Pierre Celis Opublikowano 22 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2018 Przyznam szczerze, że miałem duży dylemat, jaki browar mam opisać po kilkutygodniowej przerwie na blogu. Przez chwilę miałem chęć na wpis poświęcony inicjatywie piwowarskiej ukierunkowanej na nowofalowe spostrzeganie na piwo. Jednakże po chwili przyszła refleksja, że opisów tego typu inicjatyw w wirtualnym świecie nie brakuje, natomiast browarów, które posiadają piękną historie a zarazem warzą smaczne, klasyczne style, jest jak na lekarstwo. Zapraszam Was do dawno nieopisywanej przeze mnie na blogu Anglii, gdzie nadal szybciej napijemy klasycznych gatunków wywodzących wiktoriańskiej Anglii niż styli mających genezę za wielkiej wody. Tym razem wybierzemy się do hrabstwa Norfolk a dokładniej do portowego miasta Great Yarmouth, gdzie funkcjonuje z dużym powodzeniem browar „Lacons”. Samo miasto nie wywarło na nas wielkiego wrażenia. Ot typowe miasto z deptakiem i nadmorską promenadą udającą w nocy małe Las Vegas. Jednakże południowe zakątki miasta posiadają całkiem inne oblicze. Z pewnością nie jest to wymarzone miejsce na przechadzkę dla typowego turysty. Pełno tutaj starych, podniszczonych portowych magazynów i ciemnych zaułków. I właśnie tutaj, w takich właśnie okolicznościach ulokował się browar, którego historia sięga 1760 roku. Tak, tak, nie ma tutaj żadnej pomyłki. XVIII wiek. Browar od samego początku swoim zasięgiem obejmował całe hrabstwo oraz sąsiadującymi z Norfolk hrabstwami, włączając w to wielki Londyn. Z roku na rok browar z powodzeniem się rozwijał a jednocześnie zwiększał produkcję, co paradoksalnie było dla niego zgubne. Początek drugiej połowy XX wieku okazał się trudny dla browaru. Coraz trudniejsze było stawianie czoła coraz mocniejszej konkurencji, za którą stał wielki kapitał oraz unifikacja rynku. Po kilku latach takiej atmosfery na rynku ówcześni właściciele browaru postanowili odsprzedać browar większemu podmiotowi, za którym stał piwowarski gigant Anheaser-Busch. Jak łatwo się domyśleć nowy właściciel wcale nie myśleli o rozwoju browaru ale raczej o szybkim wyeliminowaniu konkurencji z rynku, co nastąpiło finalnie 1968 roku. Na całe szczęście początek wieku przyniósł ożywienie na brytyjskim rynku piwowarskim, co poskutkowało zmartwychwstaniem wielu inicjatyw piwowarskich, o których pamiętali już tylko najstarsi piwosze. Wśród takich przykładów jest właśnie browar Lacons, który został przywrócony do życia w 2013 roku. Zanim jednak browar mógł ponownie zadebiutować na rynku, poprzedzono to długotrwałym remontem starego budynku oraz negocjacjami z koncernem Anheaser-Busch, który posiadał prawa do marki Lacons. Browar od samego początku wznowienia produkcji postawił na gatunki piwa, które były tutaj warzone przed dziesięcioleciami. W tymże celu, browar zainwestował w nowoczesną instalację, której jednorazowe moce są obliczone na trzydzieści hektolitrów. W pierwszej kolejności browar wznowił produkcję piw, które przed dziesięcioleciami zdobyły uznanie wśród wiernej klienteli browaru. Były to dwa warianty Amber Ale (3,8% alk. oraz 4,8% alk.) oraz Blonde Ale (4,4 % alk.), których receptura była opracowana w 1905 roku. Z czasem jednak browar poszerzył swoje portfolio między innymi o takie piwa, jak: Bitter (4,2% alk.), Best Bitter (3,6% alk.), Stout (4,5% alk.), Mild (3,7% alk.), czy Pale Ale (4,8 Alk.). Wiele z tych piw, to jedynie małe, okazjonalne partie produkowane od wielkiego dzwonu. W tymże celu browar zainwestował również w pięcio-hektolitrowe naczynia warzelne, dedykowane pod piwa sezonowe. Mało tego! Browar mając na względzie miejscowych piwoszy, którzy markę Lacons czczą z największym pietyzmem, zafundowali na terenie browaru małe muzeum poświęcone miejscowemu browarowi. Zgromadzono tutaj liczne artefakty, głownie szyldy, zdjęcia, etykiety, butelki… Chyba więcej nie muszę pisać, żeby Was drodzy czytelnicy zachęcić do odwiedzin browaru Lacons Brewery. Tam po prostu nie wypada nie być. Miejsce, jak dla mnie, obowiązkowe do odwiedzenia! . . . . . View the full article Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się