Jump to content

Grainfather Conical Fermenter/Glykol Chiller


Wuuu

Recommended Posts

4 godziny temu, Wuuu napisał:

Nie probowałem, ale można. Przecież przed rozlewem wlewam w pośredni też korzystając z tego zaworka. Trzeba tylko odpowiednio spuścić gęstwę, żeby ten czubeczek był ponad całym syfem. Wystarczy pobrać próbkę i zobaczyć co leci: syf czy klarowne. Gorzej jak chmielone na cichą, to bezpieczniej jednak na wylot wężyka założyć siatkę nylonową, żeby jak najmniej chmielin dostało się do piwa. Wtedy już mus z pośrednim.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
 

 

Zrobiłem na próbę bezpośredni rozlew ( warka chmielona na zimno w tubie ) 1 dzień wcześniej zrobiłem cold crash. Zobaczymy jak finalnie to wyjdzie.  rozlew.thumb.jpg.1a08d0239dd45f229ebcd61a87160bd1.jpg

Link to comment
Share on other sites

No ja też kupiłem taką tanią, i ona sama nie daje rady.

Niestety nie miałem możliwości zasypania lodem (nigdzie w okolicy nie było)  na początek i zapewne to było kluczowe. 

Faktem jest, że jak temperatura w fermentorze się ustabilizowała to trzyma te 18C.

Załamały mnie początki, zbicie z 29C do 18C, zeszło 6h, a w planach miałem 12C, poddałem się.

btw. jak dawkujesz do refermentacji?  strzykawka ?

 

 

Edited by Andrzej Czaja
Link to comment
Share on other sites

20 godzin temu, Andrzej Czaja napisał:

No ja też kupiłem taką tanią, i ona sama nie daje rady.

Niestety nie miałem możliwości zasypania lodem (nigdzie w okolicy nie było)  na początek i zapewne to było kluczowe. 

Faktem jest, że jak temperatura w fermentorze się ustabilizowała to trzyma te 18C.

Załamały mnie początki, zbicie z 29C do 18C, zeszło 6h, a w planach miałem 12C, poddałem się.

btw. jak dawkujesz do refermentacji?  strzykawka ?

 

 

Strasznie długo Ci to schodzi. Fakt. Spróbuj patent z lodem. 

Refermentację zrobiłem po staremu czyli glukoza wsypana  do każdej butelki. Nie miałem czasu, żeby ogarnąć opcji ze strzykawką.  Chętnie poznałbym szczegóły tego patentu. 

p.s Twoja lodówka ma zasilanie na 230v ?

 

Link to comment
Share on other sites

Tak jest na 230V, Germin czy jakoś tak 27L, pewnie z lodem poszło by lepiej.

Dziś miałem wolne, więc pospałem dłużej i ku mojemu zdziwieniu temp w fermentorze była 0,6 wyżej od zadanej, lodówka całą noc na eco, wieczorem o 23:40 jeden PET zamrożony na maxa załadowany. Nie dało rady, więc zamówiłem Chillera, niestety nie ma mnie od 2 do 4 dni w tygodniu w domu i patent z lodówką turystyczną bezobsługowo nie dał by rady.

Na forum jest trochę o refermentacji i zadawaniu strzykawką, ja robiłem to tak, kalkulator nagazowania, glukoza rozrobiona w wodzie o ilości mniej więcej takiej by dało BLG zbliżone do początkowej warki. Później obliczam ile ml ma trafić na butelkę i tyle. Strzykawka 100ml nowa  z opakowania. U mnie wyszło po 22ml na butelkę. Zabawy trochę jest, z drugiej strony pełna kontrola nad ilością cukru do refermentacji.

No ale odpływamy od tematu wiodącego ?

Więc co by było o Fermentorze, jest super, obawiałem się w domu reakcji na ten zakup. Usłyszałem jednak "no to coś to wygląda, fajne" hehehe.

Nie mogę się doczekać chillera i tego spokoju jak mnie nie ma w domu, że temperatura mi nie odleciała.

 

 

Link to comment
Share on other sites

W dniu 25.10.2018 o 13:41, Wąski napisał:

Wydajność samej lodówki można trochę podnieść , oklejając ją dodatkowo pianką (ja tak zrobiłem, zostało z podkładu do paneli ) plus owijka z folii. 

u mnie wygląda to tak, że  poziom 5-6 stopni osiagam. ( 4Cnie próbowałem) Z grzaniem nie będzie żadnego problemu. W  mojej  ocenie to b. sprawny  system

Nie spodziewałem się takiej wydajności po zwykłej lodówce turystycznej. Choć fakt, że nasypanie lodu+dobra izolacja są tutaj kluczowe. U mnie zimna woda z kranu (w granicach 14°C) wspomagana wkładem z 5l butli Borygo potrafiła utrzymać temperaturę 11°C wewnątrz, a na fermentorze nie próbowałem zbić poniżej 18°C. Będę musiał spróbować, bo jest to całkiem ciekawa alternatywa, jeśli chodzi o fermentację lagerów.  

Link to comment
Share on other sites

Wuuu,
pytanie, rozlewasz do butelek / kegów bezpośrednio z fermentora czy jednak zlewasz do plastiku ?
Pisałem wyżej. Zlewam jeszcze przez siatkę nylonową do tanku pośredniego z syropem i butelkuję korzystając z zaworka grawitacyjnego. Wg mnie najszybciej, najwygodniej i dodarkowa filtracja nie zaszkodzi.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Wuuu, wiesz może do czego jest przycisk między "On Temp" a "Off Temp" z "śnieżynką" ?

Nigdzie nic na ten temat nie znalazłem.

Przy okazji, Chiller jest super, zero problemów, trzymam temp. fermentacji 18C, ustawiłem na chiller 7,7 - 7,5 i włącza się  tylko co godzinkę w pomieszczeniu 21C.

Jak temperatura ustawiona na chiller była zalecana przez GF, po chłodzeniu tanka inercja powodowała, że za każdym razem fermentor musiał uruchamiać podgrzewanie by podnieść spadającą temperaturę.

Jak ustawiasz u siebie temp. Chillera ?

1561907790_Zrzutekranu2018-12-26o16_30_13.thumb.png.e4c754f1fba8c9444c7a97fa9b736fb0.png

Edited by Andrzej Czaja
Link to comment
Share on other sites

Wuuu, wiesz może do czego jest przycisk między "On Temp" a "Off Temp" z "śnieżynką" ?
Nigdzie nic na ten temat nie znalazłem.
Przy okazji, Chiller jest super, zero problemów, trzymam temp. fermentacji 18C, ustawiłem na chiller 7,7 - 7,5 i włącza się  tylko co godzinkę w pomieszczeniu 21C.
Jak temperatura ustawiona na chiller była zalecana przez GF, po chłodzeniu tanka inercja powodowała, że za każdym razem fermentor musiał uruchamiać podgrzewanie by podnieść spadającą temperaturę.
Jak ustawiasz u siebie temp. Chillera ?
1561907790_Zrzutekranu2018-12-26o16_30_13.thumb.png.e4c754f1fba8c9444c7a97fa9b736fb0.png
Nie zastanawiałem się nad tą śnieżynką :) w ogóle nie ruszałem ustawień producenta na chillerze, ale faktycznie może warto jak mówisz podnieść temp przy warzeniu 'ejli', bo -4C w sumie przy fermentacji 18C nie jest do niczego potrzebne :)

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Witajcie,
 
pytanie do użytkowników tego sprzętu.
 
Czy po zaniku napięcia, fermentor wraca do ustawionego programu?
Tak.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Jak by ktoś się zastanawiał czy iSpindel zadziała w GF, to u mnie działa bardzo dobrze.

Miałem duże wątpliwości czy sygnał wifi przebije się z tej stalowej tuby ?

Router w odległości 7 metrów, dwie ścianki działowe (cienkie) sygnał wifi - ok, iSpindel raportuje bezproblemowo.

Link to comment
Share on other sites

Zastanawialem sie nad zakupem takiego sprzetu, ale wybralem zamrazarke skrzyniowa ze sterownikiem temp. Wlacza sie 2-4 razy na dobe na 3-5 min, a wahania temp 0,5 stopnia (ustawione 18C). Wszystko sterowane przez neta, sterownik z wifi, a koszt okolo 500zl. Wykresy z thingspeaka. Zmiesci sie w mieszkaniu, w kuchni, cos mozna na tym postawic, Zona nie narzeka ?

