Shad Posted October 4, 2018 Share Posted October 4, 2018 Cześć! Siedzę już trochę nad parametrami mojej wody, co zmodyfikować żeby zrobić perfekcyjnego RISa (o ile nie spartolę fermentacji ;)) Dlaczego ja nie uważałem na Chemii a od matematyki wolałem polski... Biorąc z naszej wiki fragment: (Ca (ppm)/20 + Mg (ppm)/12.1) x 50 = Twardość jako CaCO3 Np. na raporcie jest twardość 252 jako CaCO3 (= ~14 stopni niemieckich, średnio twarda). Zakładamy, że za całość twardości odpowiada wapń: (Ca/20)*50=252 i stąd wyliczamy max. zawartość Ca na 100.8 ppm Nie znam z raportu wody Ca, ale idąc za powyższym wzorem: CaCO3 - 329/50 = 6,58 Ca = 131,6 ppm (131,6/20)*50=329 Wszystko OK, ale kiedy podstawiam dane pod wzór: (Ca (ppm)/20 + Mg (ppm)/12.1) x 50 = Twardość jako CaCO3 (Ca (ppm)/20 + Mg (ppm)/12.1) x 50 = Twardość jako CaCO3 (131,6/20 + 27/12,1)x50 = X (6,58 + 2,23)x50 = X 8,81 x 50 = 440,57 To które CaCO3 jest prawdziwe? To z tabeli 329 czy to z wzoru 440,57? Idąc za wiki: Może być podana w stopniach niemieckich lub "jako CaCO3" - nie ma to nic wspólnego z faktyczną zawartością CaCO3 w wodzie, to tylko taka jednostka (1 stopień niemiecki = 17.848 jako CaCO3). Moje CaCo3 to 440,57, tak? Moje parametry wody: Co z tego wynika, jak modyfikować moją wodę na potrzeby RISa? Na pewno użyję stabilizatora pH - 5.2 pH Stabilizer. Ogólnie staram się zrozumieć sprawy związane z chemią wody dla polepszenia jakości piwa. Jeśli możecie polecić jakieś artykuły/opracowania to chętnie poczytam Dziękuję!? Link to comment Share on other sites More sharing options...
chizu Posted October 4, 2018 Share Posted October 4, 2018 (edited) Osobiście zrobiłem za mało warek by się zajmować składem wody, zostawiam to sobie na późniejszy etap przygody. A tobie może na wstępie pomoże to: https://www.piwo.org/forums/topic/14792-skład-wody-a-goryczka/?do=findComment&comment=295539 Niewielki artykuł ale może coś rozjaśni. A tu wykład: Edited October 4, 2018 by chizu Shad 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
karczmarz Posted October 5, 2018 Share Posted October 5, 2018 To ja tylko zacytuję Codera z artykułu Piwowara (pisane z pamięci) Cytat Modyfikacja wody pozwala warzyć wyśmienite piwa, ale tylko wtedy, gdy już warzysz bardzo dobre piwa... Przy 8 warkach na koncie skup się jedynie na dobrej fermentacji, a będziesz bardzo dumny z piwa Odpowiadjąc na Twoje pytanie, tak wartość CaCo3 to 440,57, więc zacnie jak na RIS'a można sypnąć sporo palonych i nie będzie kwaśne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shad Posted October 5, 2018 Author Share Posted October 5, 2018 To ja tylko zacytuję Codera z artykułu Piwowara (pisane z pamięci) Modyfikacja wody pozwala warzyć wyśmienite piwa, ale tylko wtedy, gdy już warzysz bardzo dobre piwa... Przy 8 warkach na koncie skup się jedynie na dobrej fermentacji, a będziesz bardzo dumny z piwa Odpowiadjąc na Twoje pytanie, tak wartość CaCo3 to 440,57, więc zacnie jak na RIS'a można sypnąć sporo palonych i nie będzie kwaśne.Dziękuję za odpowiedź Tak wiem „fermentacja fermentacja fermentacja” No właśnie czytałem ze moje CaCo3 daje pole do popisu przy ciemnych Czy warto stabilizować wodę do wysladzania stabilizatorem pH?