rabny Opublikowano 6 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 Witam! Z powodu małego jeszcze doświadczenia popełniłem przy ostatniej warce pewien błąd. Jest to lager na S-23 fermentujacy w ok. 13°C. Po 10 dniach, mialem dylemat, ponieważ wyjeżdzałem i musiałbym zostawić piwo do ok 20. dnia na burzliwej... Mając wcześniej złe doświadczenia ze zbyt długą burzliwa (na cichej jedna warka dostała "białej kry") zdecydowałem się zlać. Z ok 12,5°Blg zeszło przez te 10 dni do 7°Blg...Drożdże z dna po przelaniu wstawiłem do butelki 1,5L PET i stoją w 13°C. Myślałem, że okej, nastawiłem przy okazji test szybkiej fermentcji, wyszło że powinno zejść do troche ponad 2°Blg . Teraz po kolejnych 16 dniach (26 od początku) balingometr wskazuje 5 i bulka sobie całkiem powoli z rurki... I tutaj naszła mnie straszliwa myśl! Może by tak zadać te drożdże zebrane do PETa (np przez strzykawe 100ml) z powrotem do głównej fermenacji? Zdecydowanie jest czego się bać, niby nic się ich nie ima (drożdży w PETcie) ale butelka nic nie byla dezynfekowana... Ewentualnie, co rozsądniejsze nastawić dla tego piwka nowy starter... Co o tym sądzicie?:rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 6 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 (edytowane) Jeśli bulka, to nie dodawaj. Powinno odfermentować. Z 5°Blg do końca ma niedaleko. Jaka temperatura? Spróbuj podanieść do 12-13°C. Edytowane 6 Maja 2010 przez darko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabny Opublikowano 6 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 Stoi mniej więcej w 13°C jak napisałem. Na pewno w granicach 11-15°C. Ironia, miało być krótko nad drożdżami, a będzie o wiele dłużej. Trzeba było doczytać wątek o lagerze bez cichej, ale stało sie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się