Jump to content

Piwo imbirowe

brtq

Recommended Posts

Hej. Dzisiaj 12 dni po zabutelkowaniu nie wytrzymałem i otworzyłem swoje pierwsze własne piwo. Butelkowalem przy 3 blg i dodałem z tego co pamiętam 125-130g cukru, piwka leżały sobie w jakiś 24 stopniach. Na dnie butelek zrobił się osad z drożdży, na jednych większy a na innych mniejszy ale to podobno normalne. No i piszę ten post moi drodzy, ponieważ pierwsza butelka jaka otworzyłem to był szampan, wszystko w momencie ulecialo wraz z piana. Zaciekawiony o co chodzi wziąłem druga butelkę która miała mniejszy i taki jakby bardziej stabilny osad i wszystko elegancko się otworzyło i piwo wyszło dobre. No i stąd moje pytanie, dlaczego tak się stało? Cukier nierownomiernie rozmieszany, jakaś infekcja w części piw? Czy mogę coś z tym zrobić? Włożyć wszystkie piwa do lodówki na 24h?

Cześć. 

Powodów dla których w piwie jest gushing jest wiele (za dużo cukru do nagazowania, chmiel z chmielenia na zimno, brudne butelki, infekcja czy nawet podnoszenie osadu drożdżowego z dnia butelki). Głównie jest to przegazowanie spowodowane zbyt dużą ilością surowca do refermentacji. Być może w tej butelce miałeś jakieś ciała stałe, które wypieniły Ci piwo. Sprawdz, czy reguła się sprawdza u Ciebie- wiecej osadu - wypienienie, mniej - nic się nie dzieje. 

Pomaga przed gushingiem mocne schłodzenie piwa przed wypiciem i nie wstrząsanie. 

W ogóle jak dodawałeś cukier? Robiłeś syrop i rozmieszałeś z całością, czy luzem do butelek sypałeś? I ile  trwała fermentacja i w jakich temp. i na jakich drożdżach?