AndrzejBB Opublikowano 25 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2018 Witam Jestem tu nowy, Moje doświadczenie w warzeniu piwa kończy sie na brew-kitach. Chciałbym uwarzyć piwko ze słodów ale mam parę pytań Wiem,że temat był ale proszę o odpowiedź jednoznaczną a nie typu warz 20l bo 10l to tyle samo roboty albo kup sobie mniejsze wiadro w castoramie. Chcę uwarzyć 10l warki w fermentorze 30l, chodzi mi o proces wysładzania, filtracji i fermentacji 10l brzeczki w fermentorze 30l czy w fermentorze 30l robi sie to tak samo jak w mniejszym?? Fermentacja odbedzie sie tak samo?? I czy zadanie drożdży po rehydratacji przeznaczonych na 20l brzeczki to nie za dużo na brzeczke 10l ale w fermentorze 30l?? Bardzo proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sihox Opublikowano 25 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2018 1. tak, 2. tak, 3. zwykle pewnie trochę za dużo - potrzebna ilość drożdży zależy od ilości i ekstraktu początkowego brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejBB Opublikowano 25 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2018 Wielkie dzieki za szybką odpowiedz. Jeszcze jedno odnośnie drożdży. Jak zadam drożdze to żeby one ruszyły i sie namnożyły pochłaniają tlen dlatego trzeba spienic brzeczke. Jak w fermentorze 30l bedzie tylko 10l , to czy fermentacja ruszy mniej więcej w tym samym czasie??. Chodzi mi o to, że drożdże o wiele wiecej przestrzeni maja do wypełnienia dwutlenkiem w fermentorze. Czy fermentacja wtedy sie nie wydłuża?? Czy ma to jakiś wpływ na jakość piwa?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 25 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2018 3 minuty temu, AndrzejBB napisał: Wielkie dzieki za szybką odpowiedz. Jeszcze jedno odnośnie drożdży. Jak zadam drożdze to żeby one ruszyły i sie namnożyły pochłaniają tlen dlatego trzeba spienic brzeczke. Jak w fermentorze 30l bedzie tylko 10l , to czy fermentacja ruszy mniej więcej w tym samym czasie??. Chodzi mi o to, że drożdże o wiele wiecej przestrzeni maja do wypełnienia dwutlenkiem w fermentorze. Czy fermentacja wtedy sie nie wydłuża?? Czy ma to jakiś wpływ na jakość piwa?? Drożdże "nie widzą" ile mają przestrzeni na wypełnienie CO2 w fermentorze. Fermentacja powinna ruszyć w tym samym czasie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejBB Opublikowano 25 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2018 Dzieki za odpowiedz Pytanko odnośnie fermentacji. Na sciankach fermentora po burzliwej malo piany. Osad sięga na ok 2 cm. Obserwacja z zewnątrz nie zaglądałem do srodka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 25 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2018 Norma, z czasem piana całkowicie może zaniknąć i po powierzchi będą pływać białe placki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejBB Opublikowano 25 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2018 Dzieki troche sie martwiłem,że bedzie lipa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glowa Opublikowano 25 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2018 (edytowane) 3. W książce pt. ,,Twoje domowe piwa - przepisy dla wszystkich stylów" piszą, że dawki drożdży podane na opakowaniach są zwykle dawkami minimalnymi i jak mamy jakieś drożdże na 20 litrów piwa, a warzymy 10 lub 15 to spokojnie można zadać ilość przeznaczoną na 20 litrów, a nawet jest to zalecane. Edytowane 25 Października 2018 przez Glowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się