Wuuu Opublikowano 13 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2022 (edytowane) #120. Belgian Tripel #2 19l/ ~33 IBU/ 17,3 Brix/ ?% Alk. 13.11.2022 Wydajność: 52%?? Drugie piwko jednego dnia. Jakaś straszna wydajność jak na takie proste piwo. Chyba ten GF ze starym sterownikiem coś słabo trzyma temperaturę, bo ma mocny rozstrzał podczas zacierania. Literek też wziąłem na starterki Surowce: Fermentowalne: : - Pilzneński (Viking) - 5,5 kg - Pszeniczny (Viking) - 0,5 kg - Cara Body (Viking) - 0,2 kg - Aromatic (Castle Malting) - 0,15 kg - Cukier biały - 1 kg Razem: 7,35 kg Chmiel: - Hallertau Blanc - 10,5% AA - 50 g Razem: 50g Woda: - kranówka Drożdże: - WLP565 - Belgian Saison - White Labs - starter z depozytu -> 0,15 -> 0,5l - 1,5l Zacieranie: pH 5.7 Bez zakwaszania - 65C - mash in - 21l wody - - 64C - 80' -bez mash outu Wysładzanie: - ok 11l, 6,2 pH Gotowanie: 80 minut - 60' - Hallertau Blanc - 20 g - 10' - Hallertau Blanc - 30 g - 10' - Cukier biały - 1kg - 10' - Whirlfloc - 1/2 tabletki - 10' - pożywka Notatki: - no wydajność mega słaba, ale trudno. Gęstwa ma iść jeszcze na Quada, to będzie im lżej - tak to wszystko sprawnie - 16 brix po zacieraniu - przednia 24l i 12 brix, - cukier rozpuszczony w 0,5l brzeczki i dodany pod koniec - starter zdekantowałem ok 1l i dodałem po napowietrzeniu do brzeczki 19C Fermentacja: 13.11.2022 - nastawna 19l i 17,3 brix Zaplanowana Burzliwa: - 1 dni - 19C - 3 dni - 20C - 3 dni - 21C - 5 dni - 22C - 14 dni - 24C - pomiar 27.11. - 7 blg - pomiar 07.12. - 3,7 brix w przeliczeniu Cicha: 10C - kilka dni Rozlew: Degustacja: Edytowane 8 Grudnia 2022 przez Wuuu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 15 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2023 (edytowane) #121. Rum Wood Aged Quadrupel #3 21l/ ~30 IBU/ 24 Brix / ~11% Alk. 17.12.2022 Wydajność: 66% Zapomniane zapiski z nocnego warzonka ze Stańczem. Powtórka Quadzika. Surowce: Fermentowalne: - 6 kg - Pale Ale Maris Otter (Thomas Fawcett) - 0,5 kg - Crystal I 80l (150 EBC) (Thomas Fawcett) - 0,3 kg - Aromatic (Castle Malting) - 0,3 kg - Biscuit (Castle Malting) - 0,1 kg - Special B (Castle Malting) - 1,6 kg - Ekstrakt słodowy WES, płynny - 0,5 kg - Cukier dememera Razem: 9,27 Chmiel: - 75 g - Iunga - 10% AA Razem: 55 g Woda: - kranówa Drożdże: - Gęstwa po Triplu - WLP565 - Belgian Saison - White Labs ok 400 ml Zacieranie: ?? pH pH-metr się popsuł - 66C - mash in - 23l wody - \ - 65C - 60' - 72C - 30' - 77C - mash out Wysładzanie: ? pH (zakwaszane kwasem mlekowym) Gotowanie: 90 minut - 60' - Iunga - 30 g - 40' - 1,6 kg ekstraktu i 0,5 kg cukru kandyzowanego, całość rozpuszczona w ok 2l brzeczki - 10' - Iunga - 25 g - 10' - whirlfloc - 0,5 tabletki - 10' - pożywka dla drożdży Notatki: Fermentacja: Zaplanowana: Burzliwa: - od 19C