Bolt Opublikowano 5 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2018 (edytowane) Dzień dobry, Gdyby ktoś pytał o nazwę...mam od kilkunastu lat jamnika który jest moim ukochanym psem...a co najgorsze lubi piwo...potrafi wejść na biurko aby spróbować. Dlatego trzeba uważać, jak wiadomo piesełowi piwa nie wolno ;). Wracam sobie do gotowania po długiej przerwie (ponad rocznej), życie sie ułożyło tak ze jest czas i środki a i odbiorcy się znajdą na piwo to pora coś zrobić. Poczyniłem ostatnio spore zakupy, zaplanowałem 3 receptury które planuje zrobić w tym miesiącu. Receptury staram się układać sam na podstawie tego co znajdę w internecie etc. Chętnie poczytam uwagi jakieś sugestie etc... W niedziele zaplanowałem warzenie czegoś w stylu FES/Tropical Stout Tropical stout/Fes 15blg 4,6kg Pale Ale 0,4kg Płatki jęczmienne' 0,5kg CaraAroma 0,3kg Palony Jęczmień 0,24kg Carafa special I 40g Marynka na 60 minut=45 IBU Drożdże S-04 Planuje wszystko wrzucić na 60 minut do temperatury 66-67 stopni. Zobaczymy jak wyjdzie z wydajnością pierwszy raz śrutowałem słód i nie mam pojęcia co z tego będzie W poniedziałek Rye Ipa, a później jak zakończy się fermentacja zaplanowana jest wariacja Black IPA. Edytowane 7 Października 2018 przez Bolt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt Opublikowano 7 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2018 (edytowane) Dzisiejsze warzenie. Tropical stout/Fes 15blg 4,6kg Pale Ale 0,4kg Płatki jęczmienne' 0,5kg CaraAroma 0,3kg Palony Jęczmień 0,24kg Carafa special I 19l wody do zacierania,(Z czego 3l to była Primavera) 2ml Kwas fosforowy 3ml Chlorek wapnia(Podobno pobija słodować, zobaczymy co wyjdzie) Moje pierwsze modyfikacje wody, ciemne piwa do tej pory wychodziły na mojej wodzie ze studni dobre, natomiast IPA miały paskudną gryzącą goryczkę etc. Wszystko wrzucone na raz. 30 minut 67 stopni Po 30 minutach spadło do 64, podgrzałem do 69 stopni na kolejne 30 minut. Po wysładzaniu zaskoczyła mnie wydajność, wyszła wyższa o jakieś 12% niż zawsze. Obecnie gotuje się 24l 15,5blg Po gotowaniu zobaczymy ile wyjdzie, najwyżej ileś odleje i spasteryzuje w słoiku. Niestety mam tylko 1 paczkę sucharów...(S-04) Ostatecznie do fermentora trafiło 20,5l 16blg(oby jedna paczka drożdży dała radę) Fermentacja w pokoju gdzie jest 16-17 stopni. Zabutelkowane 31.10.2018 z 100g glukozy, w smaku czekolada i póki co tyle. Co mnie martwi to piwo wydaje się wodniste Pozostaje czekać na degustacje. Degustacja... Piwo zmienia się prawie codziennie po tygodniu było słodko czekoladowe a teraz jest palone z nutami kwaskowatymi, musi się jeszcze ułożyć. Myślę że za miesiąc będzie idealne. Bardzo dobre piwo, nie dziwie się, że piwo na tej recepturze wygrało "jakiś tam" konkurs Edytowane 4 Grudnia 2018 przez Bolt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt Opublikowano 8 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2018 (edytowane) Rye IPA 15BLG 3,5kg Pale Ale 1,5kg Słód żytni 0,5kg Wiedeński 0,2kg Carapils 120g łuski ryżowej do wysładzania Woda do zacierania Primavera 21l 4ml Kwasu fosforowego 8ml Chlorku wapnia Szczypta Soli epsom 64 stopnie 30 minut 68 stopni 30 minut 78 stopni 5 minut Woda do wysładzania Primavera Filtracja, zaczęła się tak pięknie, leciało jak przy zwykłym zasypie...ale nagle przed 10l wszystko się zatrzymało. postanowiłem wymieszać zacier i poczekać 10 minut na ułożenie, na szczęście pomogło i wysłodziłem do 25l. Podczas mieszania zauważyłem na górze młóta gruba warstwę biało niebieskiej substancji którą pewnie dało żyto. Później po prostu lejac wodę wzburzałem delikatnie górę