Aquila Opublikowano 15 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2018 Z racji, że styl jest nie do końca "opity", to zastanawia mnie ta średnia pełnia przy opisie Brut IPA (https://kpd.pspd.org.pl/brut-ipa/). Gdziekolwiek przeglądam opis tej odmiany, jako główny wyznacznik pojawia się "bone-dry" i "light mouthfeel". Można prosić o jakiś komentarz do tego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NervGal Opublikowano 15 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2018 Moim zdaniem troszkę za bardzo drąży się temat użytych surowców. Tu kawa alternatywna, tu słód karmelowy nie pasuje - ma być crystal (wielka różnica przy tych 2-3%), tam słody wędzone kontynentalne fe. Nie za dużo zaglądania w gary piwowarom? Nie wystarczyłby treściwy opis aromatu, smaku, odczucia? Za te elementy za to duży plus dla autorów opisów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 16 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2018 Przecież temat surowców, o ile nie zakazuje użycia np. jakichś dodatków, to tylko wskazówka dla piwowarów odnośnie tego jak powinni projektować swoją recepturę. Liczy się to, aby osiągnąć zakładany efekt sensoryczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Puślecki Opublikowano 16 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2018 8 godzin temu, Aquila napisał: Z racji, że styl jest nie do końca "opity", to zastanawia mnie ta średnia pełnia przy opisie Brut IPA (https://kpd.pspd.org.pl/brut-ipa/). Gdziekolwiek przeglądam opis tej odmiany, jako główny wyznacznik pojawia się "bone-dry" i "light mouthfeel". Można prosić o jakiś komentarz do tego? Może twórca się wypowie? @Szalas85 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Puślecki Opublikowano 16 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2018 6 godzin temu, NervGal napisał: Moim zdaniem troszkę za bardzo drąży się temat użytych surowców. Tu kawa alternatywna, tu słód karmelowy nie pasuje - ma być crystal (wielka różnica przy tych 2-3%), tam słody wędzone kontynentalne fe. Nie za dużo zaglądania w gary piwowarom? Nie wystarczyłby treściwy opis aromatu, smaku, odczucia? Za te elementy za to duży plus dla autorów opisów Tak jak napisał @kordas. To są jedynie wskazówki. Dla piwowara i sędziego najważniejsze jest to co w Aromacie, Wyglądzie, Smaku, Gorączce i Odczuciu w ustach ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NervGal Opublikowano 16 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2018 Ok, ja wiem że wskazówki. Chcę tylko zwrócić uwagę, że przybierają one coraz bardziej arbitralny ton i wyobrażam sobie, że mogą trochę podcinać skrzydła piwowarom. Zresztą chyba każdy powinien na własną rękę zorientować się w surowcach, zanim weźmie się za warzenie danego stylu i w zależności od wielu różnych czynników tak ułożyć swoją recepturę, by jak najbardziej wpasować się w opis. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 16 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2018 6 godzin temu, Mateusz Puślecki napisał: Może twórca się wypowie? @Szalas85 ? Te które ja piłem, nie miały niskiej pełni. Z tego co wyczytałem w internetach amerykańskich, to piwo powinno w pewnym wtopniu zachować odczucie soczystości, więc pełnia powinna być wyższa niż niska. Odczucie tęgości podbije też wysokie wysycenie. "Bone dry" odnosi się raczej do poziomu słodyczy, wytrawności. Zbyt dużo przedstawicieli tego stylu u nas w kraju nie ma, więc pewnie życie zweryfikuje, czy dobrze to zostało napisane. Mateusz Puślecki 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaniczDoBrewdziej Opublikowano 16 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2018 (edytowane) Bardzo proszę o sprecyzowanie jakich konkretnie wędzonek można użyć w stylu wędzony stout a jakie są nieodpowiednie. Nie chciałbym wysłać piwa, które odpadnie w przedbiegach, bo użyty słód jest wędzony nie tym czym trzeba. Z góry dziękuję. Edytowane 16 Listopada 2018 przez PaniczDoBrewdziej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 17 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2018 W dniu 16.11.2018 o 16:53, PaniczDoBrewdziej napisał: Bardzo proszę o sprecyzowanie jakich konkretnie wędzonek można użyć w stylu wędzony stout a jakie są nieodpowiednie. Nie chciałbym wysłać piwa, które odpadnie w przedbiegach, bo użyty słód jest wędzony nie tym czym trzeba. Z góry dziękuję. Masz przecież jak byk w opisie Surowce i technologia:Podstawa to brytyjski słód jasny i/lub wędzony. Słód może być wędzony jedynie drewnem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Puślecki Opublikowano 21 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2018 (edytowane) W dniu 17.11.2018 o 22:32, Pakakuna napisał: Masz przecież jak byk w opisie Surowce i technologia:Podstawa to brytyjski słód jasny i/lub wędzony. Słód może być wędzony jedynie drewnem. dokładnie. jedynie wędzony drewnem. Edytowane 21 Listopada 2018 przez Mateusz Puślecki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wannabuydrugs Opublikowano 21 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2018 No to teraz już zamieszałeś całkowicie. A co ze słodami wędzonymi gruszą, wiśnią, śliwą itd? