mina obelżywa Opublikowano 28 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2018 (edytowane) Witam bardzo proszę o ocenę receptury christmas ale. Wzorowałem się na Saint no More z 2012 r, lekko ją modyfikując: Zasyp: 6,22 kg Pale Ale 4,6kg Melanoidowy 0,5kg carawheat 0,5kg czekoladowy jasny 0,12 kg Special B 0,5 kg chmielenie: 60 min 30g Saaz albo Epic, obydwa z 2015 r. na ostatnie 5 minut 3 laski wanilli drożdże: starter Wyeast 1728 po 3-4 dniach fermentacji burzliwej dodatek 0,5kg miodu gryczanego i 0,5kg miodu wielokwiatowego na fermentacji cichej płatki dębowe po whisky, dodatkowo macerowane w burbonie. Proszę o merytoryczne uwagi i dyskusje Edytowane 28 Września 2018 przez mina obelżywa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 29 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2018 Jak dla mnie dodatek chmielu trzy letniego to proszenie się o klopoty. Oprócz ryzyka izowaleriana to jeszcze trudno goryczkę odpowiednio szacować. Ja bym takiej ilości special b nie dal, ale to moja preferencja. Płatki to bym sobie odpuścił ale to też moja preferencja. Dodał bym też jeszcze inne przyprawy. Według mnie dodatek miodu do piwa się nie sprawdza - lepiej działa cukier ( biały, inwertowany czy kandyzowanymi - w zależności od porządnego efektu ) Teraz w tym piwie nie widzę nic świątecznego. Same drożdże są spoko ale nie są wybitnie łatwe. Pracują dość kulturalnie ale fermentacja prowadzona zbyt wysoko (zwłaszcza przy piwach o wyższym ogłoszenia) dają dość silne i charakterystyczne estry ( brzoskwinia, morela, mocno dojrzała gruszka ). Żeby były dość czyste to fermentację trzeba prowadzić na samym dole optymalnego przedziału. Jeśli idziesz w świąteczne to lepsze będą drożdże belgijskie. Jeśli idziesz w stronę 'kompotu z suszek' to faktycznie coś neutralnego lub lekko estrowego. Na koniec, nie piłem żadnego saint no more bo piwa z tego browaru, zwłaszcza z tamtych lat uważam za przegięte, niezbalansowane i bez pomysłu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mina obelżywa Opublikowano 29 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2018 dzięki za odpowiedź, chmiel zostawię na przyszłoroczne warzenie lambica. Dodam 50g świeżego Styrian Goldings. Co do miodu i płatków do moja preferencja miód podgrzeje przed dodaniem (mega aromatyczny jest wtedy). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 29 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2018 No ale czy z tego aromatu coś po fermentacji zostanie? Ja tam wybitnym sensorykiem nie jestem, ale według mnie niewiele jak nie nic. Dużo sukcesu z piwem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się