Mijnheer Opublikowano 4 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2023 15 hours ago, lukaszns78 said: dlatego zastanawiam się czy faktycznie jest sens dodawać tak dużo chmielu 150-200gr. na 20-25L piwa w workach, czy wsypać luzem 100gr. na 20-25L i mieć ten sam efekt ? Na to musisz sobie sam odpowiedzieć zrób dwa takie same piwa, do jednego wsyp 100 a do drugiego 200 g chmielu i spróbuj. No i nie rozumiem skąd założenie, że chmiel w worku da 50% wydajności chmielenia luzem. Brulosophy zrobiło o tym eksperyment https://brulosophy.com/2017/07/03/loose-vs-bagged-dry-hops-exbeeriment-results/ TL;DR nie było różnicy w piwach chmielonych 90 gramami luzem i 90 w worku. 15 hours ago, lukaszns78 said: Jeżeli chodzi o butelki to niestety super piwka po 3 tygodniach tracą swój smak i aromat i jestem tym załamany bo przy takich dużych warkach po prostu szkoda piwa. podobno zagazowane CO2 kegi ograniczają ten proces ale na tym etapie kompletnie nie wiem nawet jak się do tego zabrać. znowu muszę poświęcić trochę czasu i coś spieprzyć żeby się nauczyć ? jak długo trzymasz piwo w kegach i czy faktycznie trzyma jakość ? Miałem tak samo jak zlewałem do fermentora z roztworem cukru, zawsze mi się utleniało więc wróciłem do butelkowania bezpośrednio z fermentora (wężyk nałożony na kranik a na drugim końcu rurka z zaworkiem i cukier sypany miarką). U mnie dawało to bardzo dobre rezultaty, ale bardzo upierdliwe w wykonaniu. Kegi to czysta radość i spokój ducha. Najdłużej trzymam pilsa, obecnie jest już 99 dni w kegu; ciężej dostrzec utlenienie niż w IPA ale nie czuć w nim miodu ani kartonu więc uznaję, że nie jest utlenione ja dodatkowo daję 5 g witaminy C a jak robię NEIPA to wypełniam keg CO2 przed nalaniem piwa żeby jak najbardziej ograniczyć ilość tlenu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszns78 Opublikowano 5 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2023 W dniu 4.10.2023 o 13:46, Mijnheer napisał(a): Na to musisz sobie sam odpowiedzieć zrób dwa takie same piwa, do jednego wsyp 100 a do drugiego 200 g chmielu i spróbuj. No i nie rozumiem skąd założenie, że chmiel w worku da 50% wydajności chmielenia luzem. Brulosophy zrobiło o tym eksperyment https://brulosophy.com/2017/07/03/loose-vs-bagged-dry-hops-exbeeriment-results/ TL;DR nie było różnicy w piwach chmielonych 90 gramami luzem i 90 w worku. jeżeli masz takie same doświadczenie to wierzę na słowo 🙂 może kiedyś zrobię taki eksperyment. na razie na weekend planuje zrobić testowo dwie warki Single Hop APA - 12°BLG na drożdżach LalBrew Nottingham. jedna chmieloną Citrą, a druga Nelson Sauvin. tym razem w fermentorach plastikowych. w piwnicy ( ok. 18st.C ). bez kontroli temperatury fermentacji. zobaczymy co mi z tego wyjdzie W dniu 4.10.2023 o 13:46, Mijnheer napisał(a): Miałem tak samo jak zlewałem do fermentora z roztworem cukru, zawsze mi się utleniało więc wróciłem do butelkowania bezpośrednio z fermentora (wężyk nałożony na kranik a na drugim końcu rurka z zaworkiem i cukier sypany miarką). U mnie dawało to bardzo dobre rezultaty, ale bardzo upierdliwe w wykonaniu. wczoraj tą samą metodą zabutelkowałem pszeniczne. zobaczymy jak się będzie trzymać W dniu 4.10.2023 o 13:46, Mijnheer napisał(a): Kegi to czysta radość i spokój ducha. Najdłużej trzymam pilsa, obecnie jest już 99 dni w kegu; ciężej dostrzec utlenienie niż w IPA ale nie czuć w nim miodu ani kartonu więc uznaję, że nie jest utlenione ja dodatkowo daję 5 g witaminy C a jak robię NEIPA to wypełniam keg CO2 przed nalaniem piwa żeby jak najbardziej ograniczyć ilość tlenu. do wcześniejszych kilku warek, również zacząłem stosować witaminę C przy butelkowaniu. rozpuszczałem 2 do 2,5 g witaminy w 200-250ml przegotowanej zimnej wody. a Ty jakie proporcje stosujesz na 1L piwa ? zaczynam przygodę z kegowaniem 🙂 na razie kompletuje pierwszy zestaw z TB 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 5 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2023 (edytowane) W dniu 3.10.2023 o 09:25, lukaszns78 napisał(a): Czy na Twoim sprzęcie, jak robisz cold crash przy chmieleniu luzem na cichej to zawsze wszystkie chmieliny opadają na dno i piwo jest klarowne ? Tak, nie miałem