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Puślecki Opublikowano 21 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2018 5 minut temu, wannabuydrugs napisał: No to teraz już zamieszałeś całkowicie. A co ze słodami wędzonymi gruszą, wiśnią, śliwą itd? tak, jasne. Zapomniałem o nich. Mogą być oczywiście słody wędzone jakimkolwiek drewnem, nawet samemu w domu można to zrobić. Ważne, aby finalnie wędzonka nie była torfowa i odpowiadała cechom z opisu stylu wannabuydrugs 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 14 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2019 Kellerbier może mieć aromaty beczki? W opisie nic o tym nie ma, a historycznie to piwo mogło mieć nuty beczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Puślecki Opublikowano 15 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2019 (edytowane) W dniu 14.01.2019 o 21:46, bart3q napisał: Kellerbier może mieć aromaty beczki? W opisie nic o tym nie ma, a historycznie to piwo mogło mieć nuty beczki. Na konkursie sędziowie będą oceniali do opisu stylu. W Aromacie jest zdanie: "Absolutnie niedopuszczalne są aromaty związane ze starzeniem się piwa". To oznacza, że jeśli sędziowie podczas oceny w eliminacjach poczują elementy beczkowe, starzenia się piwa z drewnem po innych alkoholach, to z dużą dozą prawdopodobieństwa piwo odpadnie. Edytowane 16 Stycznia 2019 przez Mateusz Puślecki bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HuciQ Opublikowano 4 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2019 Rozumiem, że, słód wędzony torfem w kategorii wędzony FES odpada? Dopytuję bo wyżej pisaliście, że opisy surowców są wskazówkami dla nas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmielowy warsztat Opublikowano 5 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 6 godzin temu, HuciQ napisał: Rozumiem, że, słód wędzony torfem w kategorii wędzony FES odpada? Dopytuję bo wyżej pisaliście, że opisy surowców są wskazówkami dla nas. Przecież w opisie wyraźnie masz, że słód wędzony tylko drewnem HuciQ i Mateusz Puślecki 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Puślecki Opublikowano 5 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 2 godziny temu, Pakakuna napisał: Przecież w opisie wyraźnie masz, że słód wędzony tylko drewnem Dokładnie tak, jak napisał @Pakakuna. Tylko słody wędzone drewnem są dozwolone HuciQ 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryland Opublikowano 15 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2019 Pod który styl bjcp można podciągnąć tego svetlego lezaka?Wysłane z mojego SM-G390F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Puślecki Opublikowano 15 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2019 17 minut temu, Ryland napisał: Pod który styl bjcp można podciągnąć tego svetlego lezaka? Wysłane z mojego SM-G390F przy użyciu Tapatalka Pod żaden ? to jest opis PSPD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NervGal Opublikowano 15 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2019 Uderzające podobieństwo do czeskiego pilsa wg BJCP ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Puślecki Opublikowano 15 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2019 Teraz, NervGal napisał: Uderzające podobieństwo do czeskiego pilsa wg BJCP ? Opis PSPD jest bardziej precyzyjny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NervGal Opublikowano 15 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2019 Zgoda. Ale nie zaprzeczysz, że "podciągnąć" można ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Puślecki Opublikowano 15 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2019 5 minut temu, NervGal napisał: Zgoda. Ale nie zaprzeczysz, że "podciągnąć" można ? W jakim kierunku zmierza ta dyskusja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NervGal Opublikowano 15 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2019 (edytowane) [ciach] Ok, masz rację - skoro wg przedstawiciela organizatorów tego opisu nie można podciągnąć pod żadną kategorię BJCP, to nie można. Przepraszam za osobistą dygresję. Edytowane 15 Lutego 2019 przez NervGal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryland Opublikowano 15 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2019 1 godzinę temu, Mateusz Puślecki napisał: W jakim kierunku zmierza ta dyskusja? Z mojego punktu widzenia zakwalifikowanie (tudzież podciągnięcie) wspomnianego svetlego lezaka do jakiegoś stylu bjcp przynajmniej mi, ułatwiłoby szukanie informacji, inspiracji (tudzież zżynki ;)) itp w anglojęzycznej części internetu/książek. Jak dla mnie to taki bohemian pils praktycznie: https://www.bjcp.org/2008styles/style02.php, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się