Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 19 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2018 (edytowane) Hej tu Wasz Rolnik Sam Nawiazujac do watku: chce podzielic sie pierwszymi sukcesami - jesli to Was zainteresuje to bede tu wstawial potwierdzone przepisy na BABRY Przypomne, ze BABRY to tanie, proste, niewarzone, niepiwa o niskiej zawartosci alkoholu (tak ze 2% max) idealne na letnie prace w polu 1. Kwas chlebowy z zurawina. Przepis z moimi modyfikacjami, robilem juz dwa razy i jest DOBRY wg. ostatniej "warki" nastaw na 10l wody. Chleb zytni, razowy na zakwasie. Zadnych ziaren itp po prostu prawdziwy chleb jak u dziadka. Pokroic w kromki i PRZYPALIC dosc konkretnie. Ja przypalalem na grilu, tak ze z czesc byla pieknie brazowa, a czesc pokryta warstwa wegla Nie ma sie co certolic - ma byc PRZYPALONY Chleb swiezy wazy okolo 500g. Przypalone kromki do gara, do tego 500g umytych i pokrojonych na cienkie plasterki cytryn ze skorka. Zalac wrzatkiem - u mnie 3l wrzatku bo garnek 5l. Zostawic na noc do wystygniecia. Rano przecedzic przez plotno, reszte ktora zostanie w chlebie odcisnac, plyn do baniaka. Oczywiscie do baniaka trafia sam plyn, reszta chleba i cytryn na kompost Dodac 200g rodzynek i 200g suszonych zurawin (oplukane w cieplej wodzie z kranu). Rozpuscic we wrzatku 600g cukru, gdy wystygnie dodac do baniaka. Uzupelnic przegotowana i ostudzona woda do 10l plynu. Oczywiscie cukier, owoce zwiekszaja objetosc wiec baniak z 15l by sie przydal. Dodac drozdze. Ja uzywalem przypadkowych "do cydru" rozczynionych w wodzie z cukrem. Drozdze rozczynione IMHO szybciej startuja w baniaku ale jak kto lubi tak robi. Po 3-4 dniach bulgotania zaczynam sprawdzac poziom cukru paszcza Pobieram probke i gdy plyn jest prawie-prawie, znaczy ODROBINE za slodki to zlewam do butelek (w moim wypadku PET 0.5l po mineralce. Zakrecam i odstawiam w temp. pokojowej na dwa dni az dofermentuja i nabija sie gazem. Wtedy do lodowki w temp. 6C zeby zatrzymac fermentacje no i schlodzic. Po kilku dniach mozna pic, smacznego Rolnik Sam Edytowane 21 Czerwca 2018 przez Rolnik Sam w Dolinie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 13 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2019 (edytowane) Widzę, że wszyscy się interesują tylko każdy wstydzi coś napisać Dodaję więc dwa przepisy, sprawdzone. 1. Niepiwo Yerbatee Zagotować 3l wody, wsypać 70g Yerba Mate zostawić do rana do zaparzenia. Rano odcedzić, rozpuścić 200g cukru, dodać przegotowanej wody do 5l i zaszczepić drożdżami. Ja używam drożdży do cydru, ale można pewnie jakieś piwne... Fermentować kilka dni, gdy cukier spadnie do prawie zera przelewać do butelek, dodając jeśli ktoś chce pół tabletki słodzika Stevia i trochę cukru na zgazowanie. Zamykamy butelki, ze dwa dni w temp. pokojowej potem najlepiej do piwnicy w chłód. 2. Niepiwo z Cykorianki 3-4 saszetki kawy zbożowej Cykorianka i łyżeczka herbaty zielonej - zalać 5l wrzątku i zostawić do rana. Odcedzić herbatę (następnym razem użyję w saszetce będzie prosciej), rozpuścić 250g cukru, drożdże i wiadomo... Po <> tygodniu zlałem na cichą dodając 5-10g chmielu granulowanego Target bo taki miałem Po trzech dniach przelałem przez chustkę wyłapując chmiel i do butelek. Do każdej dodałem 2g cukru. Pierwszą butelkę otworzyłem po około tygodniu i powiem że wyszedł obiecujący napój na lato do prac w ogrodzie Jakby tylko udało się uzyskać ładne chmielowe nuty jak w IPA Będę kombinował... Pyrsk R.S. Edytowane 14 Września 2019 przez Rolnik Sam w Dolinie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się