Jump to content

Pszeniczniak z brewkitu


Recommended Posts

Wiesz może co to za drożdże? Generalnie pszeniczne fermentuje szybko. Niektórzy pomijają fazę w której drożdże po sobie sprzątają. Więc jeśli tylko drożdże przejedzą wszystkie cukry to możesz butelkować. Spija też się zwykle szybciej niż inne piwa. Po tygodniu w butelkach możesz już degustować. Powyższe jednak zależy od szczepu drożdży i temperatury fermentacji. 

Link to comment
Share on other sites

Nie było stacjonarnie w sklepie drożdży do pszeniczniaka, są to jakieś no name dodawane do brew kitu. Bulgotanie w rurce powinno ustać? Gdzieś wyczytałem że 5-9 dni powinno fermentować, w instrukcji była mowa o 5 dniach, a jeszcze ktoś mądry mówił mi, że to powinno być 10 dni.

Link to comment
Share on other sites

18 minut temu, harrisonfordescort napisał:

Nie było stacjonarnie w sklepie drożdży do pszeniczniaka, są to jakieś no name dodawane do brew kitu. Bulgotanie w rurce powinno ustać? Gdzieś wyczytałem że 5-9 dni powinno fermentować, w instrukcji była mowa o 5 dniach, a jeszcze ktoś mądry mówił mi, że to powinno być 10 dni.

 

Tak naprawdę powinno fermentować tyle, ile będą jadły dalej drożdże. Jak blg nie schodzi, możesz śmiało pominąć cichą i butelkować :)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.