Les_Grossman Opublikowano 5 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2018 Cześć Chciałbym troszkę podkoloryzować zasyp (z racji resztek słodów kolorowych). Czy coś takiego nie będzie za ciężkie: ~20l, 15blg - 5kg pale ale zero - 0,35kg cookie (lub 0,5kg bez czekolady) - 0,15kg czekoladowy jasny (lub red ale lub 0,05kg barwiącego lub ciemnego czekoladowego) zacieranie w 67°C 60min pale ale + cookie + ~16l wody 10min w 76°C + czekoladowy 78°C - filtracja + wysładzanie ~5+4+3l Chmielenie: 20g Magnum 60min 20g Magnum + 30g Cascade na ostatnie 5min Chłodzenie chłodnicą do ~21°C w ~20min Na zimno (na cichej): 30g Chinook, 30g Cascade, 30g Simcoe Drożdże uwodnione US-05 lub gęstwa po imbirowym (~10blg). Fermentacja w 20-21°C. czy ilość chmielu nie zabije całego posmaku słodów? Jest sens ich stosowania? Czy może zmniejszyć trochę chmielu na cichej? np. wywalić cascade. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 5 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2018 usuń te karmele nie wolno takich słodów dawać do piwa, ostatnio inspektorzy kraftowi mi sie wrypali na chate i kazali brzeczke spuścić w kiblu. a tak serio to zasyp wygląda okej, tylko z tego magnum na 5' chmielenia to zrezygnuj, to nie wypali. chinook bym przesunął na 5', ale to już tam jak lubisz majlosz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Les_Grossman Opublikowano 5 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2018 OK, celowałem w te ~40IBU, i tak mniej więcej z tym magnum by było. Dorzucę ze 2 granulki więcej na początku, i tak efekt końcowy będzie pewnie inny niż zamierzam a dam chinooka wtedy zamiast magnum na 5'. A z tą czekoladą czekać na koniec czy od początku dać? Nie będzie za duży aromat od początku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 5 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2018 możesz wrzucać śmiało od początku, piwo wg beersmitha nie wyjdzie Ci jakoś specjalnie ciemne. inna kwestia że nie nastawiaj się na jakieś cuda z tym słodem cookies. fajnie się nazywa i fajnie go opisują, ale nie wyjdzie Ci z tego piwerko o smaku piegusków Les_Grossman 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się