Skocz do zawartości

jak mierzyć °Blg ?


Belzebub

Rekomendowane odpowiedzi

pytanie sprowadza się w zasadzie do tego zadanego w tytule, a chodzi mi o piwa z udziałem owsa.

Czy powinno się wziąć jakąś korektę na gęstość (choć to w warunkach domowych pewnie niemożliwe) czy przyjmować wartości, które wskazuje cukromierz choć większa gęstość jest wyczuwalna znacznie ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Poprawka na gęstość? Przecież areometr mierzy gęstość, poprawka nie ma sensu. Skala Ballinga określa zawartość ekstraktu, czyli wszystkiego co jest rozpuszczone w wodzie, także substancji dających oleistą konsystencję piw z dodatkiem owsa.

Pewnie chodziło Ci o lepkość, ale ta nie wpływa na gęstość r-ru.

Edytowane przez darko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.