fasolus Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2018 (edytowane) Cześć. Co sądzicie o następującej recepturze na lekkie proste mocno aromatyczne Single Hop Session IPA. Czy 100g chmielu Sorachi Ace na 10l to nie za mało ? Zasyp: Strzegom Pilzneński 2kg Płatki Owsiane 0,25kg Płatki Pszeniczne 0,25kg Zacieranie: 68st. 60min. 78st. 10min. Chmielenie: Sorachi Ace 2017 20g. 60min. Sorachi Ace 2017 10g. 5min. Sorachi Ace 2017 30g. 0min. Sorachi Ace 2017 40g. na zimno na dwa dni Drożdże US-05 Wg. Brewness: 54 IBU 10,5 BLG 4,2% alk. 6,1 EBC Edytowane 4 Sierpnia 2018 przez fasolus josephson 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Cześć. Receptura jest spoko moim zdaniem. Nie rozumiem tylko po co po 10 % zasypu płatków chcesz dać. Na lekkie, sesyjne piwo to 100 % pilsa. Chmiel i tak i tak będzie grał tu pierwsze skrzypce. Używałeś kiedyś Sorachi ace? Ten chmiel jest bardzo charakterystyczny. Daje ciastkami i kokosami i wnosi słodycz do piwa. Przynajmniej takie odczucia miałem ze zbioru 2016. Jedni go uwielbiają, a inni nienawidzą. Ja należę do tych drugich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fasolus Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2018 1 minutę temu, Pindin napisał: Cześć. Receptura jest spoko moim zdaniem. Nie rozumiem tylko po co po 10 % zasypu płatków chcesz dać. Na lekkie, sesyjne piwo to 100 % pilsa. Chmiel i tak i tak będzie grał tu pierwsze skrzypce. Używałeś kiedyś Sorachi ace? Ten chmiel jest bardzo charakterystyczny. Daje ciastkami i kokosami i wnosi słodycz do piwa. Przynajmniej takie odczucia miałem ze zbioru 2016. Jedni go uwielbiają, a inni nienawidzą. Ja należę do tych drugich Płatki owsiane chcę dać, żeby poprawić gładkość i pijalność, a pszeniczne na pienistość. Czy w takim lekkim piwie to raczej mija się z celem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Teraz, fasolus napisał: Czy w takim lekkim piwie to raczej mija się z celem ? Nie, spoko Ale nie wiem (raczej nie) czy owies poprawi pijalność. Piwo faktycznie będzie miało gładszą fakturę, ale może sprawiać wrażenie cięższego, zaklejającego. Płatki mają beta glukany - tak jak słód żytni. Wg niektórych źródeł owies też poprawia pienistość, tak więc pszenica zbędna. Ja na 100 % pilsa mam betonową pianę. fasolus 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Tak jak kolega @Pindin nie jestem fanem Sorachi ace. Zrobiłem na nim SH i było kiepsko, a aromat głównie ogórkowy i niewiele więcej. 100 % pils wystarczy. fasolus 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się