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted October 6, 2018 Share Posted October 6, 2018 Siemka, Hola hola kolego. Mam wrażenie, że sam nie przeczytałeś tego co napisałeś. Więc analizujemy: W dniu 4.10.2018 o 16:42, Shad napisał: (Ca (ppm)/20 + Mg (ppm)/12.1) x 50 = Twardość jako CaCO3 Np. na raporcie jest twardość 252 jako CaCO3 (= ~14 stopni niemieckich, średnio twarda). Zakładamy, że za całość twardości odpowiada wapń: (Ca/20)*50=252 i stąd wyliczamy max. zawartość Ca na 100.8 ppm Mamy więc u Ciebie twardość 329, oraz Mg 27. To : W dniu 4.10.2018 o 16:42, Shad napisał: Nie znam z raportu wody Ca, ale idąc za powyższym wzorem: CaCO3 - 329/50 = 6,58 Ca = 131,6 ppm Te obliczenia są błędne, wyliczyłeś max zawartość wapnia. Ta wartość byłaby prawdziwa, jakbyś nie miał magnezu w wodzie. ale masz, więc twoje równanie powinno wyglądać tak: (Ca (ppm)/20 + Mg (ppm)/12.1) x 50 = Twardość jako CaCO3 (Ca (ppm)/20 + 27/12.1) x 50 = 329 i stąd sobie liczysz Ca (mi się nie chce;) ) Kolejna sprawa: W dniu 4.10.2018 o 16:42, Shad napisał: To które CaCO3 jest prawdziwe? To z tabeli 329 czy to z wzoru 440,57? Idąc za wiki: Może być podana w stopniach niemieckich lub "jako CaCO3" - nie ma to nic wspólnego z faktyczną zawartością CaCO3 w wodzie, to tylko taka jednostka (1 stopień niemiecki = 17.848 jako CaCO3). Moje CaCo3 to 440,57, tak? Jak jest napisane: to jest tylko taka jednostka, i nie ma nic wspólnego z zawartością CaCO3 - więc nie wiesz ile CaCO3 masz u siebie w wodzie. Czytanie ze zrozumieniem się kłania Twój raport jest dość ubogi. z niego znamy chlorki i siarczany, możemy wyliczyć wapń, brakuje nam sodu, CaCO3 oraz alkaliczności rezydualnej. Cytat Zawartość HCO3 można obliczyć przy pomocy akwaryjnego testu na twardość węglanową KH. Mierzy on twardość zwykle w stopniach niemieckich, przeliczamy to wg. wzorów: co można pokombinować - albo prosisz o dostarczenie lepszego raportu, żeby wiedzieć jak się poruszać, albo robisz "na oko". W takim risie potrzebne jest dużo dwuwęglanów, więc możesz dodać składnika, który podwyższa ich ilość. Na pewno masz kiepski stosunek chlorków do siarczanów - 12:102. żeby zwiększyć CaCO3 możesz dodać: Chalk CaCO3 lub Baking Soda NaHCO3 to pierwsze jak widzisz zwiększy Ci Ca (policz ile masz, i zobacz ile możesz dodać, żeby nie przekroczyć tych bodajże 150) drugie podwyższy Na (nie wiemy ile masz, a duża zawartość może dawać słone posmaki) możesz dodać trochę tego i trochę tego, zmniejszy Ci ryzyko że któregoś składnika dasz za dużo. ALE masz też za mało chlorków, i to dużo za mało. żeby je zwiększyć, możesz dodać: Calcium Chloride CaCl2 lub Canning Salt NaCl Jak widać sytuacja jak wyżej - jedno przy okazji podnosi Na, a drugie Ca. I robi się ciasno tu sobie powpisuj ile masz wody, i ile czego zamierzasz dodać, będziesz widział o ile wartości Ci podskoczą. https://www.brewersfriend.com/water-chemistry/ ale bez pełnego raportu to są ciągle półśrodki, i wróżenie z kart. Ponadto jak koledzy wyżej pisali - przy 8 warkach i RISie, to skup się na fermentacji, czystości i sprawności przeprowadzenia procesu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shad Posted October 6, 2018 Author Share Posted October 6, 2018 Dziekuje za odpowiedz Czytanie ze zrozumieniem było, szukałem tylko potwierdzenia w przekonaniach Temat widzę szerszy niż Amazonka.Dzisiaj sprawdziłem sobie gh i kh testami akwarystycznymi (kropelkowe): gh 19 i kh 11 w stopniach niemieckich.Skupiam się na fermentacji czystości itd, naprawdę od 8 warki nie można mierzyć ambitnie? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lasek Posted October 6, 2018 Share Posted October 6, 2018 7 godzin temu, Shad napisał: Skupiam się na fermentacji czystości itd, naprawdę od 8 warki nie można mierzyć ambitnie? Mozna, ale uwierz mi masz tyle wazniejszych rzeczy niz woda, ze naprawde nie w te strone powinienes kierowac swoje wysilki. Piwo robia drozdze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted October 8, 2018 Share Posted October 8, 2018 Pewnie że można. Masz kontrolę temperatury? Robisz startery? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shad Posted October 13, 2018 Author Share Posted October 13, 2018 Tak i tak Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now