Na sile jestem wstanie upchnac tam 2 fermentory (kanistry) 35L i 25L, bez kranikow.

Nie wiem czy jest sens pakowac tyle kasy w ten sprzet.

Link to comment
Share on other sites

Wszystko ma plusy i minusy, i ważne by wybrać to co będzie, co jest wystarczające, spełniające potrzeby. 

Rozwiązanie z lodówką i sterownikiem jest bardzo fajne, mnie się podoba bo można kombinować ze sterownikami, osprzętem itd.

GF ma plus mocny bo każdy podłączony fermentor do chillera można ustawić na inną temperaturę, więc może być 8C, 18C i 24C  a to w lodówce ciężkie do zrealizowania.

Minus na pewno za cenę, bo tanio nie jest, niestety. Jednak coś za coś .. coż, cieszy oko za każdym razem.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
W dniu 11.01.2019 o 00:42, Andrzej Czaja napisał:

Jak by ktoś się zastanawiał czy iSpindel zadziała w GF, to u mnie działa bardzo dobrze.

Miałem duże wątpliwości czy sygnał wifi przebije się z tej stalowej tuby ?

Router w odległości 7 metrów, dwie ścianki działowe (cienkie) sygnał wifi - ok, iSpindel raportuje bezproblemowo.

u mnie warunki b. zbliżone tj. odległość ścianki etc. Ale na ten moment za diabła nie mogę Ispindela połączyć z siecią. Nie wiem w czym problem. 

Jak to ogarnąłeś u siebie ?

Link to comment
Share on other sites

Nie działa w fermentorze czy wcale ?

Po konfiguracji iSpindel wysyła dane co 15 min do wskazanego serwisu, w lokalnej sieci go praktycznie nie widać i można mieć wrażenie=, że nie działa

Tak jak w instrukcji,

włączony ispindel oczywiście, 3x przycisk byle nie za szybko, pojawia się sieć wifi ispindel, po podłączeniu do niej automatem odpala stronę do konfiguracji. wybrałem wifi wpisałem hasło, save i działa. Przy czym za pierwszym razem nie poszedł ale pewnie coś z hasłem było nie tak.

     Ja ustawiłem go na ubidots i tam założyłem darmowe testowe konto, po 15 minutach miałem pierwszy odczyt. 

Wczoraj próbowałem przetestować z monitor.beer ale skubany nie chce mi się zmienić z ubidots na http. Nie wiem dlaczego. Więc wylądował w fermentorze, konto jeszcze 13 dni darmowo więc wystarczy. Przy kolejnej warce powalczę z monitor.beer do skutku.

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, Andrzej Czaja napisał:

Nie działa w fermentorze czy wcale ?

Po konfiguracji iSpindel wysyła dane co 15 min do wskazanego serwisu, w lokalnej sieci go praktycznie nie widać i można mieć wrażenie=, że nie działa

Tak jak w instrukcji,

włączony ispindel oczywiście, 3x przycisk byle nie za szybko, pojawia się sieć wifi ispindel, po podłączeniu do niej automatem odpala stronę do konfiguracji. wybrałem wifi wpisałem hasło, save i działa. Przy czym za pierwszym razem nie poszedł ale pewnie coś z hasłem było nie tak.

     Ja ustawiłem go na ubidots i tam założyłem darmowe testowe konto, po 15 minutach miałem pierwszy odczyt. 

Wczoraj próbowałem przetestować z monitor.beer ale skubany nie chce mi się zmienić z ubidots na http. Nie wiem dlaczego. Więc wylądował w fermentorze, konto jeszcze 13 dni darmowo więc wystarczy. Przy kolejnej warce powalczę z monitor.beer do skutku.

no własnie chodzi o podłączenie go do sieci, nie loguje się. Próbowałem przez aplikację BrewSpy na kom ale bezskutecznie. Po kilkunastu sekundach  sieć  Ispindel znika. 

 

Link to comment
Share on other sites

Tak. 

 

Przede wszystkim najpierw musisz się połączyć z siecią iSpindel, w menu skonfigurować swoją sieć WiFi, czyli wpisać jej nazwe I hasło, wpisać z jakiego serwisu ma korzsytać I podać token. Po zapisaniu iSpindel powinien zacząć wysyłać dane na wskazany serwer.

 

Tyle, że troche dyskusja nie do tego tematu :)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.