do 23C max w piwnicy podgrzewał fermentor. prawie miesiąc Fermentacja cicha: 15.01.2023 Pomiar - 5,7 brix po przeliczeniu. temp 10C i pójdzie niedługo 30g płatków z beczki po koniaku, macerowanych w rumie Rozlew: 12.03.2023 30 g płatków dębowych poszło na ok miesiąc. Rozlew do kega. Drewno mocno wyczuwalne, w aromacie heksianian etylu jak siemasz, ale przyjemnie. Degustacja: Wygląd: Edytowane 13 Marca 2023 przez Wuuu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 15 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2023 (edytowane) #122. New Wave Pils #3 22l/ 33 IBU/ 13 Brix / 4,5% Alk. 17.12.2022 Wydajność : 78% Druga warka nocnego warzonka Surowce: Fermentowalne: : - 4 kg - Pilsner Bohemian Floor (Weyermann) - 0,5 kg - CHÂTEAU VIENNA (Castle Malting) - 0,20 kg - Carapils (Weyermann) SUMA: 4,70 kg Chmiel: - 60 g - Citra - 11% AA - 40 g - Michigan Cooper - 10% AA SUMA: 100 g Woda: - kranówka Drożdże: - WLP850 - Copenhagen Lager - gęstwa po Bocku ok 300 ml Zacieranie: pH ? bez zakwaszania - 65C - Mash In - 16,5 l wody - 63C - 45' - 72C - 25' Bez Mash Out Wysładzanie: pH ? korekta kwasem mlekowym Gotowanie: 70 minut Przednia ?l i ? brix - 60' - Citra - 10 g - 10' - Citra - 25 g - 10' - Michigan Cooper - 20 g - 10' - Whirlfloc - 0,5 tabletki - 10' - pożywka drożdżowa Whirlpool/Hopstand - 20' - Citra - 25 g - 20' - Michigan Cooper - 25 g Notatki: Fermentacja: Nastawna 22l i 13 brix Burzliwa: - 10 dni - 10C - 7 dni - 11C - 3 dni - 12C - 2 dzień - 15C Cicha: - 4 dni - 3C Rozlew: 15.01.2023 Pomiar 3,2 brix po przeliczeniu. Poszło do kega. Degustacja: Edytowane 15 Stycznia 2023 przez Wuuu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 15 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2023 (edytowane) #123. Vermont IPA #4 22l/ 30 IBU/ 14 Brix / ?% Alk. 15.01.2023 Wydajność: 70% Aż strach, że nie licząc wersji Black, to przez ostatnie 2 lata nie uwarzyłem Vermoncika! Surowce: Fermentowalne: : - 30 kg - Pale Ale (Viking) - 1 kg - Pszeniczny (Viking) - 0,5 kg - CaraBody (Viking) - 0,5 kg - Płatki owsiane błyskawiczne - 0,6 kg - Płatki orkiszowe (0,4 kg błyskawiczne, 0,2 kg pełnoziarniste) - 0,2 kg - CHÂTEAU ABBEY (Castle Malting) Razem: 5,8 kg Chmiel: - Eclispe - 17,4% AA - 90 g - Mosaic -11,4% AA - 120 g - Galaxy - 16,5% AA - 50 g - Michigan Cooper - 10% AA - 40 g Razem: 300 g Woda: - kranówka Drożdże: - Hydra - Escarpment Labs - starter z depozytu 130 ml -> 0,5l -> 1l Zacieranie: pH ? - 63C - mash in - 19l wody - 66C - 40' - 72C - 30' - 78C - mash out - 1' Wysładzanie: - ok 14 l w 78C - pH ?zakwaszane kwasem mlekowym Gotowanie: 60 minut - 10' - Mosaic - 20 g - 10' - Eclipse - 20 g - Hopstand - wrzucone przy 79C - 15' - Mosaic - 20 g - 15' - Michigan Cooper - 40 g - 15' - Eclipse - 20 g Potem już chłodzone przez siatkę nylonową do