Jump to content

Woda [parametry] a warzenie RISa


Shad

Recommended Posts

Cześć! Siedzę już trochę nad parametrami mojej wody, co zmodyfikować żeby zrobić perfekcyjnego RISa (o ile nie spartolę fermentacji ;))

Dlaczego ja nie uważałem na Chemii :( a od matematyki wolałem polski...

 

Biorąc z naszej wiki fragment:

 

(Ca (ppm)/20 + Mg (ppm)/12.1) x 50 = Twardość jako CaCO3

Np. na raporcie jest twardość 252 jako CaCO3 (= ~14 stopni niemieckich, średnio twarda). Zakładamy, że za całość twardości odpowiada wapń:

(Ca/20)*50=252 i stąd wyliczamy max. zawartość Ca na 100.8 ppm

Nie znam z raportu wody Ca, ale idąc za powyższym wzorem:

CaCO3 - 329/50 = 6,58

Ca = 131,6 ppm

(131,6/20)*50=329

 

Wszystko OK, ale kiedy podstawiam dane pod wzór:

(Ca (ppm)/20 + Mg (ppm)/12.1) x 50 = Twardość jako CaCO3

(Ca (ppm)/20 + Mg (ppm)/12.1) x 50 = Twardość jako CaCO3

(131,6/20 + 27/12,1)x50 = X

(6,58 + 2,23)x50 = X

8,81 x 50 = 440,57

 

To które CaCO3 jest prawdziwe? To z tabeli 329 czy to z wzoru 440,57? Idąc za wiki:

Może być podana w stopniach niemieckich lub "jako CaCO3" - nie ma to nic wspólnego z faktyczną zawartością CaCO3 w wodzie, to tylko taka jednostka (1 stopień niemiecki = 17.848 jako CaCO3).

Moje CaCo3 to 440,57, tak?

 

 

Moje parametry wody:

w9YG4AX.jpg

 

Co z tego wynika, jak modyfikować moją wodę na potrzeby RISa? Na pewno użyję stabilizatora pH - 5.2 pH Stabilizer.

 

Ogólnie staram się zrozumieć sprawy związane z chemią wody dla polepszenia jakości piwa. Jeśli możecie polecić jakieś artykuły/opracowania to chętnie poczytam :)

 

Dziękuję!?

Link to comment
Share on other sites

 

Osobiście zrobiłem za mało warek by się zajmować składem wody, zostawiam to sobie na późniejszy etap przygody. A tobie może na wstępie pomoże to:

https://www.piwo.org/forums/topic/14792-skład-wody-a-goryczka/?do=findComment&comment=295539

Niewielki artykuł ale może coś rozjaśni.

A tu wykład:

 

Edited by chizu
Link to comment
Share on other sites

To ja tylko zacytuję Codera z artykułu Piwowara (pisane z pamięci)

Cytat

Modyfikacja wody pozwala warzyć wyśmienite piwa, ale tylko wtedy, gdy już warzysz bardzo dobre piwa...

 

Przy 8 warkach na koncie skup się jedynie na dobrej fermentacji, a będziesz bardzo dumny z piwa :)

Odpowiadjąc na Twoje pytanie, tak wartość CaCo3 to 440,57, więc zacnie jak na RIS'a można sypnąć sporo palonych i nie będzie kwaśne.

Link to comment
Share on other sites

To ja tylko zacytuję Codera z artykułu Piwowara (pisane z pamięci)
Modyfikacja wody pozwala warzyć wyśmienite piwa, ale tylko wtedy, gdy już warzysz bardzo dobre piwa...
 
Przy 8 warkach na koncie skup się jedynie na dobrej fermentacji, a będziesz bardzo dumny z piwa
Odpowiadjąc na Twoje pytanie, tak wartość CaCo3 to 440,57, więc zacnie jak na RIS'a można sypnąć sporo palonych i nie będzie kwaśne.


Dziękuję za odpowiedź :)
Tak wiem „fermentacja fermentacja fermentacja” :)
No właśnie czytałem ze moje CaCo3 daje pole do popisu przy ciemnych :)

Czy warto stabilizować wodę do wysladzania stabilizatorem pH?


