BeowulfPL Opublikowano 13 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2018 Witam! Robię witbiera z takich oto składników: Słód Heidelberg 2kg Słód Pszeniczny 0,5kg Pszenica 1kg Płatki Owsiane 0,2kg Curacao 15g Kolendra 15g Chmiel Lubelski 30g Jednakże chciałbym dorzucić jeszcze skórką pomarańczy aby dała ona powiedzmy lekko / średnio wyczuwalny aromat. Moje pytanie jak to dodać? Czy kupić suszoną skórką czy może na świeżo zdjętą z pomarańczy? Wrzucić to na cichą czy pod koniec gotowania i w jakich ilościach? Pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 13 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2018 6 minutes ago, BeowulfPL said: Moje pytanie jak to dodać? Czy kupić suszoną skórką czy może na świeżo zdjętą z pomarańczy? Wrzucić to na cichą czy pod koniec gotowania i w jakich ilościach? Pozdro! Można dać i świeżą i suszoną. Jak masz 15g Curacao to polecam dać 10g na 5 min gotowania i 5 na cichą. Tak samo Kolendra. Świeżej skórki z 3 pomarańczy, bez białego, możesz dodać na koniec gotowania. Jednak jest to kwestia mocno indywidualna i sam musisz sobie wyrobić smak. Dla mnie wyjściowy był ten art, potem sam dzialalem http://blog.homebrewing.pl/witbier-receptura/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeowulfPL Opublikowano 13 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2018 To dam skórki z 3 pomarańczy na (nie wiem?) 5 minut przed końcem gotowania. Zobaczymy co z tego będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 13 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2018 3 minutes ago, BeowulfPL said: To dam skórki z 3 pomarańczy na (nie wiem?) 5 minut przed końcem gotowania. Zobaczymy co z tego będzie. Będzie dobre albo lepsze. Drożdże są w witku kluczowe, z sucharów saf 33 mi najbardziej podeszła. Spokojnie możesz dać 400g płatków owsianych. W tym piwie sporo wnoszą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 13 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2018 Pamiętaj tylko, że skórka ze standardowych pomarańczy jest mocno trująca, bo nasączana takim syfem, że głowa mała. Albo ją dokładnie umyj - kwas, zasada, mydło (najlepiej prawdziwe) i porządne szorowanie, albo kup BIO, tylko z pewnego źródła (Lidl czy Biedronka nie do końca takim jest). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 15 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2018 Dnia 6/13/2018 o 19:09, krzysiek9999 napisał: Pamiętaj tylko, że skórka ze standardowych pomarańczy jest mocno trująca, bo nasączana takim syfem, że głowa mała. Albo ją dokładnie umyj - kwas, zasada, mydło (najlepiej prawdziwe) i porządne szorowanie, albo kup BIO, tylko z pewnego źródła (Lidl czy Biedronka nie do końca takim jest). jakim syfem? możesz wrzucić źródło, chętnie poczytam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeowulfPL Opublikowano 15 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2018 Zrobiłem witka z tych surowców: Słód Heidelberg 2kg Słód Pszeniczny 0,5kg Pszenica 1kg Płatki Owsiane 0,2kg Gotuję własnie jakieś 22 litry brzeczki tylko ma ona niestety jedynie 8 BLG. Docelowo według rzekomo tej receptury ma być ich 11 po zakończeniu gotowania. Wody nie dolewałem wcale wszystko przeszło przez wysładzanie. Zacieranie: 20 minut 52 stopnie, 60 minut 63 stopnie, 25 minut 72 stopnie. Próba jodowa oczywiście negatywna. Więc czemu mi tyle wyszło tylko? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vmario Opublikowano 16 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2018 A skleikowałeś pszenicę? Jeżeli nie, to amylazy nie dały rady pociąć długich łańcuchów skrobiowych. Co prawda, pszenica skleikuje się przy zacieraniu, ale być może to już obniży wydajność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 16 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2018 Dnia 15.06.2018 o 08:18, LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO napisał: jakim syfem? możesz wrzucić źródło, chętnie poczytam http://www.akademiadobregosmaku.sggw.pl/chemikalia-na-skorce-cytrusow/ Przede wszystkim imazalil. oxy96 i daniol88 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jagr Opublikowano 26 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2018 (edytowane) Ja zrobiłem swojego witbiera ze skórką z pomarańczy świeżej (umyłem w płynie do naczyń i sparzyłem) i skórką z cytryny (w cukrze ze sklepu). Przepis poniżej: (płatków jęczmiennych powinno być 250g, ja wsypałem co miałem ale wydaje mi się że przez to utrudniłem sobie mocno wysładzanie) Witbier smakuje bardzo dobrze, chociaż myślałem że pomarańcz i cytryna dadzą mocniejszy aromat. Co prawda minął dopiero tydzień od rozlewu, poczekam jeszcze aż się ułoży i uwydatnią się aromaty. Witbier.bsmx Witbier [11] Witbier Parametry: Początkowe blg: 12* (OG 1.0474) Końcowe blg: 3.8* (FG 1.0144) Alkohol objętościowo: 4.3% Objętość: 23l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 3kg Viking Pilsner Malt - Viking Malt (4 EBC, 53.6%) 0.75kg Oats, Flaked - (2 EBC, 13.4%) 0.5kg BestMälz Spelt (orkiszowy) - BestMälz (5 EBC, 8.9%) 0.5kg Viking Wheat Malt - Viking Malt (6 EBC, 8.9%) 0.25kg Barley, Flaked - (3.3 EBC, 4.5%) 0.25kg Rice, Flaked - (2 EBC, 4.5%) 0.2kg Viking Caramel Sweet Malt - Viking Malt (75 EBC, 3.6%) 0.15kg Viking Cookie Malt - Viking Malt (60 EBC, 2.7%) 30g Lublin (Lubelski) 4AA (8.9IBU) granulat - Gotowanie 60min 50g Lemon Peel - Gotowanie 10 minut 50g Orange Peel, Sweet - Gotowanie 10 minut 10g Coriander Seed - Gotowanie 10 minut 50g Lemon Peel - Gotowanie 5 minut 50g Orange Peel, Sweet - Gotowanie 5 minut 10g Coriander Seed - Gotowanie 5 minut Zacieranie: 1 (Podgrzewanie 15min) 45°C 10min 2 (Podgrzewanie 20min) 68°C 45min 3 (Podgrzewanie 5min) 72°C 10min Mash Out (Podgrzewanie 5min) 78°C 10min Notatki: Warzenie: 25.05.2018 rok Drożdze: M21 belgian wit - 2 pokolenie Ilość w fermentorze: 25L Gęstość przed fermentacją: 13 brix Zabutelkowano: 16.06.2018 Ilość do zabutelkowania: 25,5L Gęstość po fermentacji: 5,2 brix Nagazowanie: 2,2 Alkohol: 5,5% Edytowane 26 Czerwca 2018 przez Jagr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się