do tej pory problemu. W dniu 3.10.2023 o 09:25, lukaszns78 napisał(a): Nie wiem również skąd biorą się teorie, że od pływającego chmielu może zrobić się pleśń na piwie. na otartej przestrzeni to się zgodzę ale w zamkniętym, szczelnym fermentorze ? z aseptycznym chmielem ? miałeś takie przypadki ? Nigdy. Ostatnio zlewałem kwasa z truskawkami, które pływały w piwie 9 miesięcy w fermentorze plastikowym i żadnej pleśni, czy też posmaków octowych nie ma. Edytowane 5 Października 2023 przez smola Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszns78 Opublikowano 5 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2023 12 minut temu, smola napisał(a): Tak, nie miałem do tej pory problemu. a ja niestety tak. jak wsypuje do GF30 od 150 do 200 gr. chmielu to nie ma szans żeby opadł w całości na dno, nawet przy 3 dniowym CC. chyba, że coś źle robię to podziel sie proszę swoim doświadczeniem z chmieleniem luzem na tym sprzęcie. 14 minut temu, smola napisał(a): Nigdy. Ostatnio zlewałem kwasa z truskawkami, które pływały w piwie 9 miesięcy w fermentorze plastikowym i żadnej pleśni, czy też posmaków octowych nie ma. No właśnie. Szczególnie na takim szczelnym sprzęcie jak GF30 to raczej nie możliwe. mam pytanie do Ciebie, ponieważ również korzystasz ze sprzętu GF. czy nigdy nie miałeś problemów z CC w GF30 ? ja już drugi wieczór i nockę spędzam na kołysaniu fermentorami. góra lodowata, a na dole ciepło i chiller cały czas chłodzi fermentor. problemy zaczynają się od temp. 6-7st. C w zależności od stylu piwa. chiller ustawiony na -4st.C z histerezą 3K. na fermentorach histereza 1-2K. no nic innego nie da się z tym zrobić tylko trzeba mieszać fermentorami, żeby temp piwa wyrównała się. niestety całe CO2 wyleci w pizd.. przez to mieszanie. na szczęście po 4-6 godzinach to się uspokaja i działa. wtedy 4st. C i 2-3 dni na klarowanie piwa. ale żeby do tej temp. dojść to jest tragedia. krew mnie normalnie zalewa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszns78 Opublikowano 5 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2023 W dniu 4.10.2023 o 11:05, Krzyżak napisał(a): Nie mam takiego fermentora. W lodówce ustawiam na 2stopnie i pięknie się chłodzi. dlatego już mam wypatrzoną szafę chłodniczą bo nie mam nerwów do CC na tym sprzęcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 5 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2023 3 minuty temu, lukaszns78 napisał(a): a ja niestety tak. jak wsypuje do GF30 od 150 do 200 gr. chmielu to nie ma szans żeby opadł w całości na dno, nawet przy 3 dniowym CC. chyba, że coś źle robię to podziel sie proszę swoim doświadczeniem z chmieleniem luzem na tym sprzęcie. problemem wydaje mi się jest średnica fermentora, która u Ciebie jest dosyć mała, przez co cały chmiel nie równomiernie się namacza i nie opada. 5 minut temu, lukaszns78 napisał(a): ponieważ również korzystasz ze sprzętu GF niestety nie korzystam z GF. Może spróbuj jeszcze wolniej schładzać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszns78 Opublikowano 5 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2023 1 minutę temu, smola napisał(a): problemem wydaje mi się jest średnica fermentora, która u Ciebie jest dosyć mała, przez co cały chmiel nie równomiernie się namacza i nie opada. zgadza się. masz 100% rację bo takich samych wniosków doszedłem. mała średnica i wysoki fermentor. teraz chmielę w workach i obciążam je szklanymi kulkami lun kieliszkami po wygotowaniu ale wiadomo że obciążony leży na dole fermentora. 4 minuty temu, smola napisał(a): niestety nie korzystam z GF. Może spróbuj jeszcze wolniej schładzać. producent zaleca 3K na dobę. ja ustawiłem 1K na dobę i tak jest to samo. będę musiał ponownie do nich napisać. twierdzą że chiller z 4 fermentorami GF30 potrafi utrzymać temp. 4-6st.C. właśnie dlatego zwróciłem się w tym temacie do osób które korzystają z tego sprzętu i jak sobie z tym radzą bo ja już innego sposobu nie znajduje. przecież nie po to kupiłem taki niby zaawansowany sprzęt żeby przy nim siedzieć i go pilnować. to powinno zgodnie z deklaracją producenta odbywać się automatycznie po wpisaniu harmonogramu fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się