nitro2311 Opublikowano 18 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2018 Ale faux pas zrobiłem - w roztargnieniu dodałem do zacierania 5kg nieśrutowanego słodu Używam w większości słodów śrutowanych i wsypałem 5kg takich, a potem miałem dużą 5ke pilsa i nie patrząc w ogóle na zawartość opakowania wpierniczyłem wszystko do wody i nagle zonk... Czy w ogóle coś z tego słodu przejdzie do wody, czy nic ? Dodałem kolejny kilogram słodu ześrutowanego, ale dalej mam proporcje 6kg śrutowanego/5kg nieśrutowanego. Co z tego wyjdzie ? A może macie jakiś magiczny sposób "ześrutowania" ziarna w garnku z wodą ? Może temperatura trochę to "porozpuszcza" ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek2632 Opublikowano 18 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2018 W garnku to już za późno:P ew jakimś blenderem spróbować posiekać, al czymś rozgnieść ale w garnku to już raczej trudne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 18 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2018 Filtracja pójdzie gładko... Szkoda raczej czasu, chyba lepiej rozetrzeć i upiec chleb. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nitro2311 Opublikowano 18 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2018 Godzinę temu, Piotrek2632 napisał: W garnku to już za późno:P ew jakimś blenderem spróbować posiekać, al czymś rozgnieść ale w garnku to już raczej trudne. Ha! Rozje***eś system z tym blenderem. To był pomysł na miarę Ediosna lub samego Nobla, że też sam na to nie wpadłem Co prawda musiałem się ostro nakombinować i małymi porcjami przenosić wszystko (w połowie zacierania SIC!) do rondelka i tam atakować, przy okazji upierniczyć wszystkie ściany dookoła, ale chyba udało się uwolnić skrobię z potrzasku! Zacieram odkąd napisałem tutaj 1-go posta a próba jodowa wciąż negatywna (15 min po blendowaniu - mimo że już 40 minut wcześniej zacierałem - jest mega fioletowo). Ten eksperyment jasno pokazuje, że jednak lepiej do zacierania używać słodu śrutowanego Mam wrażenie, że próba nie będzie nigdy doskonała, bo jednak dużo ziarna zostało w całości (może udało mi się zmielić z 60%, co i tak jest sukcesem), a pełne ziarno z tego co widzę, z czasem pęcznieje i rozmaka przez co uwalnia powoli skrobię i pewnie mogłoby tak jeszcze długo... W każdym razie dzisiejsze zacieranie to ciekawe wyzwanie. Dzięki Piotrek, że mi pomogłeś rozwiązać ten węzeł gordyjski Masz u mnie pół warki z dzisiejszego warzenia! Pzdr! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dwesoly Opublikowano 18 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2018 2 godziny temu, nitro2311 napisał: Ten eksperyment jasno pokazuje, że jednak lepiej do zacierania używać słodu śrutowanego to powinno trafić na jakąś scianę cytatów anmar, Carlito i Wiśnia81 1 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek2632 Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Dnia 18.07.2018 o 22:44, nitro2311 napisał: Ha! Rozje***eś system z tym blenderem. To był pomysł na miarę Ediosna lub samego Nobla, że też sam na to nie wpadłem Co prawda musiałem się ostro nakombinować i małymi porcjami przenosić wszystko (w połowie zacierania SIC!) do rondelka i tam atakować, przy okazji upierniczyć wszystkie ściany dookoła, ale chyba udało się uwolnić skrobię z potrzasku! Zacieram odkąd napisałem tutaj 1-go posta a próba jodowa wciąż negatywna (15 min po blendowaniu - mimo że już 40 minut wcześniej zacierałem - jest mega fioletowo). Ten eksperyment jasno pokazuje, że jednak lepiej do zacierania używać słodu śrutowanego Mam wrażenie, że próba nie będzie nigdy doskonała, bo jednak dużo ziarna zostało w całości (może udało mi się zmielić z 60%, co i tak jest sukcesem), a pełne ziarno z tego co widzę, z czasem pęcznieje i rozmaka przez co uwalnia powoli skrobię i pewnie mogłoby tak jeszcze długo... W każdym razie dzisiejsze zacieranie to ciekawe wyzwanie. Dzięki Piotrek, że mi pomogłeś rozwiązać ten węzeł gordyjski Masz u mnie pół warki z dzisiejszego warzenia! Pzdr! Teraz, Piotrek2632 napisał: Masz u mnie pół warki z dzisiejszego warzenia! haha spoko ok będę pamiętał:D gdzie odbiór?:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się