Skocz do zawartości

Tumidaj - Jarociński Browar Domowy


majlosz

Rekomendowane odpowiedzi

#27 White Ipa

14blg ??l

??? wydajności wg brewness

warzone 16.08

5h pracy od rozpoczęcia zacierania do zadania drożdży

 

Słód:

3kg pilzneński Viking

2kg płatki owsiane błyskawiczne

 

Chmiel:

50g Magnum 10% AA

100g Citra 2018

100g Mosaic 2018

 

Dodatki:

Zapomniałem wrzucić w trakcie gotowania kolendrę i rumianek więc zrobię herbatkę i pójdzie na cichą

 

Drożdże:

gęstwa 100ml wyaest 3463

 

Zacieranie:

90 minut 66 stopni

15 minut 78 stopni

 

Gotowanie:

60 minut w tym 45 z 50g Magnum

 

Fermentacja:

Całość schłodzona do 20 stopni, pierwsza doba w pomieszczeniu 20 stopni, następnie w pomieszczeniu 22 stopnie.

14.09 przelane na 100g Citry oraz 100g Mosaica + herbatka z 18g kolendry

15.09 rozlew z nagazowaniem 2,3 vol

 

Podsumowanie:

Piwo ostatecznie zatrzymało się na 3,5 blg, póki co tropiki przykryły fenole z drożdży ale podejrzewam, że w ciągu miesiąca się to zbalansuje. Po raz ostatni używałem też hopspidera do chmielenia na goryczkę - znowu nie trafiłem z goryczką, poza tym piwo przyjemne i mimo dużego zasypu owsa nie jest "owsiankowato - mulące".

 

Edytowane przez majlosz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#28 Kveikowe a'la marcowe

12blg 18L

Warzone 29.09

5h pracy od rozpoczęcia zacierania do zadania drożdży

 

Słód:

2 kg pilzneński Viking

2 kg monachijski typ II Viking

 

Chmiel:

20g Iunga 11% AA

100g Lubelski 2,6% AA

 

Drożdże:

Oyl 091

 

Zacieranie:

45 minut 66 stopni

15 minut 72 stopnie

10 minut 77 stopni

 

Gotowanie:

60 minut w tym:

45 minut 20g Iunga

15 minut 50g Lubelski

5 minut 50g Lubelski

 

Fermentacja:

Całość schłodzona do 20 stopni, fermentor w pomieszczeniu gdzie jest ok. 20 stopni, zadane ok. 80 ml gęstwy.

 

Podsumowanie:

Piwo docelowo ma być rozruchem dla drożdży przed przeprawą z barley wine.

Edytowane przez majlosz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#29 Kveik Strong Ale

27blg ???l

Warzone 19.10

6h pracy od rozpoczęcia zacierania do zadania drożdży

 

Słód:

5kg Pale Ale Viking

3kg Cookie Viking

150g carafa III special

 

Chmiel:

50g Iunga 9,6% aa

 

Drożdże:

Oyl 091

 

Zacieranie:

90 minut 63 stopnie

15 minut 77 stopni

 

Gotowanie:

180 minut w tym:

60 minut Iunga

 

Fermentacja:

Całość schłodzona do 21 stopni, zadane ok. 150 ml gęstwy. Fermentacja bez kontroli temperatury

Fermentacja stanęła na 6 blg.

 

Podsumowanie:

Kiepskie piwo, obawiam się że słabe natlenienie + kolejny pasaż gęstwy nie zrobił dobrze tym drożdżom - spory aldehyd, który zaczął się redukować po dłuższym czasie.

 

Edytowane przez majlosz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

#30 Stranda Nelson

13,5 blg 20l

Warzone 15.03

4h pracy od rozpoczęcia zacierania do zadania drożdży

 

Słód:

5kg 100% Pilzneński 0 Viking

 

Chmiel:

100g Nelson 2019

50g Iunga 2018

 

Drożdże:

Fiolka Oyl 057

 

Zacieranie:

60 minut 64 stopnie

15 minut 75 stopni

 

Gotowanie:

60 minut w tym 30 z Iungą

 

Fermentacja:

Schłodzone do 18 stopni, wiadro poszło do pomieszczenia z temperaturą 20 stopni, mając wcześniejsze doświadczenie z tymi drożdżami temperatura nie powinna przekroczyć 23-24 stopni. Póki co po 14 godzinach od zadania drożdży powoli impreza w wiadrze się rozkręca, do brzeczki traiło ok. 10ml drożdży z fiolki.