fermentora, ok 30 minut. Notatki: Fermentacja 15.01.2022: Nastawna 21l 16 brix Zaplanowana Burzliwa: - 7 dni - 20C - na 2 dzień dorzucę 20 g Mosaica - 5 dni - 21C - 5 dni - 23C Cicha: 10C na 5 dni - Galaxy - 50 g - Mosaic - 50 g na 3 dni - Eclipse - 50 g cold crash Rozlew: Degustacja: Edytowane 15 Stycznia 2023 przez Wuuu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 13 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2023 #124. American Barleywine i #125. Cold IPA Ostatnio zaniedbałem zapiski, więc coś z obowiązku skrobnę, bo po drodze były 2 coopiki u @Stanczu na nowych sprzętach. Gdzieś tam mam receptury, może zapiszę kiedyś. Generalnie na kolanie robione na apce tuż przed warzeniem. Eksperymenty! ABW zasyp tradycyjny, ale na lagerowych drożdżach WLP838 - Southern German Lager, gęstwa! Po miesiącu od kegowania super piwo! Ciężkie, słodowe z solidną kontrą goryczki (120 IBU, ok 24brix ok 10%) i zupełne inne doznania jako lager, zupełnie inny profil piwa. Super chmielowość wychodzi. A drugi eksperyment to 2 piwka na G40 Stańcza. Ok 40l podzielone na 2 fermentory i fermentacja IPA US-05 (gęstwa) i Cold IPA na WLP850 - Copenhagen Lager (4 życie gęstwy). Te same chmiele na gotowanie i na zimno (Mosaic, Galaxy i Eclipse). Z 300 g na gotowanie, po 100g na zimno. Dziś rozlew obu 12.03. Póki co Cold IPA mega aromacik cytrusowy, wytrawne, rześkie, czysty profil. Aż żal, że nie zdąży się polagerować... Wersja Ale została u Stańcza, będziemy porównywać później. Stanczu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 27 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2023 #126. Hefeweizen #6 (Zach Weisse #3) 21l/ ~13 IBU/ 10 Brix / ?% Alk. 21.03.2023 Wydajność: ?% Powtórka weizenka na wiosnę. Coś mnie apka oszukała z wysładzaniem i wyszedł straszny cienkusz, ale może to i dobrze. Będzie wersja session. Surowce: Fermentowalne: - 2,2 kg - Pszeniczny (Viking) - 2,2 kg - Vienna (Viking) - 0,1 kg - CHÂTEAU MELANO LIGHT (Castle Malting) SUMA: 4,5 kg Chmiel: - 7 g - Iunga - 11% AA - 15 g - Hallertau Blanc - 5,8% AA SUMA: 22 g Woda: - kranówa Drożdże: - WLP380 - Hefeweizen Ale IV - White Labs - 1l starter z saszetki i zbankowane Zacieranie: pH ? zakwaszane lekko, ale pH-metr mi się zepsuł więc na oko - 47C - mash in - 16 l wody (dodałem 1 garści łuski ryżowej luzem) - 44-45C - 20' - 63C - 40' - przeniosłem koszt na działającego GFa jak tylko skończyłem gotować Berlinera, bo znów zacier zaczął tracić temp - 72C - 25' bez mashoutu Wysładzanie: pH ? zakwaszane na oko - ok 16 l wody w temp 77-80 C - pobrałem 1,5 l na brzeczki 8 brix na starterek Gotowanie: 60 minut Przednia 26l i 8 brix - 60' - Iunga - 7 g - 10' - Hallertau Blanc - 15 g - 10' - pożywka drożdżowa Notatki: - wszystko sprawnie Fermentacja: 21.03.2023 Nastawna: 21 l i 10 Brix Burzliwa: - 1 dzień - 18C - 3 dni - 19C - 5 dni - 20C - 5 dni - 21C Cicha: Rozlew: Odfermentowanie: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 27 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2023 (edytowane) #127. Witbier 20l/ ~15 IBU/ 11,5 Brix / ?