Sma Mateusz Opublikowano 22 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2018 Witam, Prawdopodobnie temat już się pojawiał ale mam wrażenie ,że ktoś uprzejmy pomoże Jest to moja pierwsze warzenie z standardowego brew-kitu coopers (lager). Trzymałem się standardowo instrukcji odnośnie fermentacji , dezynsekcji, temperatury warzenia jak i temperatur przejściowych, nie przejmowałem się smakiem badanych próbek podczas przelewu na cichą (po 7 dniach zgodnie z instrukcją, cicha trwała 5/6 dni) . Przed rozlewem do butelek po badaniach blg na poziome 2, więc ok. Brak oznak infekcji , podczas całego procesu jednak smak piwa był lekko winny,trochę kwaskowy. Przelałem i tak do butelek z glukozą ale nie wiem czy cokolwiek z tego będzie. W myśl ,że i tak można zawsze wylać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
puradawid Opublikowano 22 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2018 To jakie jest pytanie? Btw jeżeli chodzi o dezynsekcje to bardzo spoko, ze robiłeś, ale chyba dezynfekowales sprzęt tez? Taki żarcik Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 22 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2018 9 minut temu, Sma Mateusz napisał: jednak smak piwa był lekko winny,trochę kwaskowy. Podaj informację w jakich temperaturach fermentowałeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sma Mateusz Opublikowano 22 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2018 pierwsza temperatura po warzeniu wszystkich składników (brew-kitu i ekstraktów) do fermentatora była około 25 C, potem spadła do 20/21 C tej samej doby i tak miej więcej cały czas. Warunki mocno domowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sma Mateusz Opublikowano 22 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2018 14 minut temu, puradawid napisał: To jakie jest pytanie? Btw jeżeli chodzi o dezynsekcje to bardzo spoko, ze robiłeś, ale chyba dezynfekowales sprzęt tez? Taki żarcik Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka Tak jak najbardziej, wszystko za pomocą oxi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
puradawid Opublikowano 22 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2018 Temperatura za wysoka i drożdże napierdzily.Ekstraktow? W sensie dałeś do brewkit więcej niż jeden ekstrakt?Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 22 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2018 3 minuty temu, Sma Mateusz napisał: pierwsza temperatura po warzeniu wszystkich składników (brew-kitu i ekstraktów) do fermentatora była około 25 C, potem spadła do 20/21 C tej samej doby i tak miej więcej cały czas. Warunki mocno domowe Pierwszy błąd - temperatura nie powinna się obniżać; po drugie, nawet te 20/21C to dużo za ciepło. Stąd masz takie a nie inne aromaty (fermentacja w zbyt wysokich temperaturach daje aromaty winno / bimbrowe). W przyszłości schłodź brzeczkę do dolnej temperatury pracy drożdży i potem, podczas fermentacji, stopniowo ją podnoś uzyskując pod koniec nawet temp. pokojową. Pamiętaj, że fermentacja jest jednym z kluczowych etapów przy produkcji piwa. Nie zniechęcaj się. Powodzenia na przyszłość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sma Mateusz Opublikowano 22 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2018 17 minut temu, puradawid napisał: Temperatura za wysoka i drożdże napierdzily. Ekstraktow? W sensie dałeś do brewkit więcej niż jeden ekstrakt? Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka tylko jeden Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 22 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2018 1 minutę temu, Sma Mateusz napisał: tylko jeden Co w takim razie dodałeś aby uzupełnić ekstrakt? Cukier? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sma Mateusz Opublikowano 22 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2018 8 minut temu, Jancewicz napisał: Co w takim razie dodałeś aby uzupełnić ekstrakt? Cukier? Dodałem Brew-kit + extrakt słodowy 1,5 kg zgodnie z instrukcją Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 22 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2018 Czyli tutaj ok... Wody też pewnie dałeś zgodnie z instrukcją; następnym razem dodaj jej jakieś 3 litry mniej aby piwo wyszło treściwsze. Zwykle brewkity wychodzą wodniste dodając wody w ilościach przewidzianych w instrukcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Pawlicki Opublikowano 23 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2018 A piać od nowa...- za wysoka temperatura fermentacji, obstawiam że smaczne będzie dzięki efektowi pierwszej warki, bo ona smakuje zawsze, ale z każdą kolejną kac po jednej butelce zaczyna zniechęcać do fermentacji w takich temperaturach,- instrukcje podają takie banialuki w zakresie fermentacji że chce się płakać, na cichą przelewamy po skończonej fermentacji, a nie po X dniach, No chyba że mierzyłeś i Ci się zszedł koniec fermentacji z instrukcją, co przy zejściu do 2 BLG prawdopodobne. Daj znać jak wrażenia po 1 degustacji Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 23 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2018 16 minut temu, Adam Pawlicki napisał: na cichą przelewamy po skończonej fermentacji Na cichą (jeśli już musimy wprowadzać ten sztuczny podział na fermentację burzliwą i cichą) to generalnie nie przelewamy a przeprowadzamy w tym samym fermentorze... (oczywiście są wyjątki i przypadki, że przelewanie z wiadra do wiadra ma sens) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Pawlicki Opublikowano 24 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2018 Fakt, miałem na myśli to, że jeśli już koniecznie ktoś chce, to po ;] Lepiej wcale. Na cichą (jeśli już musimy wprowadzać ten sztuczny podział na fermentację burzliwą i cichą) to generalnie nie przelewamy a przeprowadzamy w tym samym fermentorze... (oczywiście są wyjątki i przypadki, że przelewanie z wiadra do wiadra ma sens)Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yaroo Opublikowano 24 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2018 Może głupie pytanie, ale jestem początkujący, więc może mi ujdzie na sucho: skoro cicha w tym samym fermentorze, to jaka różnica i gdzie jest granicą między cichą a burzliwą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 24 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2018 8 minutes ago, Yaroo said: Może głupie pytanie, ale jestem początkujący, więc może mi ujdzie na sucho: skoro cicha w tym samym fermentorze, to jaka różnica i gdzie jest granicą między cichą a burzliwą? Drożdże idą spać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 25 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2018 10 godzin temu, Yaroo napisał: Może głupie pytanie, ale jestem początkujący, więc może mi ujdzie na sucho: skoro cicha w tym samym fermentorze, to jaka różnica i gdzie jest granicą między cichą a burzliwą? Wcale nie takie głupie Fermentacja to fermentacja ale jeśli musimy wprowadzać jakieś podziały...; burzliwa, jak sama nazwa wskazuje, jest procesem gwałtownym, drożdże przerabiają w tym czasie większość cukrów, następuje znaczny wzrost temperatury i obfite pienienie. Po tym czasie wszystko zwalnia, wycisza się, drożdże jeszcze dojadają resztki cukrów i sprzątają po sobie, temperatura się wyrównuje, piana opada, piwo zaczyna się już na tym etapie nawet klarować. Granica między jedną a drugą bywa czasami płynna, wszystko zależy od początkowej gęstości, temperatury, szczepu drożdży (czasami burzliwa wcale nie jest taka znowu burzliwa...). To tak w skrócie. W necie zapewne znajdziesz bardziej obszerne opracowania w tym informacje o sensie i celu przelewania do innego fermentora na tzw. cichą.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się