fagot Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Znalazłem w porannych wiadomościach: http://wiadomosci.onet.pl/2163176,11,pomysl_pis_ws_piwa_odrzucony,item.html A tak troszkę "z innej beczki", czy znacie uregulowania prawne obejmujące swoimi restrykcjami domowe warzenie piwa?? Domowa produkcja wina jest bardzo mocno ograniczana a co z piwem?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2010 (edytowane) prawo jest jedno: musisz wypić to co uwarzyłeś ;) Edytowane 30 Kwietnia 2010 przez tomato Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2010 A tak troszkę "z innej beczki", czy znacie uregulowania prawne obejmujące swoimi restrykcjami domowe warzenie piwa?? Domowa produkcja wina jest bardzo mocno ograniczana a co z piwem?? Kto ci ogranicza robienie wina w domu????? Co nie jest zabronione jest dozwolone!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysmis Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2010 (edytowane) A tak troszkę "z innej beczki"' date=' czy znacie uregulowania prawne obejmujące swoimi restrykcjami domowe warzenie piwa?? Domowa produkcja wina jest bardzo mocno ograniczana a co z piwem??[/quote']Kto ci ogranicza robienie wina w domu????? Co nie jest zabronione jest dozwolone!!! jacer ma racje. USTAWA z dnia 22 stycznia 2004 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina mówi wyraźnie (Art. 1. ustęp 2) "Przepisów ustawy nie stosuje się do wyrobów winiarskich wytworzonych domowym sposobem na własny użytek i nieprzeznaczonych do obrotu." EDIT: Jeśli chodzi o piwo to można stosować powyższe przepis: W Art. 3. Wyrobami winiarskimi w rozumieniu ustawy są: 1) fermentowane napoje winiarskie, w tym: ... h) napoje niskoalkoholowe będące napojami o rzeczywistym stężeniu alkoholu od 0,5 % do 8,5 % objętościowych, otrzymanymi metodą całkowitej lub częściowej fermentacji alkoholowej... Edytowane 30 Kwietnia 2010 przez rysmis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fagot Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Jakoś tak specjalnie to się winem nie interesuję. Kiedyś był zapis ograniczający ilość wyprodukowanego w domu wina do 100 litrów. Pewnie się coś zmieniło. Nie śledzę zbyt uważnie. Zaś jeśli idzie o piwo to jakoś nie mam problemów z wypijaniem tego co sobie nawarzyłem Tym bardziej, że wśród bliskich same piwożłopy A wracając do ustawy opisanej w linku. Moim zdaniem dużo skuteczniejsza jest edukacja młodych ludzi niż ograniczanie swobody prowadzenia kampanii reklamowych. Ale to oczywista moje zdanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fagot Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2010 prawo jest jedno: musisz wypić to co uwarzyłeś O i takie prawo baaaaaardzo mi odpowiada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysmis Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Kiedyś był zapis ograniczający ilość wyprodukowanego w domu wina do 100 litrów. Pewnie się coś zmieniło. Nie śledzę zbyt uważnie. Ograniczenie do 100 litrów było w ustawie przegłosowanej za Bieruta. Od 1996 roku już nieaktualne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się