młóta aby się nie zalepiało. Chmielenie: 40g Amarillo 15min 30g Citra 15 min 30g Azacca 15min Po wyłaczeniu palnika 74 stopnie 30 minut(miało być 78, ale sie zagapiłem) 70g Azacca 60g Amarillo 30g citra Do fermentora trafiło tylko 19l...masakryczne straty na chmielinach a do tego musiałem sam sobie zlewać znad osadu i sporo chmielin dostało sie do wiadra, jestem póki co bardzo niezadowolony i mam pełno obaw co do piwa...ehh kolejna IPA z takim problemem, pózniej mam nieprzyjemną goryczkę od chmielin. Gdzie robie błąd? Za dużo chmielu? Używać hopstopera? Czy prosić kogoś do pomocy przy zlewaniu piwa wężykiem do wiadra? Z black IPA poczekam do czasu aż przybędzie hop stoper moze to nieco pomoże z tymi chmielinami. Fermentacja US-05 w pokoju gdzie jest 16-17 stopni. Zabutelkowano 31.10.2018 z 100g glukozy. Piwo ma mega aromat bardzo dojrzałego mango, ananasa moze jakiejś pomarańczy. W smaku bardzo fajne ciało(żyto daje radę) goryczka nieco długa, ale nie meczy. Czekam na nagazowanie. Degustacja.... Słabo:( Ciało fajne, ale drożdże nie opadły do końca na dno i wisiały w toni i to czuć w piwie, chmiel mało wyczuwalny...jak na taka ilość jestem zawiedziony. Ciało na plus chmiele do totalnej zmiany. Edytowane 4 Grudnia 2018 przez Bolt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 8 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2018 1 godzinę temu, Bolt napisał: Fermentacja US-05 w pokoju gdzie jest 16-17 stopni. Stary zimno masz w pokoju 1 godzinę temu, Bolt napisał: Do fermentora trafiło tylko 19l...masakryczne straty na chmielinach a do tego musiałem sam sobie zlewać znad osadu i sporo chmielin dostało sie do wiadra, jestem póki co bardzo niezadowolony i mam pełno obaw co do piwa...ehh kolejna IPA z takim problemem, pózniej mam nieprzyjemną goryczkę od chmielin. Gdzie robie błąd? Za dużo chmielu? Używać hopstopera? Czy prosić kogoś do pomocy przy zlewaniu piwa wężykiem do wiadra? Z black IPA poczekam do czasu aż przybędzie hop stoper moze to nieco pomoże z tymi chmielinami. hopstoper to ogólnie zbędny bajer ale można użyć. Generalnie po chłodzeniu brzeczki poczekaj 15-20 min aż cały syf opadnie na dno i wtedy zlewaj do fermentora. I nie pchaj rurki do samego dna tylko tak żeby była nad osadem mniej więcej. Musisz założyć w każdej warce że jakaś część pójdzie do zlewu z chmielinami i osadami. Jak się troszkę chmielin dostanie do fermentacji to nic sie nie stanie drożdże ten chmiel i tak w gęstwie uwiężą. Chmielu nie masz za dużo na ipa jest ok. Jak masz w piwie chmieliny to polecam do rozlewu albo robić solidny cold crash albo zlewać przez skarpetę co Ci z hopstopera jak i tak pewnie nachmielisz na zimno ??? Chyba że mówisz nie o drapiących chmielinach w piwie tylko od łodygowość od zbyt długiego kontaktu piwa z chmielem ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt Opublikowano 8 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2018 Godzinę temu, Fenris napisał: Stary zimno masz w pokoju hopstoper to ogólnie zbędny bajer ale można użyć. Generalnie po chłodzeniu brzeczki poczekaj 15-20 min aż cały syf opadnie na dno i wtedy zlewaj do fermentora. I nie pchaj rurki do samego dna tylko tak żeby była nad osadem mniej więcej. Musisz założyć w każdej warce że jakaś część pójdzie do zlewu z chmielinami i osadami. Jak się troszkę chmielin dostanie do fermentacji to nic sie nie stanie drożdże ten chmiel i tak w gęstwie uwiężą. Chmielu nie masz za dużo na ipa jest ok. Jak masz w piwie chmieliny to polecam do rozlewu albo robić solidny cold crash albo zlewać przez skarpetę co Ci z hopstopera jak i tak pewnie nachmielisz na