Trochę przetrzymałem piwo i 1.04 przelałem na 100g Nelsona, delikatne estry jabłkowo - gruszkowe charakterystyczne dla tego szczepu i elegancka goriczka.

 

Podsumowanie:

Jedne z lepszych piw jakie zrobiłem, podbił bym jedynie trochę goryczkę i dodał drugi chmiel na cichą, Nelson jest mega naftowy co niektórym może nieszczególnie podejść. Dodatek witaminy C też zrobił swoje, piwo cały czas jest świeże i bardzo jasne.

Edytowane przez majlosz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#31 Pastry stranda stout

20l 20blg

Warzone 5.04

4,5h pracy od rozpoczęcia zacierania do zadania drożdży

 

Słody:

5kg pilzneński viking

0,5kg coffe castle

0,5kg żytni czekoladowy weyermann

0,4kg płatki owsiane błyskawicze

 

Chmiel:

50g Magnum 10,2% AA

 

Drożdże:

Świeża gęstwa ok. 50ml Oyl - 052

 

Dodatki:

0,5 kg laktoza

200g kakao magnetic 10% tłuszczu

1,5kg chipsów kokosowych

2 laski wanilii bourbon macerowanej 2 miesiące w wódce

200g łuski ryżowej

 

Zacieranie:

60 minut 65 stopni

15 minut 75 stopni

Słody palone dodane od początku zacierania, tak samo kakao. Woda/ziarno w stosunku 3l/1kg. Początkowo filtracja stanęła ale dolana woda do wysładzania rozruszała ją.

 

Gotowanie

60 minut w tym 30 z chmielem.

Laktoza i stara gęstwa na pożywkę dodane na ostatnie 15 minut gotowania.

 

Fermentacja:

Całość schłodzona do 18 stopni, stoi w pomieszczeniu gdzie temperatura otoczenia to 19 stopni.

Po tygodniu przelane na 1.5kg lekko podpieczonych chipsów oraz wanilię. Piwo przed przelaniem bardzo czekoladowe.

 

 

 

Edytowane przez majlosz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#32 Wannabe Pils

?? 14blg

Warzone 26.04

5h pracy od rozpoczęcia do zadania drożdży

 

Słody:

5kg pilzneński

 

Chmiel:

50g Magnum 10,2 % AA

200g Saaz 2019

 

Drożdże:

11g suche kveik Lallemand

 

Zacieranie:

60 minut 66 stopni + 4 ml kwasu mlekowego

15 minut 75 stopni

+5 ml kwasu do wody do wysładzania

 

Gotowanie:

60 minut w tym 20 z chmielem Magnum

po schłodzeniu do 70 stopni wrzucone 100g Saaza, 15 minut mieszane

 

Fermentacja:

Całość schłodzona do 20 stopni, drożdże wrzucone bezpośrednio do brzeczki bez uwadniania, po 4h wieko już było wybrzuszone.

Po 14 dniach piwo rozlane w butelki, butelki poszły do pomieszczenia z temperaturą ok. 16-18 stopni.

 

Podsumowanie:

Niska temperatura refermentacji przyniosła sporo siarki, zredukowała się jak tylko butelki dostały trochę wyższej temperatury, poza tym fajne lekkie piwo na ciepłe dni.

 

Edytowane przez majlosz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#33 Ekspresowa Ipka

22l 13,5 blg

Warzone 7.06

3,5h pracy od rozpoczęcia zacierania do zadania drożdży

 

Słody:

5kg pilzneński viking

 

Chmiel:

50g Iunga 2019

100g Citra 2019

100g Galaxy 2019

 

Drożdże:

"łyżka" gęstwy kveik Voss Lallemand

 

Zacieranie:

50 minut 65 stopni + 3ml kwasu mlekowego

10 minut 72 stopnie

+5ml kwasu do wody do wysładzania

 

Gotowanie:

60 minut w tym 40 z chmielem Iunga.

