mina obelżywa Posted September 28, 2018 Share Posted September 28, 2018 (edited) Witam bardzo proszę o ocenę receptury christmas ale. Wzorowałem się na Saint no More z 2012 r, lekko ją modyfikując: Zasyp: 6,22 kg Pale Ale 4,6kg Melanoidowy 0,5kg carawheat 0,5kg czekoladowy jasny 0,12 kg Special B 0,5 kg chmielenie: 60 min 30g Saaz albo Epic, obydwa z 2015 r. na ostatnie 5 minut 3 laski wanilli drożdże: starter Wyeast 1728 po 3-4 dniach fermentacji burzliwej dodatek 0,5kg miodu gryczanego i 0,5kg miodu wielokwiatowego na fermentacji cichej płatki dębowe po whisky, dodatkowo macerowane w burbonie. Proszę o merytoryczne uwagi i dyskusje Edited September 28, 2018 by mina obelżywa Link to comment Share on other sites More sharing options...
FurioSan Posted September 29, 2018 Share Posted September 29, 2018 Jak dla mnie dodatek chmielu trzy letniego to proszenie się o klopoty. Oprócz ryzyka izowaleriana to jeszcze trudno goryczkę odpowiednio szacować. Ja bym takiej ilości special b nie dal, ale to moja preferencja. Płatki to bym sobie odpuścił ale to też moja preferencja. Dodał bym też jeszcze inne przyprawy. Według mnie dodatek miodu do piwa się nie sprawdza - lepiej działa cukier ( biały, inwertowany czy kandyzowanymi - w zależności od porządnego efektu ) Teraz w tym piwie nie widzę nic świątecznego. Same drożdże są spoko ale nie są wybitnie łatwe. Pracują dość kulturalnie ale fermentacja prowadzona zbyt wysoko (zwłaszcza przy piwach o wyższym ogłoszenia) dają dość silne i charakterystyczne estry ( brzoskwinia, morela, mocno dojrzała gruszka ). Żeby były dość czyste to fermentację trzeba prowadzić na samym dole optymalnego przedziału. Jeśli idziesz w świąteczne to lepsze będą drożdże belgijskie. Jeśli idziesz w stronę 'kompotu z suszek' to faktycznie coś neutralnego lub lekko estrowego. Na koniec, nie piłem żadnego saint no more bo piwa z tego browaru, zwłaszcza z tamtych lat uważam za przegięte, niezbalansowane i bez pomysłu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mina obelżywa Posted September 29, 2018 Author Share Posted September 29, 2018 dzięki za odpowiedź, chmiel zostawię na przyszłoroczne warzenie lambica. Dodam 50g świeżego Styrian Goldings. Co do miodu i płatków do moja preferencja miód podgrzeje przed dodaniem (mega aromatyczny jest wtedy). Link to comment Share on other sites More sharing options...
FurioSan Posted September 29, 2018 Share Posted September 29, 2018 No ale czy z tego aromatu coś po fermentacji zostanie? Ja tam wybitnym sensorykiem nie jestem, ale według mnie niewiele jak nie nic. Dużo sukcesu z piwem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now