zimno ??? Chyba że mówisz nie o drapiących chmielinach w piwie tylko od łodygowość od zbyt długiego kontaktu piwa z chmielem ?? To pokój który używany jest raz na rok, maksymalnie dwa razy, wiec,prawie, zawsze ma zakręcone ogrzewanie, a jak trzeba to wykorzystuje go w taki sposób jak teraz. Dom stary, izolacja kiepska to naturalnie teraz utrzymuje się tam 16-17 stopni po odpowiednim wywietrzeniu gdy było zimno. Wiem właśnie o takim zlewaniu piwka po gotowaniu, robię w taki sposób. Dziś jednak musiałem sam to robić, a brzeczka wyszła po gotowaniu jak błoto więc dopiero w wężyku zauważyłem ze chmieliny zaciąga. Po prostu warstwa chmielu była dużo grubsza niż się spodziewałem. Łodygi nie miałem, była to nieprzyjemna goryczka, pewien piwowar mówił mi, że to wynika z złego stosunku siarczków do chlorków bodajże. Następna Ipa powinna wyjść lepiej Dzięki za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 9 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2018 to następnym razem zacznij ściągać z wężem w połowie gara i sukcesywnie go obniżaj aż zobaczysz warstwę chmielu. Pakudna goryczka wynika z wielu czynników. Woda może być jednym z nich ale tu bym nie szukał przyczyn, no chyba że znasz parametry swojej wody i faktycznie jest tam grubo nie teges Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt Opublikowano 20 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2018 Dziś do słoika poszło 50g kostek dębowych średnio opiekanych zalanych rumem. Celem jest drugi słoik zalany burbonem ale szkoda mi 50zł na burbon który użyje tylko raz. Jeszcze zobaczymy. Jedne kostki pójdą do RIS`a drugie do Barley Wine. kolejne warzenie 1 listopada...taki jest plan... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt Opublikowano 23 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2018 Dorwałem burbon i kolejne kostki się macerują. Dziś też zaryzykowałem i sprawdziłem blg piwa. IPA zeszła z 14 do 4...chyba jeszcze trochę dofermentuje, w smaku wydaje się bardzo soczkowa, ale próbka była wielkości kilku ml(pipeta) Stout zszedł z 16 do 4,8...I to pewnie już koniec, jeszcze drożdże muszą posprzątać po sobie. Smak nieco kwaskowaty...pewnie od palonych słodów. raczej nie jest to infekcja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt Opublikowano 31 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2018 (edytowane) Kolejne warzenie... Ris aka najgorsza filtracja w życiu 26BLG 3,2kg Pale Ale 1kg Wiedeński 0,5kg Płatki owsiane 0,5kg Płatki jeczmienne 0,3kg Jęczmień palony 0,3kg pszeniczny czekoladowy 0,25kg Caraaroma 0,2kg Czekoladowy 1200EBC 300g Ekstrakt słodowy jasny (Dodany jako ratunek) 100g Melasa(j/w) Zacieranie 75minut w 63 Stopniach 5minut 78Stopni Gotowanie 90 minut 55g Marynki na 60 minut Filtracja przebiegła tragicznie, pierwszy raz miałem takie problemy. Wysłodziłem 5 l brzeczki 27blg i byłem wniebowzięty że jest taka wydajność...nagle całkowicie stop. Zamieszałem młóto poczekałem 10 minut i nadal nic...no to do gara, dodałem 90g łuski ryżowej i zagrzałem do 78 stopni dodając parę litrów wody. Psując sobie wszystko, wydajność poszła na łeb, długo mozolnie...nie wiem, czy to płatki i słody palone aż tak mi dały popalić? Ponadto chyba za drobno śrutowałem bo nawet sporo mąki było...ogólnie mega to piwo mnie zmęczyło i póki co jestem nim bardzo zawiedziony. Do wiadra trafiło 14l, fermentacja US-05+S-04 gęstwa, ciekawi mnie co wyjdzie z miksu, fermentacja w pokoju gdzie jest 16 stopni+butelki z lodem żeby temperatura nie skoczyła zbyt wysoko. Jedyny plus tak gęstej brzeczki nigdy nie widziałem...niesamowicie lepka, oblepiająca