Skocz do zawartości

Wracanie drożdży do fermentatora po zbyt krótkiej burzliwej


rabny

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Z powodu małego jeszcze doświadczenia popełniłem przy ostatniej warce pewien błąd.

Jest to lager na S-23 fermentujacy w ok. 13°C. Po 10 dniach, mialem dylemat, ponieważ wyjeżdzałem i musiałbym zostawić piwo do ok 20. dnia na burzliwej... Mając wcześniej złe doświadczenia ze zbyt długą burzliwa (na cichej jedna warka dostała "białej kry") zdecydowałem się zlać. Z ok 12,5°Blg zeszło przez te 10 dni do 7°Blg...Drożdże z dna po przelaniu wstawiłem do butelki 1,5L PET i stoją w 13°C.

Myślałem, że okej, nastawiłem przy okazji test szybkiej fermentcji, wyszło że powinno zejść do troche ponad 2°Blg .

Teraz po kolejnych 16 dniach (26 od początku) balingometr wskazuje 5 i bulka sobie całkiem powoli z rurki...

 

I tutaj naszła mnie straszliwa myśl! Może by tak zadać te drożdże zebrane do PETa (np przez strzykawe 100ml) z powrotem do głównej fermenacji? Zdecydowanie jest czego się bać, niby nic się ich nie ima (drożdży w PETcie) ale butelka nic nie byla dezynfekowana...

Ewentualnie, co rozsądniejsze nastawić dla tego piwka nowy starter...

 

Co o tym sądzicie?:rolleyes:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.