Skocz do zawartości

Czeski Pils z ekstraktu słodowego nie chmielonego


heniek08

Rekomendowane odpowiedzi

Witam po przerwie ?

Piwko już się lageruje w 4 stopniach prawie 1,5 miesiąca i teraz pytania:

Czy ilość glukozy do refermentacji wyliczać z temp warki 4 stopnie?

W jakiej temp. Trzymać  piwo po zabutelkowaniu, czy parę dni wyższa czy od razu 4st?

Czy, w jakich ilościach i jakie dodać drożdże do refermentacji?

 

Z góry dzięki za odpowiedź 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak. Temperatura jest przeliczana żeby uwzględnić rozpuszczalnosc CO2 z fermentacji w piwie, jeśli przeniosłeś na diacetylową, powstało w tych 20, ogrzało się, i zniosłeś na lager jak już było dofermentowane, a nie na ślepo, to więcej CO2 się nie wytworzyło od czasu jak było w tych 20 stopniach, wiec licz dla 20.

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam problem z nagazowaniem Pilsner!

Po dodaniu glukozy z wodą do refermentacji i zabutelkowaniu przeniosłem butlę na ok 30h do 20st. i powrotem do 4 st po prawie 4 tyg gazu zero. na dnie butelki osąd z glukozy próbowałem jest słodki piwo slodsze niż próba przed dodaniem glukozy

 

co robić 

 

posiadam saszetke w34/70

saszetke jakiś drożdży gornej fermentacji do przenicy

oraz tygodniowa gestwe us05

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, heniek08 napisał:

Witam problem z nagazowaniem Pilsner!

Po dodaniu glukozy z wodą do refermentacji i zabutelkowaniu przeniosłem butlę na ok 30h do 20st. i powrotem do 4 st po prawie 4 tyg gazu zero. na dnie butelki osąd z glukozy próbowałem jest słodki piwo slodsze niż próba przed dodaniem glukozy

 

co robić 

 

posiadam saszetke w34/70

saszetke jakiś drożdży gornej fermentacji do przenicy

oraz tygodniowa gestwe us05

Potrzymaj dłużej niz 30h w tych 20C. Z tydzień. I wzburz tą glukoze z dna lekko. 

Edytowane przez Jancewicz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.