% Alk. 21.03.2023 Wydajność: ?% Druga warka tego dnia równolegle zaciarana w drugim GFie. Mój pierwszy Witek, aż dziw, że jeszcze nigdy się za niego nie zabrałem. Surowce: Fermentowalne: - 2,5 kg - Pilsner (Viking) - 2,3 kg - Pszenica niesłodowana - 0,25 kg - Płatki owsiane błyskawiczne SUMA: 5,05 kg Chmiel: - 10 g - Iunga - 11% AA - 10 g - Hallertau Blanc - 5,8% AA SUMA: 20 g Dodatki: - 20 g - skórka gorzkiej pomarańczy - 10 g - kolendra indyjska - 3 g - trawa cytrynowa w proszku Woda: - kranówa Drożdże: - WLP565 - Belgian Saison - White Labs - starter 3 stopniowy z depozytu Zacieranie: pH ? zakwaszane lekko, ale pH-metr mi się zepsuł więc na oko - 68C - mash in - 11 l wody i kleikowanie 25 minut samej pszenicy. Potem dolane ok 7l zimnej wody i słód z płatkami poszedł i 3 garście łuski ryżowej - 55C - 20' - 65C - 60' - 72C - 20' bez mashoutu Wysładzanie: pH ? zakwaszane na oko - ok 13 l wody w temp 77-80 C Gotowanie: 60 minut Przednia 24l i 9 brix - 60' - Iunga - 7 g - 10' - Hallertau Blanc - 15 g - 10' - pożywka drożdżowa - 5' - 20 g - skórka gorzkiej pomarańczy 10 g - kolendra indyjska 3 g - trawa cytrynowa w proszku Notatki: - wszystko sprawnie Fermentacja: 21.03.2023 Nastawna: 21 l i 10 Brix Burzliwa: - 3 dni - 20C - 5 dni - 21C - 5 dni - 22C - 5 dni - 25C Cicha: Rozlew: Odfermentowanie: Edytowane 29 Maja 2023 przez Wuuu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 29 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2023 (edytowane) #128. Kaffir Whithe IPA 20l/ ~50 IBU/ 14,5 Brix / ?% Alk. 09.05.2023 Wydajność: 63% Powtórka z Kaffirka jeszcze z lat młodości przed zapiskami. Recepta z pierwszych zestawów z Twojego Browaru. Surowce: Fermentowalne: - 4 kg - Pilsner (Viking) - 0,9 kg - pszeniczny (Viking) - 0,8 kg - Pszenica niesłodowana - 0,30 kg - Płatki owsiane błyskawiczne SUMA: 6 kg Chmiel: - 60 g - Eclipse - 17,4% AA - 95 g - Galaxy - 16,5% AA - 30 g - Mosaic - 11,4% AA SUMA: 185 g Dodatki: - 25 g - skórka słodkiej pomarańczy - 10 g - kolendra indyjska - 25 g - liście limonki kaffir - 5 g - kardamon (mielony) Woda: - kranówa Drożdże: - WLP565 - Belgian Saison - White Labs - starter 3 stopniowy z depozytu Zacieranie: pH ? zakwaszane lekko, ale pH-metr mi się zepsuł więc na oko - 66C - 60' (pszenica kleikowana w garnku osobno) - 72C - 20' - 77C - mashout Wysładzanie: pH ? zakwaszane na oko - ok 13 l wody w temp 77-80 C Gotowanie: 60 minut Przednia 24l i 12 brix - 60' - Eclipse - 10 g - 15' - Mosaic - 30 g - 10' - pożywka drożdżowa - 5' - 20 g - skórka słodkiej pomarańczy 