majlosz Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2019 (edytowane) #27 White Ipa 14blg ??l ??? wydajności wg brewness warzone 16.08 5h pracy od rozpoczęcia zacierania do zadania drożdży Słód: 3kg pilzneński Viking 2kg płatki owsiane błyskawiczne Chmiel: 50g Magnum 10% AA 100g Citra 2018 100g Mosaic 2018 Dodatki: Zapomniałem wrzucić w trakcie gotowania kolendrę i rumianek więc zrobię herbatkę i pójdzie na cichą Drożdże: gęstwa 100ml wyaest 3463 Zacieranie: 90 minut 66 stopni 15 minut 78 stopni Gotowanie: 60 minut w tym 45 z 50g Magnum Fermentacja: Całość schłodzona do 20 stopni, pierwsza doba w pomieszczeniu 20 stopni, następnie w pomieszczeniu 22 stopnie. 14.09 przelane na 100g Citry oraz 100g Mosaica + herbatka z 18g kolendry 15.09 rozlew z nagazowaniem 2,3 vol Podsumowanie: Piwo ostatecznie zatrzymało się na 3,5 blg, póki co tropiki przykryły fenole z drożdży ale podejrzewam, że w ciągu miesiąca się to zbalansuje. Po raz ostatni używałem też hopspidera do chmielenia na goryczkę - znowu nie trafiłem z goryczką, poza tym piwo przyjemne i mimo dużego zasypu owsa nie jest "owsiankowato - mulące". Edytowane 30 Września 2019 przez majlosz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 30 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2019 (edytowane) #28 Kveikowe a'la marcowe 12blg 18L Warzone 29.09 5h pracy od rozpoczęcia zacierania do zadania drożdży Słód: 2 kg pilzneński Viking 2 kg monachijski typ II Viking Chmiel: 20g Iunga 11% AA 100g Lubelski 2,6% AA Drożdże: Oyl 091 Zacieranie: 45 minut 66 stopni 15 minut 72 stopnie 10 minut 77 stopni Gotowanie: 60 minut w tym: 45 minut 20g Iunga 15 minut 50g Lubelski 5 minut 50g Lubelski Fermentacja: Całość schłodzona do 20 stopni, fermentor w pomieszczeniu gdzie jest ok. 20 stopni, zadane ok. 80 ml gęstwy. Podsumowanie: Piwo docelowo ma być rozruchem dla drożdży przed przeprawą z barley wine. Edytowane 21 Października 2019 przez majlosz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 21 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2019 (edytowane) #29 Kveik Strong Ale 27blg ???l Warzone 19.10 6h pracy od rozpoczęcia zacierania do zadania drożdży Słód: 5kg Pale Ale Viking 3kg Cookie Viking 150g carafa III special Chmiel: 50g Iunga 9,6% aa Drożdże: Oyl 091 Zacieranie: 90 minut 63 stopnie 15 minut 77 stopni Gotowanie: 180 minut w tym: 60 minut Iunga Fermentacja: Całość schłodzona do 21 stopni, zadane ok. 150 ml gęstwy. Fermentacja bez kontroli temperatury Fermentacja stanęła na 6 blg. Podsumowanie: Kiepskie piwo, obawiam się że słabe natlenienie + kolejny pasaż gęstwy nie zrobił dobrze tym drożdżom - spory aldehyd, który zaczął się redukować po dłuższym czasie. Edytowane 16 Marca 2020 przez majlosz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 16 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2020 (edytowane) #30 Stranda Nelson 13,5 blg 20l Warzone 15.03 4h pracy od rozpoczęcia zacierania do zadania drożdży Słód: 5kg 100% Pilzneński 0 Viking Chmiel: 100g Nelson 2019 50g Iunga 2018 Drożdże: Fiolka Oyl 057 Zacieranie: 60 minut 64 stopnie 15 minut 75 stopni Gotowanie: 60 minut w tym 30 z Iungą Fermentacja: Schłodzone do 18 stopni, wiadro poszło do pomieszczenia z temperaturą 20 stopni, mając wcześniejsze