Skocz do zawartości

Zbąszyńskie Piwo Białe


Damian Gaweł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanowne grono.

 

Mam pytanie odnośnie receptury na to chyba już zapomniane w Polsce piwo. Do tej pory znalazłem następujące informacje:

Przed wojną białe piwo w Polsce produkowane było tylko w Zbąszyniu. Niemiecki właściciel (Gustaw Szyc) przywiózł recepturę z ojczyzny, później był oskarżony o jej kradzież, lecz nigdy mu tego nie udowodniono.
- Skład białego piwa: woda, słód pszenny, słód jęczmienny, drożdże, kwas mlekowy.
- Białe piwo zawierało kwas mlekowy przez co było kwaśne i pito je najczęściej z sokiem malinowym.
- Pito je w kielichu, a nie w kuflu jak wszystkie inne piwa.
- Co ciekawe białe piwo mogli pić nawet cukrzycy, zawierało ono 2-3% alkoholu. Produkowane w butelkach 200 lub 400 ml. jak również w beczkach.

 

Jest ktoś kto pomoże w jakich proporcjach je odtworzyć? Dokładnie jakie składniki dobrać? Gdzie mogę poszukać starej receptury?

 

Będę wdzięczny za wszelką pomoc

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

9 godzin temu, Damian Gaweł napisał:

Niemiecki właściciel (Gustaw Szyc)

Czy to nie rodzina z Tomkiem Szycem :) Jeśli tak to trzeby by było go zapytać może zrobi jakiś filmik na swoim kanale :)

Edytowane przez Szakal75
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

12 godzin temu, Damian Gaweł napisał:

Witam szanowne grono.

 

Mam pytanie odnośnie receptury na to chyba już zapomniane w Polsce piwo. Do tej pory znalazłem następujące informacje:

Przed wojną białe piwo w Polsce produkowane było tylko w Zbąszyniu. Niemiecki właściciel (Gustaw Szyc) przywiózł recepturę z ojczyzny, później był oskarżony o jej kradzież, lecz nigdy mu tego nie udowodniono.
- Skład białego piwa: woda, słód pszenny, słód jęczmienny, drożdże, kwas mlekowy.
- Białe piwo zawierało kwas mlekowy przez co było kwaśne i pito je najczęściej z sokiem malinowym.
- Pito je w kielichu, a nie w kuflu jak wszystkie inne piwa.
- Co ciekawe białe piwo mogli pić nawet cukrzycy, zawierało ono 2-3% alkoholu. Produkowane w butelkach 200 lub 400 ml. jak również w beczkach.

 

Jest ktoś kto pomoże w jakich proporcjach je odtworzyć? Dokładnie jakie składniki dobrać? Gdzie mogę poszukać starej receptury?

 

Będę wdzięczny za wszelką pomoc

 

 

Napisz do Maćka z bloga http://notopopiwku.blogspot.com/

Maciej lubi zgłębiać historyczne style i do tego mieszka w Nowym Tomyślu czyli za miedzą :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.