gotowania poszło 25 litrów brzeczki 11°Blg. Gotowanie w trakcie...

Link to comment
Share on other sites

Taaa, 25 litrów 11°Blg - marzenia. Najwidoczniej trzeba było pobrać próbkę i ochłodzić ją do ok. 20°C. Gotowanie 70 minut, 25g goryczkowego na początku i 25g aromatycznego 15 minut przed końcem. Pozostało mi 20l a ostatecznie gęstość wyniosła zaledwie 11,4°Blg. Kiepsko, zestaw był na 12°Blg :D. Przy 25°C zadałem drożdże

 

A dziś do warzenia poszedł kolejny zestaw z BA - Dunkelweizen tym razem.

słód pilzneński 1300g

słód pszeniczny 1900g

słód monachijski 600g

słód Carawheat 200g

słód pszeniczny czekoladowy 50g

chmiel Lubelski granulat 40g

drożdże Safale WB-06

 

Zacieranie:

46°C 10m

53°C 15m

63°C 30m

73°C 30m

 

Eksperymentalnie zacierałem w elektrycznym garnku i spisał się całkiem poprawnie, poza tym że wskazania temperatury przy panelu sterowniczym nie mają wiele wspólnego z rzeczywistością :]. Dałem ciała, bo zapomniałem dodać słodu czekoladowego - wrzuciłem go dopiero do filtracji. Filtracja tym razem w wiadrze BA poszła szybko i sprawnie, uzyskałem 25 litrów brzeczki. Gotowanie:

80 minut

20g chmielu po 10m

10g chmielu po 50m

10g chmielu po 75m

I po raz pierwszy miałem przełom :)

 

Ostatecznie wyszły mi 22l, ale tylko 10,5°Blg. Pierwsza reakcja - rozpacz. Ale wrzuciłem dane w Beersmitha i wyszło że gdybym to odparował do 20l to miałbym zakładane 12°Blg.

 

A jutro kolejny zestaw - IPA z BA

Link to comment
Share on other sites

No i zabrałem się za IPA. Trochę mi zeszło na filtrację, z powodu dużej ilości paprochów pływających w filtracie zawróciłem jakieś 10l, potem już poszło w miarę sprawnie. Aby ciut przyspieszyć cały proces 10l filtratu wlałem do gara i zacząłem grzać, potem dodałem 15l wysłodzin. Owe 25l skierowane do gara ma 11,86°Blg. Czyli jak to porządnie odparuję to powinienem osiągnąć zakładane Blg. No to do roboty :]

Link to comment
Share on other sites

Warka nr 12 - IPA

No i odparowanie dało mi 12,10°Blg. Dziwne, bo 65 minut gar stał na pełnym ogniu....

 

Drugi pomiar daje mi wynik 12,57°Blg. Schłodzę całość i zmierzę jeszcze raz tuż przed zadaniem drożdży. Objętość na razie nieznana, bo ok 3 litry odlałem, aby błotko chmielowe opadło.

A może to zamrozić jako rezerwę do refermentacji??

 

 

Warka nr 11 - Dunkelweizen

 

Zadałem drożdże, temperatura brzeczki - 21°C, gęstość 10,92°Blg, objętość 22l. Drożdże Salfbrew WB-06.

 

Warka nr 10 - Porter angielski

 

Drożdże wystartowały ok. 20 godzin po ich wrzuceniu. Piana niewielka, ale obecna

 

 

 

Wnioski z weekendu warzenia: jeśli chcę mieć założone Blg to do gotowania kierować 22-23 litry brzeczki, nie więcej! I koniecznie schłodzić każdą próbkę do temp <30°C zanim będę mierzył Blg. Zobaczymy co z tego wyjdzie...

Edited by Mason
Link to comment
Share on other sites

Pomiary gęstości:

Warka 10 - z 11,4 na 3,6. Piana znikła, jutro idzie na cichą do piwnicy

Warka 11 - z 10,9 na 2,5. J.w.

Warka 12 - z 12,6 na 4,8. Piana jeszcze obecna, zobaczymy jak będzie jutro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.