10 g - kolendra indyjska 18 g - kaffir Notatki: - wszystko sprawnie Fermentacja: 20.05.2023 Nastawna: 20 l i 14,5 Brix Burzliwa: - 3 dni - 20C - 5 dni - 21C - 5 dni - 22C - 5 dni - 25C Cicha: Rozlew: Odfermentowanie: Edytowane 29 Maja 2023 przez Wuuu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 29 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2023 (edytowane) #129. Weizenbock 20l/ ~30 IBU/ 17,2 Brix / ?% Alk. 09.05.2023 Wydajność: 64% Weizenboczek dla Marcinka. Surowce: Fermentowalne: - 3,5 kg - Pszeniczny (Viking) - 1,5 kg - Vienna (Viking) - 1,5 kg - Munich I (Weyermann) - 0,3 kg - Special W (WEyermann) - 0,2 kg - CHÂTEAU MELANO LIGHT (Castle Malting) SUMA: 7 kg Chmiel: - 20 g - Iunga - 11% AA - 10 g - Hallertau Blanc - 5,8% AA SUMA: 30 g Woda: - kranówa Drożdże: - WLP380 - Hefeweizen Ale IV - White Labs - gęstwa po weizenku, ok 300 ml Zacieranie: pH ? zakwaszane lekko, ale pH-metr mi się zepsuł więc na oko - 47C - mash in - 16 l wody (dodałem 1 garści łuski ryżowej luzem) - 44-45C - 20' - 63C - 40' - - 72C - 25' mashout Wysładzanie: pH ? zakwaszane na oko - ok 16 l wody w temp 77-80 C - pobrałem 1,5 l na brzeczki 8 brix na starterek Gotowanie: 60 minut Przednia 26l i 8 brix - 60' - Iunga - 20 g - 10' - Iunga - 10 g - 10' - pożywka drożdżowa Notatki: - wszystko sprawnie Fermentacja: 20.05.2023 Nastawna: 20 l i 17,2 Brix Burzliwa: - 2 dni - 18C - 3 dni - 19C - 5 dni - 20C - 5 dni - 21C - 5 dni - 23C Edytowane 29 Maja 2023 przez Wuuu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 29 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2023 (edytowane) #130. Juicy Sour #8 20l/ 0 IBU/ 13 (15 z laktozą?) Brix / ~% Alk. 09.05.2023 Wydajność: ok 65% Surowce: Fermentowalne: - 3 kg - Pszeniczny (Viking) - 1,5 kg - Pilsner (Viking) - 0,40 kg - Płatki pszeniczne błyskawiczne - 0,35 kg - Płatki owsiane błyskawiczne Dodatki: - 0,50 kg - Laktoza - 8 g - sól himalajska - 15 g - kolendra indyjska Razem: 5,25 kg Chmiel: Woda: - kranówa Drożdże: - WLP067 - Coastal Haze - depozyt Bakterie: - Lactobacillus Plantarum - Bakterie kwasu mlekowego z Serowara, 8g. Zacieranie: pH ? lekko zakwaszane - 68C - mash in - 18l wody - zamieszane, odczekane 5 min, zamieszane i włączona recyrkulacja - 68C - 55' - 72C - 15' - 77C - mash out - 5' Wysładzanie: - ok 14l do 25l i 10 Brixa, wodą o temp 77-80C zakwaszoną do pH 5.5. Zakwaszanie: (ok 55h) start 13:00 ok Gotowanie: 60' - przednia 25l i 10 Brix - 5' - 10 g sól himalajska - 5' - 20 g kolendry indyjskiej - 5'- 0,5 kg - laktoza Notatki: klasyczny juicy souerek, tym razem z porzeczką czerwoną Fermentacja: ? 15 brix i 20l. Burzliwa: - 7 dni - 18C - 5 dni - 20C - dodałem 2,5 l pulpy z czerwonej porzeczki - 7 dni - 20C Edytowane 29 Maja 2023 przez Wuuu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się