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Link to comment
Share on other sites

Siemka,

 

Hola hola kolego. Mam wrażenie, że sam nie przeczytałeś tego co napisałeś. Więc analizujemy:

W dniu 4.10.2018 o 16:42, Shad napisał:

(Ca (ppm)/20 + Mg (ppm)/12.1) x 50 = Twardość jako CaCO3 Np. na raporcie jest twardość 252 jako CaCO3 (= ~14 stopni niemieckich, średnio twarda). Zakładamy, że za całość twardości odpowiada wapń: (Ca/20)*50=252 i stąd wyliczamy max. zawartość Ca na 100.8 ppm

 

Mamy więc u Ciebie twardość 329, oraz Mg 27. To :

W dniu 4.10.2018 o 16:42, Shad napisał:

Nie znam z raportu wody Ca, ale idąc za powyższym wzorem:

CaCO3 - 329/50 = 6,58

Ca = 131,6 ppm 

Te obliczenia są błędne, wyliczyłeś max zawartość wapnia. Ta wartość byłaby prawdziwa, jakbyś nie miał magnezu w wodzie. ale masz, więc twoje równanie powinno wyglądać tak:

 

(Ca (ppm)/20 + Mg (ppm)/12.1) x 50 = Twardość jako CaCO3

(Ca (ppm)/20 + 27/12.1) x 50 = 329

i stąd sobie liczysz Ca (mi się nie chce;) )

 

Kolejna sprawa:

 

W dniu 4.10.2018 o 16:42, Shad napisał:

To które CaCO3 jest prawdziwe? To z tabeli 329 czy to z wzoru 440,57? Idąc za wiki:


Może być podana w stopniach niemieckich lub "jako CaCO3" - nie ma to nic wspólnego z faktyczną zawartością CaCO3 w wodzie, to tylko taka jednostka (1 stopień niemiecki = 17.848 jako CaCO3).

Moje CaCo3 to 440,57, tak?

Jak jest napisane: to jest tylko taka jednostka, i nie ma nic wspólnego z zawartością CaCO3 - więc nie wiesz ile CaCO3 masz u siebie w wodzie.

 

Czytanie ze zrozumieniem się kłania :D

 

Twój  raport jest dość ubogi. z niego znamy chlorki i siarczany, możemy wyliczyć wapń, brakuje nam sodu, CaCO3 oraz alkaliczności rezydualnej.

 

Cytat

Zawartość HCO3 można obliczyć przy pomocy akwaryjnego testu na twardość węglanową KH. Mierzy on twardość zwykle w stopniach niemieckich, przeliczamy to wg. wzorów:

 

 

co można pokombinować - albo prosisz o dostarczenie lepszego raportu, żeby wiedzieć jak się poruszać, albo robisz "na oko". W takim risie potrzebne jest dużo dwuwęglanów, więc możesz dodać składnika, który podwyższa ich ilość.

Na pewno masz kiepski stosunek chlorków do siarczanów - 12:102.

 

żeby zwiększyć CaCO3 możesz dodać:

Chalk CaCO3

lub Baking Soda NaHCO3

to pierwsze jak widzisz zwiększy Ci Ca (policz ile masz, i zobacz ile możesz dodać, żeby nie przekroczyć tych bodajże 150)

drugie podwyższy Na (nie wiemy ile masz, a duża zawartość może dawać słone posmaki)

możesz dodać trochę tego i trochę tego, zmniejszy Ci ryzyko że któregoś składnika dasz za dużo.

 

ALE

 

masz też za mało chlorków, i to dużo za mało.

żeby je zwiększyć, możesz dodać:

Calcium Chloride CaCl2  lub

Canning Salt NaCl

Jak widać sytuacja jak wyżej - jedno przy okazji podnosi Na, a drugie Ca. I robi się ciasno ;)

 

tu sobie powpisuj ile masz wody, i ile czego zamierzasz dodać, będziesz widział o ile wartości Ci podskoczą.

 

https://www.brewersfriend.com/water-chemistry/

ale bez pełnego raportu to są ciągle półśrodki, i wróżenie z kart.

Ponadto jak koledzy wyżej pisali - przy 8 warkach i RISie, to skup się na fermentacji, czystości i sprawności przeprowadzenia procesu.

 

Link to comment
Share on other sites

Dziekuje za odpowiedz ;)
Czytanie ze zrozumieniem było, szukałem tylko potwierdzenia w przekonaniach :)
Temat widzę szerszy niż Amazonka.
Dzisiaj sprawdziłem sobie gh i kh testami akwarystycznymi (kropelkowe): gh 19 i kh 11 w stopniach niemieckich.
Skupiam się na fermentacji czystości itd, naprawdę od 8 warki nie można mierzyć ambitnie? ;)


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

7 godzin temu, Shad napisał:


Skupiam się na fermentacji czystości itd, naprawdę od 8 warki nie można mierzyć ambitnie? ;)
 

Mozna, ale uwierz mi masz tyle wazniejszych rzeczy niz woda, ze naprawde nie w te strone powinienes kierowac swoje wysilki. 

Piwo robia drozdze. 

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.