 

Fermentacja:

Schłodzone do 25 stopni, fermentacja w pomieszczeniu o temperaturze ok. 20 stopni.

19.06 całość przelana na 100g Citry i 100g Galaxy, piwo niezwykle czyste w zapachu, goryczka w punkt, gdyby nie to że szedłem do pracy opędzlowałbym ze 2 szklanki :)

21.06 rozlane w butle ze standardowym nagazowaniem ok. 2.2vol

 

Podsumowanie:

Ładne, wytrawne piwko z świetnym aromatem.

 

 

Edytowane przez majlosz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#34 "Stachowe"

25l 12blg

Warzone 4.07

3,5h od rozpoczęcia zacierania do zadania drożdży

Piwo przygotowywane na wieczór kawalerski dobrego kolegi, bez wydziwiania na szybkości :)

 

Słody:

5kg pilzneński

 

Chmiel:

50g Iunga 2019

50g Kohatu

50g Motueka

 

Drożdże:

łyżka gęstwy Voss Lallemand

 

Zacieranie:

45 minut 66 stopni + 2ml kwasu mlekowego

15 minut 72 stopni

+5ml kwasu mlekowego do wysładzania

 

Gotowanie:

60 minut w tym 30 50g Iungi

 

Fermentacja:

Schłodzone do 25 stopni, wiadro przeniesione do piwnicy stodoły gdzie było ok. 18 stopni, następnego dnia przeniesione do pomieszczenia ok. 21 stopni.

 

Podsumowanie:

Piwo rozpite ponad tydzień po rozlewie, przez kilka pierwszych dni drożdże narobiły sporo smrodów które na szczęście się zredukowały. Piwo wyszło bardzo przyjemnie, delikatnie estrowe. Chmiele poszły w zdecydowane tropiki.

 

Edytowane przez majlosz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

#35 Weizen

23l 13blg

Warzone 15.11

5h całkowity czas pracy

 

Pierwsze warzenie od dłuższego czasu, pierwsze po przeprowadzce bardziej na "przepalenie" garów, zużycie starych słodów i drożdży.

 

Słody:

3kg pszeniczny viking

2kg pilzneński viking

 

Chmiel:

kilkanaście gram Saaza

 

Drożdże:

WB-06 suchary, chyba po terminie

 

Zacieranie:

60 minut 65 stopni

15 minut 77 stopni

2ml kwasu mlekowego do zacierania, 5ml do wysładzania

 

Gotowanie:

60 minut w tym 15 z chmielem

 

Fermentacja:

Całość schłodzone do 18 stopni, wiadro poszło do pomieszczenia gdzie jest temperatura ok. 17 stopni.

23.11 wiadro przeniesione do ciepłego pomieszczenia z temperaturą ok. 20 stopni

29.11 rozlew, ostatecznie zeszło do 2,3 blg

 

Podsumowanie:

Surowe piwo prezentuje się naprawdę zacnie, mnóstwo goździka, banan minimalny - 80/20 na rzecz goździka, wytrawne i jednocześnie pełne. Jedne z lepszych piw jakie ugotowałem. Oczywiście refermentacja może swoje zmienić.

 

 

Edytowane przez majlosz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#36 Voss FES

20l 17blg

warzone 6.12

4h całkowity czas pracy

 

Świąteczno - noworoczne piwo, które przede wszystkim mnie ma smakować, uwarzyłem je używając bardzo twardej wody z mojej studni którą przepuściłem jeszcze przez dzbanek z filtrem.

 

Słody:

5kg pilzneński Viking

0,5 kg Black Simpsons

0,5 kg Chocolate Fawcett

0,25 kg Crystal Fawcett

 

Chmiel:

50g Iunga

 

Drożdże:

0,5l starter z małej gęstwy Voss Kveik Lallemand

 

Zacieranie:

45 minut 68 stopni w dół

15 minut podgrzewane do 77

15 minut w 77 stopniach

 

Gotowanie:

60 minut w tym 30 z Iungą.