każdą ściankę jak jakaś melasa. Mega mi się to podoba. Po fermentacji dodam 50g kostek dębowych macerowanych w burbonie na jakieś 70-90 dni. Degustacja???? Edytowane 2 Listopada 2018 przez Bolt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt Opublikowano 1 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2018 (edytowane) Barley Wine 24BLG 5kg Pale Ale 1kg Abbey Weyermann 0,25kg Caraaroma Zacieranie w 18l 60 minut w 64 stopniach Wysładzanie bezproblemowe, w końcu jakaś przyjemność po tym RISie i żytniej IPA:P 50g Marynki na 65 minut Gotowanie 100minut, bardzo intensywne na tyle intensywne że aż dno garna się odkształciło nieco. Brzeczka pięknie ściemniała i ma kolor głębokiego brązu...Zapach podczas gotowania cudowny taki ciasteczkowy. Mimo ekstraktu niezbyt gęste, RIS wczoraj był gęstszy wizualnie duuużo bardziej. Fermentacja gęstwa S-04 w 17 stopniach+butelki z lodem w wiadrze znajduje się 15litrów. Po fermentacji na 70-90 dni dodam 50g kostek średni-opiekanych macerowanych w rumie. Degustacja ?????? Edytowane 2 Listopada 2018 przez Bolt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt Opublikowano 2 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2018 (edytowane) Black IPA aka New England IPA 17BLG 5,2kg Pale ale 0,5kg Pszeniczny 0,4kg Płatki żytnie 0,2kg Pszenica czekoladowa 0,17kg Carafa special I Woda do zacierania Primavera 23l 4ml Kwasu fosforowego 8ml Chlorku wapnia Szczypta Soli epsom 64 stopnie 50 minut 68 stopni 10 minut 78 stopni 5 minut Woda do wysładzania Primavera Filtracja w końcu bezproblemowa, ale mimo wszystko ze strachu przed kłopotami dodałem 60g łuski ryżowej. Gotowanie 60 minut Chmielenie: 50g Enigma 10minut 60g Galxy 2018r 10 minut Po wyłączeniu palnika 78 stopni 50g Enigma 30 minut 60g Galaxy 30 minut Fermentacja Us-05 gęstwa w 17 stopniach. Do wiadra trafiło jakieś 18litórw. Póki co brzeczka ma gryzącą goryczkę...oby galaxy nie zepsuł tego piwa... Degustacja Najlepsze piwo w moim życiu w opinii każdego próbującego i mnie, czekoladowo-owocowe, świeże, mocno goryczkowe ale goryczka bardzo szlachetna, brak palonych smaków. Ciało bardzo przyjemne(nie jest wodniste jak to Black IPA powinna być). Chmiele dały bardzo fajny tropikalny miks chociaż nie dominują w piwie, polecam przepis Edytowane 4 Grudnia 2018 przez Bolt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt Opublikowano 4 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2018 Piwa dawno rozlane i spróbowane a wpisów brak...uzupełnione. Ris i BW rozlane wczoraj i dodane kostki. Ris smakowo bardzo fajnie, chociaż mało czekolady za dużo kawy...BW aromat powala, smak bardzo nieułożony, alkoholowy troszkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt Opublikowano 25 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2022 Czas wrócić na rejon. Zakupiłem royala 30l. Poki co 1 warka 10,5BLG na kveikach sobie fermentuje. Plany na najbliższy czas: -Brett saison 15-16blg z suszonymi gruszkami i hyzopem. Całość zleje do balona zadam brety I kostki dębowe. -Stout 18-19blg z sliwkami i cascara -Multigrain 16Blg. Jeczmien, pszenica, owies, gryka, żyto, orkisz -Black IPA 16blg -wędzony Bragott 30-32blg na miodzie spadziowym -RPA Ipa -Kwasik na ananasie -Rye IPA z agrestem 18BLG. Póki co planów na tyle... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt Opublikowano 8 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2022 Pierwsze testy kveik za mną. Bardzo fajne sesyjne piwko. Zasyp 50% pale ale. 45% pszeniczne reszta carapils. 100g chmielu. Tanio szybko i idealnie na lato. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się