doświadczenie z tymi drożdżami temperatura nie powinna przekroczyć 23-24 stopni. Póki co po 14 godzinach od zadania drożdży powoli impreza w wiadrze się rozkręca, do brzeczki traiło ok. 10ml drożdży z fiolki. Trochę przetrzymałem piwo i 1.04 przelałem na 100g Nelsona, delikatne estry jabłkowo - gruszkowe charakterystyczne dla tego szczepu i elegancka goriczka. Podsumowanie: Jedne z lepszych piw jakie zrobiłem, podbił bym jedynie trochę goryczkę i dodał drugi chmiel na cichą, Nelson jest mega naftowy co niektórym może nieszczególnie podejść. Dodatek witaminy C też zrobił swoje, piwo cały czas jest świeże i bardzo jasne. Edytowane 22 Kwietnia 2020 przez majlosz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 16 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2020 Cześc 12 godzin temu, majlosz napisał: #30 Stranda Nelson Słód: 100% Pilzneński 0 Viking 4 kg słodu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 17 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2020 11 godzin temu, bielok napisał: Cześc 4 kg słodu? 5! z 4 bym nie wyciągnął takiego blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2020 (edytowane) #31 Pastry stranda stout 20l 20blg Warzone 5.04 4,5h pracy od rozpoczęcia zacierania do zadania drożdży Słody: 5kg pilzneński viking 0,5kg coffe castle 0,5kg żytni czekoladowy weyermann 0,4kg płatki owsiane błyskawicze Chmiel: 50g Magnum 10,2% AA Drożdże: Świeża gęstwa ok. 50ml Oyl - 052 Dodatki: 0,5 kg laktoza 200g kakao magnetic 10% tłuszczu 1,5kg chipsów kokosowych 2 laski wanilii bourbon macerowanej 2 miesiące w wódce 200g łuski ryżowej Zacieranie: 60 minut 65 stopni 15 minut 75 stopni Słody palone dodane od początku zacierania, tak samo kakao. Woda/ziarno w stosunku 3l/1kg. Początkowo filtracja stanęła ale dolana woda do wysładzania rozruszała ją. Gotowanie 60 minut w tym 30 z chmielem. Laktoza i stara gęstwa na pożywkę dodane na ostatnie 15 minut gotowania. Fermentacja: Całość schłodzona do 18 stopni, stoi w pomieszczeniu gdzie temperatura otoczenia to 19 stopni. Po tygodniu przelane na 1.5kg lekko podpieczonych chipsów oraz wanilię. Piwo przed przelaniem bardzo czekoladowe. Edytowane 22 Kwietnia 2020 przez majlosz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2020 (edytowane) #32 Wannabe Pils ?? 14blg Warzone 26.04 5h pracy od rozpoczęcia do zadania drożdży Słody: 5kg pilzneński Chmiel: 50g Magnum 10,2 % AA 200g Saaz 2019 Drożdże: 11g suche kveik Lallemand Zacieranie: 60 minut 66 stopni + 4 ml kwasu mlekowego 15 minut 75 stopni +5 ml kwasu do wody do wysładzania Gotowanie: 60 minut w tym 20 z chmielem Magnum po schłodzeniu do 70 stopni wrzucone 100g Saaza, 15 minut mieszane Fermentacja: Całość schłodzona do 20 stopni, drożdże wrzucone bezpośrednio do brzeczki bez uwadniania, po 4h wieko już było wybrzuszone. Po 14 dniach piwo rozlane w butelki, butelki poszły do pomieszczenia z temperaturą ok. 16-18 stopni. Podsumowanie: Niska temperatura refermentacji przyniosła sporo siarki, zredukowała się jak tylko butelki dostały trochę wyższej temperatury, poza tym fajne lekkie piwo na ciepłe dni. Edytowane 8 Czerwca 2020 przez majlosz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 8 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2020 (edytowane) #33 Ekspresowa Ipka 22l 13,5 blg Warzone 7.06 3,5h pracy od rozpoczęcia zacierania do zadania drożdży Słody: 5kg pilzneński viking Chmiel: 50g Iunga 2019 100g Citra 2019 100g Galaxy 2019 Drożdże: "łyżka" gęstwy kveik Voss Lallemand Zacieranie: 50 minut 65 stopni + 3ml kwasu mlekowego 10 minut 72 stopnie +5ml kwasu do wody do wysładzania Gotowanie: 60 minut w tym 40 z chmielem Iunga. Fermentacja: Schłodzone do 25 stopni, fermentacja w pomieszczeniu o temperaturze ok. 20 stopni. 19.06 całość przelana na 100g Citry i 100g Galaxy, piwo niezwykle czyste w zapachu, goryczka w punkt, gdyby nie to że szedłem do pracy opędzlowałbym ze 2 szklanki 21.06 rozlane w butle ze standardowym nagazowaniem ok. 2.2vol Podsumowanie: Ładne, wytrawne piwko z świetnym aromatem. Edytowane 11 Sierpnia 2020 przez majlosz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 6 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2020 (edytowane) #34 "Stachowe" 25l 12blg Warzone 4.07 3,5h od rozpoczęcia zacierania do zadania drożdży Piwo przygotowywane na wieczór kawalerski dobrego kolegi, bez wydziwiania na szybkości Słody: 5kg pilzneński Chmiel: 50g Iunga 2019 50g Kohatu 50g Motueka Drożdże: łyżka gęstwy Voss Lallemand Zacieranie: 45 minut 66 stopni + 2ml kwasu mlekowego 15 minut 72 stopni +5ml kwasu mlekowego do wysładzania Gotowanie: 60 minut w tym 30 50g Iungi Fermentacja: Schłodzone do 25 stopni, wiadro przeniesione do piwnicy stodoły gdzie było ok. 18 stopni, następnego dnia przeniesione do pomieszczenia ok. 21 stopni. Podsumowanie: Piwo rozpite ponad tydzień po rozlewie, przez kilka pierwszych dni drożdże narobiły sporo smrodów które na szczęście się zredukowały. Piwo wyszło bardzo przyjemnie, delikatnie estrowe. Chmiele poszły w zdecydowane tropiki. Edytowane 11 Sierpnia 2020 przez majlosz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 20 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2020 (edytowane) #35 Weizen 23l 13blg Warzone 15.11 5h całkowity czas pracy Pierwsze warzenie od dłuższego czasu, pierwsze po przeprowadzce bardziej na "przepalenie" garów, zużycie starych słodów i drożdży. Słody: 3kg pszeniczny viking 2kg pilzneński viking Chmiel: kilkanaście gram Saaza Drożdże: WB-06 suchary, chyba po terminie Zacieranie: 60 minut 65 stopni 15 minut 77 stopni 2ml kwasu mlekowego do zacierania, 5ml do wysładzania Gotowanie: 60 minut w tym 15 z chmielem Fermentacja: Całość schłodzone do 18 stopni, wiadro poszło do pomieszczenia gdzie jest temperatura ok. 17 stopni. 23.11 wiadro przeniesione do ciepłego pomieszczenia z temperaturą ok. 20 stopni 29.11 rozlew, ostatecznie zeszło do 2,3 blg Podsumowanie: Surowe piwo prezentuje się naprawdę zacnie, mnóstwo goździka, banan minimalny - 80/20 na rzecz goździka, wytrawne i jednocześnie pełne. Jedne z lepszych piw jakie ugotowałem. Oczywiście refermentacja może swoje zmienić. Edytowane 30 Listopada 2020 przez majlosz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 8 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2020 (edytowane) #36 Voss FES 20l 17blg warzone 6.12 4h całkowity czas pracy Świąteczno - noworoczne piwo, które przede wszystkim mnie ma smakować, uwarzyłem je używając bardzo twardej wody z mojej studni którą przepuściłem jeszcze przez dzbanek z filtrem. Słody: 5kg pilzneński Viking 0,5 kg Black Simpsons 0,5 kg Chocolate Fawcett 0,25 kg Crystal Fawcett Chmiel: 50g Iunga Drożdże: 0,5l starter z małej gęstwy Voss Kveik Lallemand Zacieranie: 45 minut 68 stopni w dół 15 minut podgrzewane do 77 15 minut w 77 stopniach Gotowanie: 60 minut w tym 30 z Iungą. Fermentacja: Bez kontroli temperatury w pomieszczeniu ok. 18 stopni 12.12 rozlane w butelki Fermentacja zakończona na 4 blg. Podsumowanie: Podczas rozlewu piwo niezwykle czyste pozbawione estrów, kwaskowate, ściągające, wysuszające od ciemnych słodów. Pachnie i smakuje jak mieszanka mocnej kawy z gorzką czekoladą o zawartości kakao 90%. Jestem zadowolony z efektu póki co. Butelki się kończą, piwo finalnie przyzwoite, bardzo rasowy FES z mocną paloną goryczką, wiele do życzenia pozostawia piana. Następnym razem spróbuję użyć więcej karmelowego i zmniejszę ilość słodu Black na rzecz innego czekoladowego. Edytowane 13 Stycznia 2021 przez majlosz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 13 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2021 (edytowane) #37 Voss IPA 22l 14blg warzone 8.12 całkowity czas pracy 3.5h Klasyka na imprezę urodzinową. Do warzenia użyłem 30l wody Oaza z biedry. Słody: 5kg pilzneński Viking Chmiel: 50g Iunga 9.6% AA 100g Citra 100g Cascade Drożdże: Vossy odzyskane z butelki, nie miałem do czego zebrać gęstwy z poprzedniej warki więc dzień przed warzeniem odzyskałem drożdże Zacieranie: 45 minut 66 stopni 15 minut grzanie do 77 stopni 10 minut 77 stopni 2ml kwasu mlekowego do zacierania, 5ml do wody do wysładzania Gotowanie: 60 minut w tym 50 z chmielem Iunga Fermentacja: Całość schłodzona do 15 stopni, wiadro poszło do pomieszczenia ze stałą temperaturą ok. 17-18 stopni. Podsumowanie: Fajna lekko estrowa ipka, z wyraźną goryczką. Piwo błyskawicznie zniknęło. Edytowane 16 Lutego 2021 przez majlosz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 29 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2021 (edytowane) Nowy rozdział w skromnym browarze, czas na poważne gotowanie piwska i pełną kontrolę nad fermentacją. #38 BSW 1 Saison 22l 11.5blg Warzone 29.03 Czas pracy 5h Pierwsze piwo z całej serii Belgii, którą zaplanowałem na ten rok, będę dzielił warki na 2 części - pierwsza w lodówce z kablem grzewczym + stc 1000, druga tylko kabel grzewczy + stc 1000. Słody: 4 Kg pilzneński Viking Chmiel: Iunga 25g 10.3 AA Drożdże: FM 21 2l starter + suche piekarnicze jako pożywka Woda to 30l "mineralnej' w 5l baniakach z Dino. Zacieranie: 45 minut 64 stopnie i w dół 15 minut 73 stopnie Gotowanie: 60 minut w tym 50 z chmielem. Fermentacja: Fermentor: A) Start w 19' 20' po 48h 21.5' po 72h 23' po 96h 24,5' po 110h 26' po 124h i będzie trzymane tak do końca Pierwszy pomiar blg po 9 dniach: 2blg Temperatura podniesiona do 28' Kolejny pomiar blg po 13 dniach: 2blg Grzanie odłączone, temperatura po 12h spadła do 25 stopni Rozlew po 17 dniach, blg bez zmian, zmierzone spławikiem poniżej 1blg B) Start w 19', po kilku godzinach było 19.7 20.7' po 12h 21.5' po 24h 22' po 36h 23' po 48h i stabilnie trzyma 24' po 72h 25' po 96h 26' po 110h i utrzymywane będzie do końca Pierwszy pomiar blg po 9 dniach: 2blg. Temperatura podniesiona do 28' Kolejny pomiar