 

Fermentacja:

Bez kontroli temperatury w pomieszczeniu ok. 18 stopni

12.12 rozlane w butelki

Fermentacja zakończona na 4 blg.

 

Podsumowanie:

Podczas rozlewu piwo niezwykle czyste pozbawione estrów, kwaskowate, ściągające, wysuszające od ciemnych słodów. Pachnie i smakuje jak mieszanka mocnej kawy z gorzką czekoladą o zawartości kakao 90%. Jestem zadowolony z efektu póki co.

Butelki się kończą, piwo finalnie przyzwoite, bardzo rasowy FES z mocną paloną goryczką, wiele do życzenia pozostawia piana. Następnym razem spróbuję użyć więcej karmelowego i zmniejszę ilość słodu Black na rzecz innego czekoladowego.

Edytowane przez majlosz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#37 Voss IPA

22l 14blg

warzone 8.12

całkowity czas pracy 3.5h

 

Klasyka na imprezę urodzinową.

Do warzenia użyłem 30l wody Oaza z biedry.

 

Słody:

5kg pilzneński Viking

 

Chmiel:

50g Iunga 9.6% AA

100g Citra

100g Cascade

 

Drożdże:

Vossy odzyskane z butelki, nie miałem do czego zebrać gęstwy z poprzedniej warki więc dzień przed warzeniem odzyskałem drożdże :)

 

Zacieranie:

45 minut 66 stopni

15 minut grzanie do 77 stopni

10 minut 77 stopni

2ml kwasu mlekowego do zacierania, 5ml do wody do wysładzania

 

Gotowanie:

60 minut w tym 50 z chmielem Iunga

 

Fermentacja:

Całość schłodzona do 15 stopni, wiadro poszło do pomieszczenia ze stałą temperaturą ok. 17-18 stopni.

 

Podsumowanie:

Fajna lekko estrowa ipka, z wyraźną goryczką. Piwo błyskawicznie zniknęło.

 

 

Edytowane przez majlosz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Nowy rozdział w skromnym browarze, czas na poważne gotowanie piwska i pełną kontrolę nad fermentacją.

 

#38 BSW 1 

Saison 22l 11.5blg

Warzone 29.03 

Czas pracy 5h

 

Pierwsze piwo z całej serii Belgii, którą zaplanowałem na ten rok, będę dzielił warki na 2 części - pierwsza w lodówce z kablem grzewczym + stc 1000, druga tylko kabel grzewczy + stc 1000. 

 

Słody:

4 Kg pilzneński Viking

 

Chmiel: 

Iunga 25g 10.3 AA

 

Drożdże:

FM 21 2l starter + suche piekarnicze jako pożywka

 

Woda to 30l "mineralnej' w 5l baniakach z Dino.

 

Zacieranie:

45 minut 64 stopnie i w dół

15 minut 73 stopnie

 

Gotowanie:

60 minut w tym 50 z chmielem.

 

Fermentacja:

 

Fermentor:

A) Start w 19'

20' po 48h

21.5' po 72h

23' po 96h

24,5' po 110h

26' po 124h i będzie trzymane tak do końca

Pierwszy pomiar blg po 9 dniach: 2blg

Temperatura podniesiona do 28'

 

Kolejny pomiar blg po 13 dniach: 2blg

Grzanie odłączone, temperatura po 12h spadła do 25 stopni

 

Rozlew po 17 dniach, blg bez zmian, zmierzone spławikiem poniżej 1blg

 

B) Start w 19', po kilku godzinach było 19.7 

20.7' po 12h

21.5' po 24h

22' po 36h

23' po 48h i stabilnie trzyma 

24' po 72h

25' po 96h

26' po 110h i utrzymywane będzie do końca

Pierwszy pomiar blg po 9 dniach: 2blg.

Temperatura podniesiona do 28'

 

Kolejny pomiar blg po 13 dniach: 2blg

Grzanie odłączone, temperatura po 12h spadła do 23,5 stopnia

 

Rozlew po 17 dniach, blg bez zmian, zmierzone spławikiem poniżej 1blg

 

 

Podsumowanie:

Efekt końcowy przy rozlewie bardzo podobny, chociaż próbkę "A" przyjemniej się piło, przy "B" pojawiła się lekka alkoholowość i coś mi przeszkadzało w aromacie. Rozlew z nagazowaniem 2.5 vol.

 

Pierwsze próby po tygodniu od rozlewu:

"A" - jest bardzo fajnie, delikatny siarkowodór, poza tym przyjemne estry i gładziutkie piwo.

 

"B" - dużo siarkowodoru, odbija się jajem, trochę szorstkie w smaku, poza tymi dwiema 'cechami' bardzo podobne jak "A"

 

w obu przypadkach dużo weizenowych estrów

 

Piwa zeszły w mig, do końca jednak po otwarciu butelek gdzieś w tle majaczył siarkowodór. "A" był dużo bardziej grzeczny, "B" rasowy saison z masą estrów i fenoli bez natarczywej alkoholowości

Edytowane przez majlosz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#39 Everyday normal IPA

Kveik IPA 22l 14blg

Warzone 8.05

Czas pracy 4h

 

Codzienne piwo do spijania ze szwagrem ;)

 

Słody: 5kg pilzneński viking

 

Chmiel: 50g Iunga 10,3 AA, 100g Citra 2020

 

Drożdże: Kveik Lallemand gęstwa 2 miesięczna

 

Woda: 15l mineralna z Dino + 15l Oaza z Biedronki

 

Zacieranie: 45 minut 65 stopni, 15 minut 72 stopnie

 

Gotowanie: 60 minut w tym 45 z Iungą

 

Fermentacja:

Start: 30 stopni

9.05 - utrzymane

10.05 - podniesione do 32, pomiar blg - 2,4

11.05 - utrzymane 32, wieczorem przelane na 100g Citry, fermentor przeniesiony do temperatury ok 22 stopni

Podczas przelewania zlałem sobie 0.5l i wypiłem ze smakiem, wystarczyłoby mu dać trochę kontynentalnych chmieli na wyłączenie palnika i byłby elegancki zwyklak na lato. Z fermentora 0 złych zapachów, delikatna nuta weizenowa ale bardzo delikatna, poza tym baaardzo ciasteczkowo.

12.05 - fermentor wstawiony pod wieczór do lodówki na CC

 

Podsumowanie:

Piwo schodzi jak zaczarowane, ilość chmielu wystarczyło akurat żeby piwo było przyjemnie aromatyczne.

 

Edytowane przez majlosz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#40 BSW2

Saison 22l 13.5 blg

Warzone 16.05

Czas pracy 4h

 

Słody:

5kg pilzneński Viking

 

Chmiel:

24g Iunga 10,3 AA

 

Drożdże:

Gęstwa FM21

 

Zacieranie:

Trochę uciekła mi na początku temperatura więc start był w 65 stopniach i w dół.

 

Gotowanie:

60 minut w tym 50 z chmielem

 

Fermentacja:

 

Fermentor A:

19' 16.05

19' 17.05

19' 18.05

20' 19.05

20' 20.05

20.5 22.05

21' 24.05

22' 31.05

Fermentor B:

23' 16.05

23,5' 17.05

24,5' 18.05 i trochę się podniosła sama do 24,8 po paru h

24.5' 19.05

24.5' 20.05

25.5-26 22.05

30.05 odłączony termometr od fermentora

5.06 wiadro przeniesione do pomieszczenia z temperaturą pokojową ok. 22 stopni.

 

Podsumowanie:

 

Edytowane przez majlosz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#41BDW1
Dubbel 20l, 18.3 blg
Warzone 13.06 
Czas pracy 4.5h 
 
Słody:
4kg pilzneński Viking 
2kg biscuit Castle
0.5kg Special B Castle
0.1kg Coffe light Castle
0.7kg cukier kandyzowany własnej produkcji
 
Chmiel:
30g Iunga 10.3 aa
 
Drożdże:
150ml gęstwy 2 dniowej
 
Zacieranie:
80 minut 66'
10 minut 77'
 
Gotowanie:
60 minut w całości z chmielem
 
Fermentacja:
13.06 16 stopni
14.06 17 stopni
16.06 18 stopni
18.06 19 stopni
19.06 20 stopni
20.06 21 stopni

22.06 22 stopnie
23.06 23 stopnie

25.06 24 stopnie

27.06 odpięty kabel grzewczy, wiadro stoi w pomieszczeniu gdzie jest 22-24 stopnie.

4.07 pierwszy pomiar - 2.5 blg, temperatura oscyluje w okolicach 23,5 stopnia

13.07 rozlane, celowałem w 2.5 vol., pomiar końcowy trochę poniżej 2blg

 

Podsumowanie:

Po 2 miesiącach piwo się układa, początkowo było dość alkoholowe ale teraz na pierwszy plan wychodzą fajne przyprawy, może mało stylowy ten dubbel ale całkiem smaczny.
 

Edytowane przez majlosz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#42 Everyday normal IPA

Kveik IPA ?l 15blg

Warzone 2.07, czas pracy 3,5h

 

Słody:

5Kg pilzneński Viking

1kg biscuit Castle

 

Chmiel:

100g Eukanot 2020

50g Iunga 2020 10,3 AA

 

Drożdże:

Voss kveik Lallemand - odzyskane z butelki z warki #39

 

Zacieranie:

45 minut 64 stopnie

15 minut 72 stopnie

 

Gotowanie:

60 minut w tym 50 z Iungą

 

Fermentacja:

2.07 - 30 stopni

3.07 - 32 stopnie (drożdże w drugiej połowie dnia podbiły same do 33)

4.07 - 34 stopnie

5.07 - 36 stopni

9.07 - przelane na 100g Eukanota

11.07 - piwo wstawione do lodówki na CC

Edytowane przez majlosz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

#43 Desitka 

Czeski Pils 22.5l 10blg

Warzone 8.01, czas pracy 3.5h

 

Słody:

4kg pilzneński Viking

 

Chmiele:

Iunga 10.3 aa 25g

Saaz 3.8 aa 65g

 

Drożdże:

FM31 2 litrowy starter

 

Zacieranie:

Trochę uciekła mi początkowo temperatura i słody dodałem w 66 stopniach, schodziło to ok. 40 minut do 60 i wtedy podgrzałem do 72 i zostawiłem tak na 15 minut.

 

Gotowanie:

60 minut w tym 45 Iunga, Saaz dodany podczas chłodzenia przy ok. 60 stopniach.

 

Fermentacja:

Udało mi się zejść z temperaturą do 10 stopni i wtedy dodałem drożdże, fermentor jest pod kocem w szopce na zewnątrz, sterownik z kablem grzewczym ustawiony na 8 stopni, sonda na ściance wiadra zaizolowana 10cm wełną mineralną. 

15.01 - temperatura podniesiona do 9 stopni

22.01 - 10'

28.01 - 16'

Piwo w momencie podniesienia do 16 nie przejawiało oznak fermentacji, wieko wklęsłe, przy zajrzeniu do środka resztki piany pływały jeszcze na powierzchni.

31.01 - sterownik ustawiony na 5'

12.02 - rozlane do butelek, piwo wytrawne, delikatnie goryczkowe, bardzo fajnie zbożowo-ziołowe, czyste jak łza

 

Edytowane przez majlosz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#44 Porter

Porter Bałtycki  22l 20blg

Warzone 18/19/20.02

18.02 zacieranie + filtrowanie

19.02 gotowanie

 

Słody:

4kg Monachijski typ II Viking

3,5kg Pilzneński Viking

1kg Karmel 600 Viking

0,5kg Special B

0,2kg jęczmień palony Weyermann

*0,5kg płatki owsiane błyskawiczne

 

Chmiel:

30g Magnum 12,7aa

 

Drożdże:

ok. 250ml gęstwy po #43

 

Zacieranie:

60 minut  65 stopni

15 minut 74 stopnie

 

Po przefiltrowaniu 'pierwszej' brzeczki do młóta dosypałem płatków, zalałem gorącą - ok. 78 stopni wodą i zostawiłem na noc

 

 

Gotowanie:

60 minut w tym 45 z chmielem

 

Fermentacja:

Ze względu na brak czasu brzeczkę po gotowaniu przelałem do wiadra i zostawiłem go na zewnątrz aby się schłodziła.

