Tommi Opublikowano 3 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2018 Witam, Od tygodnia leżakuje moja pierwsza warka. Wczoraj zauważyłem, że na dnie butelek jest biały osad, a przy szyjce butelki w niektórych butelkach unoszą się pojedyncze białe frędzle - czy to resztki drożdży albo chmieliny? Dodam tylko, że przelewałem na cichą i przed butelkowaniem zastosowałem reduktor osadów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 3 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2018 Pewnie postępuje refermentacja i drożdże osiadają. Normalna sprawa. Dla pewności możesz jakąś fotę wrzucić. rafi123 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ronson Opublikowano 3 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2018 Osad na dnie butelki w piwach refermentowanych to normalna sprawa, drożdże osiadają. Przy nalewaniu do szkła pamiętaj, żeby zostawić trochę piwa na dnie, żeby nie wlać drożdży (chyba, że pijesz hefeweizena). Polecam wypić resztę piwka z drożdżami, podobno to bardzo dobre źródło witamin rafi123 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi