Jump to content

Christmas Ale


mina obelżywa

Recommended Posts

Witam

bardzo proszę o ocenę receptury christmas ale. Wzorowałem się na Saint no More z 2012 r, lekko ją modyfikując:

Zasyp: 6,22 kg

Pale Ale 4,6kg

Melanoidowy 0,5kg

carawheat 0,5kg

czekoladowy jasny 0,12 kg

Special B 0,5 kg

 

chmielenie: 60 min 30g Saaz albo Epic, obydwa z 2015 r.

na ostatnie 5 minut 3 laski wanilli

 

drożdże: starter Wyeast 1728

 

po 3-4 dniach fermentacji burzliwej dodatek 0,5kg miodu gryczanego i 0,5kg miodu wielokwiatowego

 

na fermentacji cichej płatki dębowe po whisky, dodatkowo macerowane w burbonie.

 

Proszę o merytoryczne uwagi i dyskusje :D

Edited by mina obelżywa
Link to comment
Share on other sites

Jak dla mnie dodatek chmielu trzy letniego to proszenie się o klopoty.

Oprócz ryzyka izowaleriana to jeszcze trudno goryczkę odpowiednio szacować.

Ja bym takiej ilości special b nie dal, ale to moja preferencja.

Płatki to bym sobie odpuścił ale to też moja preferencja.

Dodał bym też jeszcze inne przyprawy.

Według mnie dodatek miodu do piwa się nie sprawdza - lepiej działa cukier ( biały, inwertowany czy kandyzowanymi - w zależności od porządnego efektu )

 

Teraz w tym piwie nie widzę nic świątecznego.

 

Same drożdże są spoko ale nie są wybitnie łatwe. Pracują dość kulturalnie ale fermentacja prowadzona zbyt wysoko (zwłaszcza przy piwach o wyższym ogłoszenia) dają dość silne i charakterystyczne estry ( brzoskwinia, morela, mocno dojrzała gruszka ).

Żeby były dość czyste to fermentację trzeba prowadzić na samym dole optymalnego przedziału.

Jeśli idziesz w świąteczne to lepsze będą drożdże belgijskie. 

Jeśli idziesz w stronę 'kompotu z suszek' to faktycznie coś neutralnego lub lekko estrowego.

 

Na koniec, nie piłem żadnego saint no more bo piwa z tego browaru, zwłaszcza z tamtych lat uważam za przegięte, niezbalansowane i bez pomysłu.

Link to comment
Share on other sites

No ale czy z tego aromatu coś po fermentacji zostanie?

Ja tam wybitnym sensorykiem nie jestem, ale według mnie niewiele jak nie nic.

 

Dużo sukcesu z piwem.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.