20.02 - termometr wskazywał 6,8 stopnia, zadałem drożdże i sterownik ustawiłem na 7 stopni, wiadro stoi w szopce na zewnątrz

27.02 - temperatura podniesiona do 8 stopni

6.03 - temperatura podniesiona do 9 stopni

13.03 - temperatura podniesiona do 10 stopni

24.04 - rozlane w butelki, piwo bez żadnych wad odfermentacyjnych, wydawało się być dość wytrawne, bardzo palone, wręcz smakowało bardziej jak stout niż porter

 

Edytowane przez majlosz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#45 Coffe cienkusz

Cienkusz z wysłodzin po #44 ok. 9l 8blg

 

Słody:

Jak w #44 + płatki owsiane

 

Chmiel:

20g Magnum 12,7 aa

 

Drożdże:

Prawie 2 letni susz kveików Lida,puszczone na małym starterze 250 ml.

 

Dodatki:

Przy rozlewie do połowy butelek trafi espresso z kawy L'or Crema Absolu Profond

 

Zacieranie:

jak w #44

 

Gotowanie:

60 minut w tym 30 z chmielem

 

Fermentacja:

Ze względu na brak czasu brzeczkę po gotowaniu przelałem do wiadra i zostawiłem go na zewnątrz aby się schłodziła.

20.02 wiadro przeniosłem do domu i zadałem drożdże, wiadro poszło do pomieszczenia gdzie jest ok. 16 stopni.

21.02 przeniesione do 22 stopni

Piwo niestety złapało pleśń, zasiliło krzaki.

 

Edytowane przez majlosz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

#46 Codzienny Weizen

Warzone 13.11

Weizen 22l 10 blg - 76% wydajności wg brewness

Rodzicielstwo nie gra dobrze z piwowarstwem ale udało się znaleźć chwilę na gotowanie :)

 

Słody:

2kg pilzneński Viking

2kg pszeniczny Viking

 

Chmiel:

20g Magnum 2021 10,6% AA

 

Drożdże:

Lallemand Munich Classic

 

Zacieranie:

45 minut 65'

podniesione do 72 na 15 minut

 

Gotowanie: 

60 minut, w tym 20 z chmielem

 

Fermentacja:

14.11 zadane drożdże w 18.5 stopniach

17.11 podniesione do 19.5 stopni

20.11 przeniesione do domu i ustawione 20,5 stopni

22.11 podniesiona do 21 stopni
10.12 rozlew

 

Podsumowanie:

Dość brzydko póki co refermentuje, sporo smrodów. 

Edytowane przez majlosz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#47 Codzienna kveik APA

Warzone 15.11

American Pale Ale 24 l 12 blg

 

Słody:

5kg - pilzneński Viking

 

Chmiel:

80g Magnum 2021 10,6% AA

 

Drożdże:

FM53 Voss Kveik

 

Zacieranie:

45 minut 65'

podniesione do 72 na 15 minut

 

Gotowanie: 

60 minut, w tym 30 z chmielem (chmiel w hopspiderze)

 

Fermentacja:

16.11 - drożdże zadane w 30 stopniach

18.11 - podniesione do 32'

21.11 - wygląda na to że po wszystkim, sterownik wyłączony, wiadro jeszcze parę dni postoi

1.12 - wrzucony chmiel do wiadra

2.12 - wystawione na zewnątrz na cc

3.12 - rozlew

 

Podsumowanie

Bardzo wytrawne podczas rozlewu, citra dominuje. 

Wypite parę butelek więc można po 2 tygodniach od rozlewu podsumować - soczek, soczek i jeszcze raz soczek, myślałem że goryczka będzie wyższa ale jak widać hopspider mocno ścina goryczkę.

Poza tym lux piwo

 

Edytowane przez majlosz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.