brtq Opublikowano 16 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2018 Hej. Dzisiaj 12 dni po zabutelkowaniu nie wytrzymałem i otworzyłem swoje pierwsze własne piwo. Butelkowalem przy 3 blg i dodałem z tego co pamiętam 125-130g cukru, piwka leżały sobie w jakiś 24 stopniach. Na dnie butelek zrobił się osad z drożdży, na jednych większy a na innych mniejszy ale to podobno normalne. No i piszę ten post moi drodzy, ponieważ pierwsza butelka jaka otworzyłem to był szampan, wszystko w momencie ulecialo wraz z piana. Zaciekawiony o co chodzi wziąłem druga butelkę która miała mniejszy i taki jakby bardziej stabilny osad i wszystko elegancko się otworzyło i piwo wyszło dobre. No i stąd moje pytanie, dlaczego tak się stało? Cukier nierownomiernie rozmieszany, jakaś infekcja w części piw? Czy mogę coś z tym zrobić? Włożyć wszystkie piwa do lodówki na 24h? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 16 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2018 Cześć. Powodów dla których w piwie jest gushing jest wiele (za dużo cukru do nagazowania, chmiel z chmielenia na zimno, brudne butelki, infekcja czy nawet podnoszenie osadu drożdżowego z dnia butelki). Głównie jest to przegazowanie spowodowane zbyt dużą ilością surowca do refermentacji. Być może w tej butelce miałeś jakieś ciała stałe, które wypieniły Ci piwo. Sprawdz, czy reguła się sprawdza u Ciebie- wiecej osadu - wypienienie, mniej - nic się nie dzieje. Pomaga przed gushingiem mocne schłodzenie piwa przed wypiciem i nie wstrząsanie. W ogóle jak dodawałeś cukier? Robiłeś syrop i rozmieszałeś z całością, czy luzem do butelek sypałeś? I ile trwała fermentacja i w jakich temp. i na jakich drożdżach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brtq Opublikowano 16 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2018 Piwo robiłem z brewkitu i drozdze były w zestawie także nie wiem dokładnie jakie to były. Robiłem syrop i fermentacja trwała około 3,5 tyg temp. około 25 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brtq Opublikowano 16 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2018 Temat do zamknięcia. Opadła piana w butelce i okazało się że coś tam plywalo. Pozostałe 3 butelki które były czyste otworzyły się normalnie. Pindin 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się