Belzebub Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2010 pytanie sprowadza się w zasadzie do tego zadanego w tytule, a chodzi mi o piwa z udziałem owsa. Czy powinno się wziąć jakąś korektę na gęstość (choć to w warunkach domowych pewnie niemożliwe) czy przyjmować wartości, które wskazuje cukromierz choć większa gęstość jest wyczuwalna znacznie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2010 (edytowane) Poprawka na gęstość? Przecież areometr mierzy gęstość, poprawka nie ma sensu. Skala Ballinga określa zawartość ekstraktu, czyli wszystkiego co jest rozpuszczone w wodzie, także substancji dających oleistą konsystencję piw z dodatkiem owsa. Pewnie chodziło Ci o lepkość, ale ta nie wpływa na gęstość r-ru. Edytowane 28 Kwietnia 2010 przez darko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2010 właśnie o to mi chodziło, bo wyszedłem z założenia (może błędnego), że im coś bardziej lepkie, tym bardziej gęste ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się