blg po 13 dniach: 2blg Grzanie odłączone, temperatura po 12h spadła do 23,5 stopnia Rozlew po 17 dniach, blg bez zmian, zmierzone spławikiem poniżej 1blg Podsumowanie: Efekt końcowy przy rozlewie bardzo podobny, chociaż próbkę "A" przyjemniej się piło, przy "B" pojawiła się lekka alkoholowość i coś mi przeszkadzało w aromacie. Rozlew z nagazowaniem 2.5 vol. Pierwsze próby po tygodniu od rozlewu: "A" - jest bardzo fajnie, delikatny siarkowodór, poza tym przyjemne estry i gładziutkie piwo. "B" - dużo siarkowodoru, odbija się jajem, trochę szorstkie w smaku, poza tymi dwiema 'cechami' bardzo podobne jak "A" w obu przypadkach dużo weizenowych estrów Piwa zeszły w mig, do końca jednak po otwarciu butelek gdzieś w tle majaczył siarkowodór. "A" był dużo bardziej grzeczny, "B" rasowy saison z masą estrów i fenoli bez natarczywej alkoholowości Edytowane 25 Maja 2021 przez majlosz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 10 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2021 (edytowane) #39 Everyday normal IPA Kveik IPA 22l 14blg Warzone 8.05 Czas pracy 4h Codzienne piwo do spijania ze szwagrem Słody: 5kg pilzneński viking Chmiel: 50g Iunga 10,3 AA, 100g Citra 2020 Drożdże: Kveik Lallemand gęstwa 2 miesięczna Woda: 15l mineralna z Dino + 15l Oaza z Biedronki Zacieranie: 45 minut 65 stopni, 15 minut 72 stopnie Gotowanie: 60 minut w tym 45 z Iungą Fermentacja: Start: 30 stopni 9.05 - utrzymane 10.05 - podniesione do 32, pomiar blg - 2,4 11.05 - utrzymane 32, wieczorem przelane na 100g Citry, fermentor przeniesiony do temperatury ok 22 stopni Podczas przelewania zlałem sobie 0.5l i wypiłem ze smakiem, wystarczyłoby mu dać trochę kontynentalnych chmieli na wyłączenie palnika i byłby elegancki zwyklak na lato. Z fermentora 0 złych zapachów, delikatna nuta weizenowa ale bardzo delikatna, poza tym baaardzo ciasteczkowo. 12.05 - fermentor wstawiony pod wieczór do lodówki na CC Podsumowanie: Piwo schodzi jak zaczarowane, ilość chmielu wystarczyło akurat żeby piwo było przyjemnie aromatyczne. Edytowane 25 Maja 2021 przez majlosz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 17 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2021 (edytowane) #40 BSW2 Saison 22l 13.5 blg Warzone 16.05 Czas pracy 4h Słody: 5kg pilzneński Viking Chmiel: 24g Iunga 10,3 AA Drożdże: Gęstwa FM21 Zacieranie: Trochę uciekła mi na początku temperatura więc start był w 65 stopniach i w dół. Gotowanie: 60 minut w tym 50 z chmielem Fermentacja: Fermentor A: 19' 16.05 19' 17.05 19' 18.05 20' 19.05 20' 20.05 20.5 22.05 21' 24.05 22' 31.05 Fermentor B: 23' 16.05 23,5' 17.05 24,5' 18.05 i trochę się podniosła sama do 24,8 po paru h 24.5' 19.05 24.5' 20.05 25.5-26 22.05 30.05 odłączony termometr od fermentora 5.06 wiadro przeniesione do pomieszczenia z temperaturą pokojową ok. 22 stopni. Podsumowanie: Edytowane 7 Czerwca 2021 przez majlosz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 13 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2021 (edytowane) #41BDW1Dubbel 20l, 18.3 blg Warzone 13.06 Czas pracy 4.5h Słody: 4kg pilzneński Viking 2kg biscuit Castle 0.5kg Special B Castle 0.1kg Coffe light Castle 0.7kg cukier kandyzowany własnej produkcji Chmiel: 30g Iunga 10.3 aa Drożdże: 150ml gęstwy 2 dniowej Zacieranie: 80 minut 66' 10 minut 77' Gotowanie: 60 minut w całości z chmielem Fermentacja: 13.06 16 stopni 14.06 17 stopni 16.06 18 stopni 18.06 19 stopni 19.06 20 stopni 20.06 21 stopni 22.06 22 stopnie 23.06 23 stopnie 25.06 24 stopnie 27.06 odpięty kabel grzewczy, wiadro stoi w pomieszczeniu gdzie jest 22-24 stopnie. 