Infam Posted April 21, 2010 Share Posted April 21, 2010 uCieszny Browarek #54 Russian Imperial Stout Wania w kufajce Warzone: 22.07.2009r. Rozlew: 01.09.2009r. 23,5* Blg Piwko otrzymane na ZZ PSPD. Nasycenie niskie, poprawne. Piana początkowo wydawała się taka jak w oryginalnym stoucie, później trochę grubsza. Po dłuższej chwili kożuszek. W tak mocnym piwie trudno o prążki na szkle. Kolor niemal czarny z ciemno rubinowymi prześwitami pod światło. W zapachu aksamitna, łagodna zbożowa kawa przyprawiona suszonymi śliwkami, czarną czekoladą i gryczanym miodem. Niewielka kwaskowość przykryta pod słodyczą, której tu nie brakuje. Śliwki w czekoladzie. Nieźle rozgrzewa te 23,5°Blg. Dzieło wieńczy wyraźnie akcentowana lecz oleista, stonowana, jedwabista, pyszna goryczka od chmielu i dodatków palonych. Brawo Dori. To naprawdę świetne piwo (bez większej wazeliny). Muszę otworzyć jakiegoś dolniaka, żeby przynajmniej do diacetylu się przyczepić ;-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted April 21, 2010 Share Posted April 21, 2010 U mnie jeszcze czeka na degustację, ale już ostrzę sobie na nie zęby. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Infam Posted April 21, 2010 Author Share Posted April 21, 2010 Zdjęcie Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted May 31, 2010 Share Posted May 31, 2010 Piana: skąpa, beżowa, drobnopecherzykowa. Kolor: jak przystało na stouta smoliście czarny, nieprzejrzysty. Wysycenie: niskie. Zapach: zdecydowanie winny. I to takiego wina domowego, chyba z wiśni. Smak: bardzo przyjemny, bogaty, goryczka średnia, spora wiśniowość z zapachu, po tym gorzka czekolada i kawa esspresso, alkohol wyczuwalny w szlachetny sposób, jak w koniaku. Są tak częste w mocnych ciemnych piwach aromaty sherry, porto, suszonych śliwek i rodzynek. Jest wyraźna słodycz, ale bynajmniej nie przesadzona. Opakowanie: etykieta z pełną informacją i czadowa nazwa. Czegóż chcieć wiecej? Chyba tylko fotki tytułowego Wani. Jak na 23,5°Blg to pije się zaskakująco łatwo. Chyba dodałbym jednak trochę goryczki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now