Yaroo Opublikowano 15 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2018 Jak w temacie - ktoś budował / używał czegoś podobnego? Dla tych co nie znajo : Son of Fermentation Chiller Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 15 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2018 Ja mniej więcej w taki sposób udoskonaliłem swoją komorę styropianową i całkiem dawało radę, ale od kiedy mam lodówkę rzadko używam, czasem jak fermentują mi na raz dwie warki. Dla górnej fermentacji spokojnie wystarczało, a jak nie było upałów to nawet mogło 2 dni wytrzymać bez wymiany butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yaroo Opublikowano 15 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2018 Jakiej wielkości butelek używałeś? W jakiej temperaturze fermentacja? Miałeś do tego jakieś sterowanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 16 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2018 (edytowane) Litrowe wkłady do lodówek turystycznych - 4-5zł na allegro a dużo łatwiej je upchnąć w zamrażarce. na raz 2 albo 3. Jak musiałem zostawić na dłużej do dawałem jakąś większą butelkę. Jak wspomniałem dawno nie używałem i już słabo pamiętam, ale takie 15 stopni w skrzyni na pewno dawało radę utrzymać. Pewnie nawet i dolniaki by się dało, tylko wtedy trzeba więcej wkładów, część dawać bezpośrednio przy fermentorze, a wiatraczek tylko do doregulowywania. Na wkładach wspomaganych peltierem udało mi się kiedyś zrobić lagerowanie w 4 stopniach. Sterowanie to W1209 albo brewpilles. Przy brewpilles dodałem trzeci czujnik, który jest widoczny jako 'room temp.' i mierzył t. przy butelkach - było widać kiedy konieczna jest wymiana. Jako pierwszy przystanek polecam W1209, działa 'z pudełka' i niezawodnie, tylko trzeba samemu pilnować różnicy między skrzynią a piwem. Edytowane 16 Września 2018 przez koval_blazej Tomcio105 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi