Jump to content

Browar Kiciuszkowy


Recommended Posts

Etymologia: nazwa domowego browaru pochodzi od 4 niesfornych kotów, które pomagają i przeszkadzają w produkcji piwa. W nocy, gdy wszyscy śpią, koty otwierają fermentory, a każdego ranka płaczą, że nie bulka.

 

#1 Cooper's Stout

Jedziemy z pierwszą w życiu warką, czyli Cooper's Stout. Koszmar każdego kiciuszka.

 

Składniki:

* brewkit Cooper's Stout

* Gozdawa płynny ekstrakt ciemny 1.7kg

* 25l wody

 

Sprzęt:

* 2x fermentor 30l z rureczką i kraniczkiem (AKA fermentorek)

* garnek nierdzewka litrów 5

* balingomierz AKA multimetr (chwarty)

* mieszadło piwowarskie plastikowe

* szklaneczka termiczna

* termometr na podczerwien

szklanka-termiczna-do-cappuccino.jpg&key=3c69d690fdfc195cd88f246e24761aa9e928b8bb6d61677422ee00d14fbaa3d4

 

Dezynfekcja:

* OXI One

* Deprej

 

Proces twórczy:

Warzenie (18.08):

* dezynfekcja obu fermentorów Oxi

* dezynfekcja sprzętu

* do jednego fermentora leci zimna (20 stopni) woda z kranu 21l

* zagotowanie ~5l wody i wlanie 200ml do szklanki

* 2 l wody w garnku

* podgrzanie i wlanie niechmielonego ekstraktu

* mieszanie z podgrzewaniem

* wlanie brewkitu

* mieszanie, zagotowaną wodą przemywanie puszek

* woda w garnku juz 5l

* zagotowanie brzeczki, około 10 min gotowania

* wlanie wody (jakies 1-2l) do fermentora docelowego

* wlanie brzeczki (calej)

* dolanie wodą do 26l

* pomiary: gęstość brzeczki - 8 Blg, temperatura - 27 stopni 

* co z tymi drożdżami? woda jeszcze nie wystygła

* w miedzyczasie test balingometru: -2 Blg dla wody o temperaturze 20 stopni. Zanotowane przesunięcie kleju ze skalą...

* woda dla drożdży po 30 min wystygła do 30 stopni - rehydratacja rozpoczęta

* drożdże mają się dobrze, wyraźny kożuch na wierzchu

* drożdże zadane do brzeczki o temperaturze 26 stopni po 40 min

* fermentacja rozpoczęta (26 stopni, 10 blg po uwzględnieniu błędu)

 

Wnioski:

* nie używać szklanki termicznej - słoik o dużej powierzchni lustra będzie super (szybciej schłodzić)

* balingomierz ty ch*

* chłodzić brzeczkę przed przelaniem do fermentora

 

Fermentacja:

* 12 godzin: lag - po tym okresie silny kożuch, obfita piana

* 24 godziny: koniec burzliwej - znikła piana, temperatura 27 stopni

* 7 dni: 3 blg, przelanie na cichą. Próbka mętna, w smaku drożdżowa, trochę estrów, wytrawna i bez ciała praktycznie. Wyczuwalne wysycenie co2. Jedzie na cichą - temperatura 21-22 stopnie (25.08) Pobranie słoika gęstwy około 1.5 litra

* 14 dni: nadal 3 blg. Decyzja o butelkowaniu została podjęta. Dodane 114g cukru do refermentacji w rozcienczeniu z 1100 ml wrzatku. Zabutelkowano 45 butelek 0.5l. Planem jest poddać butelki 7 dniom refermentacji w temperaturze pokojowej > 20 stopni i odłożyć na rozpuszczenie co2 w chłodniejsze (7-10 stopni) miejsce na 2 tygodnie minimum.

 

Degustacja podczas butelkowania:

* barwa poprawna (ciemna, refleksy ciemnobursztywnowe), piwo klarowne, brak osadów

* wysycenie bardzo niskie

* aromaty kawowe, czekoladowe, ale też ewidentne estry (owocowy aromat)

* w smaku wytrawne, gorzkie, lekki karmel

* posmak chmielowy, gorzki, krótki

 

Wnioski:

* temperatura 27 stopni nie jest akceptowalna

 

#2 Brewmaker IPA De Luxe

Składniki:

* brewkit Brewmaker IPA De Luxe

* Gozdawa sypki ekstrakt 1kg

* 19l wody

 

Sprzęt:

* fermentorek 30l z kranikiem, bez rurki

* fermentorek 30l bez kranika, z rurka

* garnek nierdzewka litrów 5

* balingomierz AKA multimetr (chwarty)

* mieszadło piwowarskie plastikowe

* słoik do rehydratacji drożdży

* 10 wkładów mrożonych

* miska z wodą

* termometr na podczerwien

 

Proces twórczy:

Warzenie (25.08):

* dezynfekcja obu fermentorów Oxi

* dezynfekcja sprzętu

* zimna (20 stopni) woda z kranu 18l

* zagotowanie ~5l wody i wlanie 200ml do słoika

* szybkie ochłodzenie słoika, rehydratacja drożdży rozpoczęta

* 1 l wody w garnku

* zasyp suchego ekstraktu i rozmieszanie z podgrzewaniem

* straszne kluchy, grzanie i mieszanie

* wlanie brewkitu

* mieszanie, wybieranie łyżką ekstraktu z puszki

* zagotowanie brzeczki, około 10 min gotowania (ze względu na dużą gęstość, wysoki poziom szumu/piany)

* wlanie wody (jakies 1-2l) do fermentora docelowego

* schlodzenie brzeczki do 18 stopni przez zanurzenie w lodowej wodzie i mieszaniu brzeczki, wymiana 4 wkładów chłodzących tylko raz

* wlanie brzeczki (calej)

* dolanie wodą do 20l

* pomiary: gęstość brzeczki - 12 Blg, temperatura - 19 stopni

* awaria kranika w fermentorze: czterokrotne przelewanie brzeczki pomiedzy fermentorami (uszczelnienie); w kazdym momencie dezynfekcja oxi

* rehydratyzowane drożdże opadły na dno, zapach chlebowy (inny niż z drożdżami Cooper's), strach blady, jednak drożdże zaczęły robić piane

* drożdże zadane do brzeczki o temperaturze 19 stopni po 30 min

* fermentacja rozpoczęta (19 stopni, 10 blg po uwzględnieniu błędu)

 

Wnioski:

* brzeczka powinna być bardziej rzadka (więcej wody) podczas gotowania, szum przeszkadza w gotowaniu i pomiarach temperatury

* ten jeny kranik

 

Fermentacja:

* 0 godzin: 19 stopni; 10 blg

* 1 dzien: 23 stopnie; zastosowano pas z okładów mrożonych; brak silnej piany, ale istnieje

* 2 dzien: temperatura spadła do 20 stopni, wymiana okładów; piana taka sama

* 3 dzien: piana lekko opadla; pobrano próbkę: 5blg. Tempepratura 20 stopni; chlodzenie nie wymagane

* 7 dzien: 5 blg, 20 stopni. Przelano na cichą. Nie pobrano gęstwy. Dodano 30 g Cascade bezposrednio do fermentora.

 

 

Edited by puradawid
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.