4.07 pierwszy pomiar - 2.5 blg, temperatura oscyluje w okolicach 23,5 stopnia 13.07 rozlane, celowałem w 2.5 vol., pomiar końcowy trochę poniżej 2blg Podsumowanie: Po 2 miesiącach piwo się układa, początkowo było dość alkoholowe ale teraz na pierwszy plan wychodzą fajne przyprawy, może mało stylowy ten dubbel ale całkiem smaczny. Edytowane 22 Września 2021 przez majlosz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 5 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2021 (edytowane) #42 Everyday normal IPA Kveik IPA ?l 15blg Warzone 2.07, czas pracy 3,5h Słody: 5Kg pilzneński Viking 1kg biscuit Castle Chmiel: 100g Eukanot 2020 50g Iunga 2020 10,3 AA Drożdże: Voss kveik Lallemand - odzyskane z butelki z warki #39 Zacieranie: 45 minut 64 stopnie 15 minut 72 stopnie Gotowanie: 60 minut w tym 50 z Iungą Fermentacja: 2.07 - 30 stopni 3.07 - 32 stopnie (drożdże w drugiej połowie dnia podbiły same do 33) 4.07 - 34 stopnie 5.07 - 36 stopni 9.07 - przelane na 100g Eukanota 11.07 - piwo wstawione do lodówki na CC Edytowane 13 Lipca 2021 przez majlosz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 8 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2022 (edytowane) #43 Desitka Czeski Pils 22.5l 10blg Warzone 8.01, czas pracy 3.5h Słody: 4kg pilzneński Viking Chmiele: Iunga 10.3 aa 25g Saaz 3.8 aa 65g Drożdże: FM31 2 litrowy starter Zacieranie: Trochę uciekła mi początkowo temperatura i słody dodałem w 66 stopniach, schodziło to ok. 40 minut do 60 i wtedy podgrzałem do 72 i zostawiłem tak na 15 minut. Gotowanie: 60 minut w tym 45 Iunga, Saaz dodany podczas chłodzenia przy ok. 60 stopniach. Fermentacja: Udało mi się zejść z temperaturą do 10 stopni i wtedy dodałem drożdże, fermentor jest pod kocem w szopce na zewnątrz, sterownik z kablem grzewczym ustawiony na 8 stopni, sonda na ściance wiadra zaizolowana 10cm wełną mineralną. 15.01 - temperatura podniesiona do 9 stopni 22.01 - 10' 28.01 - 16' Piwo w momencie podniesienia do 16 nie przejawiało oznak fermentacji, wieko wklęsłe, przy zajrzeniu do środka resztki piany pływały jeszcze na powierzchni. 31.01 - sterownik ustawiony na 5' 12.02 - rozlane do butelek, piwo wytrawne, delikatnie goryczkowe, bardzo fajnie zbożowo-ziołowe, czyste jak łza Edytowane 14 Lutego 2022 przez majlosz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 21 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2022 (edytowane) #44 Porter Porter Bałtycki 22l 20blg Warzone 18/19/20.02 18.02 zacieranie + filtrowanie 19.02 gotowanie Słody: 4kg Monachijski typ II Viking 3,5kg Pilzneński Viking 1kg Karmel 600 Viking 0,5kg Special B 0,2kg jęczmień palony Weyermann *0,5kg płatki owsiane błyskawiczne Chmiel: 30g Magnum 12,7aa Drożdże: ok. 250ml gęstwy po #43 Zacieranie: 60 minut 65 stopni 15 minut 74 stopnie Po przefiltrowaniu 'pierwszej' brzeczki do młóta dosypałem płatków, zalałem gorącą - ok. 78 stopni wodą i zostawiłem na noc Gotowanie: 60 minut w tym 45 z chmielem Fermentacja: Ze względu na brak czasu brzeczkę po gotowaniu przelałem do wiadra i zostawiłem go na zewnątrz aby się schłodziła. 