BeowulfPL Opublikowano 8 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2018 Hej, chcę uwarzyć piwo które ma być przede wszystkim cytrusowe, także z nutami innych owoców i z wyraźną goryczką. Chcę otrzymać ok 20 litrów piwa z około 5% alko. Planuję zrobić to tak: Zacieranie Pale Ale Zero Viking Malt 5kg 67stopni przez 60 minut, podgrzewam do 72 i filtruję. Gotowane: 60 minut Galaxy 10g, Enigma 10g - 15 minut Galaxy 10g, Enigma 10g - 10 minut Galaxy 10g, Enigma 10g - 5 minut Fermentacja burzliwa, drożdże US-05, 7-10 dni (piwnica, 20stopni, niestety nie dysponuję chłodniejszym miejscem.) Cicha 10-14 dni, 30g Cascade 3 dni przed końcem. Co o tym sądzicie? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Terefere1990 Opublikowano 8 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2018 Siemasz! W jakie blg poczatkowe celujesz?Co z chmieleniem na goryczke?Jesli podgrzewac do mash outu to do 78°C.Ja bym dodal caly chmiel na 5' albo 0' jesli chcesz mocne aromaty cytrusowe, no i dorzucil bym monachijskiego I zeby podbic slodowosc w smaku ale to juz kwestia gustu:) Wysłane z mojego SM-J730F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 8 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2018 liczyłeś IBU jakimś kalkulatorem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeowulfPL Opublikowano 8 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2018 Celuję w ~12,5BLG, wszystko wyliczałem w Brewness. Wyszło mi też ~38 IBU, a chmielenia na zimno brewness nie zlicza więc może do tych 50 dobije co mnie w sumie zadowoli. Faktycznie na 0 albo na 5 mógłbym coś jeszcze wrzucić aby podpić smak i aromat cytrusowy. (bardzo podobała mi się w American IPA taka ciągnąca po gardle goryczka (jakby grejpfrutowa). A jaki chmiel dorzucić jeszcze polecacie, coś z tych co mam (galaxy, enigma, cascade) czy coś innego dokupić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 9 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2018 chmielenie na zimno nie wnosi goryczki, tylko gotowanie chmielu ją daje. moim zdaniem bez sensu rozbiłeś chmiel na 15, 10 i 5 minut. policz sobie ile wyjdzie IBU jak dasz z 10g na 60', potem z 15g na 10' i z 15g na 0'. na cichą daj te 30g cascade. możesz też na 10' i 0' dać po 10g galaxy i 10g cascade jak masz tyle chmielu. na cichą też możesz dorzucić galaxy. ogólnie 30g chmielu do gotowania i 30 na zimną to trochę mało. chyba że robisz piwo homeopatyczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Terefere1990 Opublikowano 9 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2018 Jesli chodzi o chmielenie, ja bym dokupil columbusa/zeusa ( to to samo) i tym chmielil na goryczke celujac w 40-50IBU jesli chcesz ja solidnie czuc, no chyba ze masz inny chmiel goryczkowy i z jakiegos powodu nie bedzie Ci po drodze go kupic. 50g chmielu w 30' gotowania na smak - tu juz wybor nalezy do Ciebie w jakiej kombinacji, 50g chmielu na 5' lub 0', 50g chmielu na cichą.Wysłane z mojego SM-J730F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się