Jump to content

Zbąszyńskie Piwo Białe


Damian Gaweł

Recommended Posts

Witam szanowne grono.

 

Mam pytanie odnośnie receptury na to chyba już zapomniane w Polsce piwo. Do tej pory znalazłem następujące informacje:

Przed wojną białe piwo w Polsce produkowane było tylko w Zbąszyniu. Niemiecki właściciel (Gustaw Szyc) przywiózł recepturę z ojczyzny, później był oskarżony o jej kradzież, lecz nigdy mu tego nie udowodniono.
- Skład białego piwa: woda, słód pszenny, słód jęczmienny, drożdże, kwas mlekowy.
- Białe piwo zawierało kwas mlekowy przez co było kwaśne i pito je najczęściej z sokiem malinowym.
- Pito je w kielichu, a nie w kuflu jak wszystkie inne piwa.
- Co ciekawe białe piwo mogli pić nawet cukrzycy, zawierało ono 2-3% alkoholu. Produkowane w butelkach 200 lub 400 ml. jak również w beczkach.

 

Jest ktoś kto pomoże w jakich proporcjach je odtworzyć? Dokładnie jakie składniki dobrać? Gdzie mogę poszukać starej receptury?

 

Będę wdzięczny za wszelką pomoc

 

 

Link to comment
Share on other sites

9 godzin temu, Damian Gaweł napisał:

Niemiecki właściciel (Gustaw Szyc)

Czy to nie rodzina z Tomkiem Szycem :) Jeśli tak to trzeby by było go zapytać może zrobi jakiś filmik na swoim kanale :)

Edited by Szakal75
Link to comment
Share on other sites

12 godzin temu, Damian Gaweł napisał:

Witam szanowne grono.

 

Mam pytanie odnośnie receptury na to chyba już zapomniane w Polsce piwo. Do tej pory znalazłem następujące informacje:

Przed wojną białe piwo w Polsce produkowane było tylko w Zbąszyniu. Niemiecki właściciel (Gustaw Szyc) przywiózł recepturę z ojczyzny, później był oskarżony o jej kradzież, lecz nigdy mu tego nie udowodniono.
- Skład białego piwa: woda, słód pszenny, słód jęczmienny, drożdże, kwas mlekowy.
- Białe piwo zawierało kwas mlekowy przez co było kwaśne i pito je najczęściej z sokiem malinowym.
- Pito je w kielichu, a nie w kuflu jak wszystkie inne piwa.
- Co ciekawe białe piwo mogli pić nawet cukrzycy, zawierało ono 2-3% alkoholu. Produkowane w butelkach 200 lub 400 ml. jak również w beczkach.

 

Jest ktoś kto pomoże w jakich proporcjach je odtworzyć? Dokładnie jakie składniki dobrać? Gdzie mogę poszukać starej receptury?

 

Będę wdzięczny za wszelką pomoc

 

 

Napisz do Maćka z bloga http://notopopiwku.blogspot.com/

Maciej lubi zgłębiać historyczne style i do tego mieszka w Nowym Tomyślu czyli za miedzą :)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.