20.02 - termometr wskazywał 6,8 stopnia, zadałem drożdże i sterownik ustawiłem na 7 stopni, wiadro stoi w szopce na zewnątrz 27.02 - temperatura podniesiona do 8 stopni 6.03 - temperatura podniesiona do 9 stopni 13.03 - temperatura podniesiona do 10 stopni 24.04 - rozlane w butelki, piwo bez żadnych wad odfermentacyjnych, wydawało się być dość wytrawne, bardzo palone, wręcz smakowało bardziej jak stout niż porter Edytowane 2 Maja 2022 przez majlosz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 21 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2022 (edytowane) #45 Coffe cienkusz Cienkusz z wysłodzin po #44 ok. 9l 8blg Słody: Jak w #44 + płatki owsiane Chmiel: 20g Magnum 12,7 aa Drożdże: Prawie 2 letni susz kveików Lida,puszczone na małym starterze 250 ml. Dodatki: Przy rozlewie do połowy butelek trafi espresso z kawy L'or Crema Absolu Profond Zacieranie: jak w #44 Gotowanie: 60 minut w tym 30 z chmielem Fermentacja: Ze względu na brak czasu brzeczkę po gotowaniu przelałem do wiadra i zostawiłem go na zewnątrz aby się schłodziła. 20.02 wiadro przeniosłem do domu i zadałem drożdże, wiadro poszło do pomieszczenia gdzie jest ok. 16 stopni. 21.02 przeniesione do 22 stopni Piwo niestety złapało pleśń, zasiliło krzaki. Edytowane 2 Maja 2022 przez majlosz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 18 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2022 (edytowane) #46 Codzienny Weizen Warzone 13.11 Weizen 22l 10 blg - 76% wydajności wg brewness Rodzicielstwo nie gra dobrze z piwowarstwem ale udało się znaleźć chwilę na gotowanie Słody: 2kg pilzneński Viking 2kg pszeniczny Viking Chmiel: 20g Magnum 2021 10,6% AA Drożdże: Lallemand Munich Classic Zacieranie: 45 minut 65' podniesione do 72 na 15 minut Gotowanie: 60 minut, w tym 20 z chmielem Fermentacja: 14.11 zadane drożdże w 18.5 stopniach 17.11 podniesione do 19.5 stopni 20.11 przeniesione do domu i ustawione 20,5 stopni 22.11 podniesiona do 21 stopni 10.12 rozlew Podsumowanie: Dość brzydko póki co refermentuje, sporo smrodów. Edytowane 19 Grudnia 2022 przez majlosz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 18 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2022 (edytowane) #47 Codzienna kveik APA Warzone 15.11 American Pale Ale 24 l 12 blg Słody: 5kg - pilzneński Viking Chmiel: 80g Magnum 2021 10,6% AA Drożdże: FM53 Voss Kveik Zacieranie: 45 minut 65' podniesione do 72 na 15 minut Gotowanie: 60 minut, w tym 30 z chmielem (chmiel w hopspiderze) Fermentacja: 16.11 - drożdże zadane w 30 stopniach 18.11 - podniesione do 32' 21.11 - wygląda na to że po wszystkim, sterownik wyłączony, wiadro jeszcze parę dni postoi 1.12 - wrzucony chmiel do wiadra 2.12 - wystawione na zewnątrz na cc 3.12 - rozlew Podsumowanie Bardzo wytrawne podczas rozlewu, citra dominuje. Wypite parę butelek więc można po 2 tygodniach od rozlewu podsumować - soczek, soczek i jeszcze raz soczek, myślałem że goryczka będzie wyższa ale jak widać hopspider mocno ścina goryczkę. Poza tym lux piwo Edytowane 19 Grudnia 2022 przez majlosz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się