NewportRobert Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Poszukuję przeźroczystej rurki z tworzywa do użycia przy przelewaniu piwa z jednego do drugiego fermentora. Chodzi dokładnie o coś takiego jak jest przy zaworze grawitacyjnym tylko trochę dłuższe. Do zaczepiania w uchwyt na fermentorze i podpięcie do wężyka silikonowego. Nie do końca wiem czego i gdzie szukać, z jakiego tworzywa to może być aby było ok? Temat do usunięcia jak tylko zdobędę odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Sam wężyk nie może być? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ebol77 Opublikowano 24 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2018 Nie bo pewnie wężyk sie zagina. Poszukaj sztywnych węzy do instalacji piwnych powinien sie nadac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 24 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2018 1 godzinę temu, ebol77 napisał: Nie bo pewnie wężyk sie zagina. Poszukaj sztywnych węzy do instalacji piwnych powinien sie nadac. bo trzeba używać grubościennych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
330ml Opublikowano 24 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2018 Można użyć rurki aluminiowej, można za grosze kupić w Castoramie, są różne średnice. Używam takiej od dawna, a żeby rurka silikonowa nie załamywała się, to rurkę lekko zagiąłem z jednego końca. Rurka ok 60 cm włożona do wiadra po przekątnej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c64club Opublikowano 24 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2018 (edytowane) Jesli znajdziesz miedziana, użyj jej. Łatwiej sie formuje. Ostatnio nawet zamiast rurki rozlewnej z zaworkiem zacząłem używać miedzianej o tej samej średnicy wewnętrznej jak ta od grawitacyjnego. Rozlew jest jeszcze szybszy, tylko trzeba w odpowiednim momencie ściskać wężyk przed rurka zanim przeleje. Zamiast kombinować z rozlewem przez zasysanie, spraw sobie "kadź rozlewną" - kup fermentor bez dziury i wywierc ja jak najbliżej dna. Tak zeby nakrętka kranika dotykala dna. Dużo wygodniejsze od zasysania dziobem i nie przekażesz ewentualnej flory do butelek. Wtedy nie jest w ogóle potrzebna rurka, tylko jakies półtora metra wężyka z gruba scianka, koniecznie silikonowego, ja mam cienkoscienne to używam rurki. W "kadzi rozlewnej" mozna tez klarowac i zacierać - drugi "dziurawy" fermentor jako FD, akurat wlozony jeden w drugi zostawia tyle miejsca na podbicie ile nakrętką ma średnicy, zupełnie jakby pod to zastosowanie fermentory i kraniki projektowali. Poki nie zrobię metalowego browaru, sam używam takiej trojfunkcyjnej kadzi. Edytowane 24 Sierpnia 2018 przez c64club Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się