heniek08 Opublikowano 9 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 Witam po przerwie ? Piwko już się lageruje w 4 stopniach prawie 1,5 miesiąca i teraz pytania: Czy ilość glukozy do refermentacji wyliczać z temp warki 4 stopnie? W jakiej temp. Trzymać piwo po zabutelkowaniu, czy parę dni wyższa czy od razu 4st? Czy, w jakich ilościach i jakie dodać drożdże do refermentacji? Z góry dzięki za odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 9 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 Liczyć dla najwyższej temperatury w jakiej było piwo. Po zabutelkowaniu idealnie trzymać w temperaturze fermentacji drożdży lagerowych, czyli te 8-12C. Nie dodawać drożdży do refermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
heniek08 Opublikowano 9 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 robiłem przerwę diacetylową w 20 stopniach to liczyć ilość cukru do takiej temp? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Pawlicki Opublikowano 9 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 Tak. Temperatura jest przeliczana żeby uwzględnić rozpuszczalnosc CO2 z fermentacji w piwie, jeśli przeniosłeś na diacetylową, powstało w tych 20, ogrzało się, i zniosłeś na lager jak już było dofermentowane, a nie na ślepo, to więcej CO2 się nie wytworzyło od czasu jak było w tych 20 stopniach, wiec licz dla 20.Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
heniek08 Opublikowano 20 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2019 Witam problem z nagazowaniem Pilsner! Po dodaniu glukozy z wodą do refermentacji i zabutelkowaniu przeniosłem butlę na ok 30h do 20st. i powrotem do 4 st po prawie 4 tyg gazu zero. na dnie butelki osąd z glukozy próbowałem jest słodki piwo slodsze niż próba przed dodaniem glukozy co robić posiadam saszetke w34/70 saszetke jakiś drożdży gornej fermentacji do przenicy oraz tygodniowa gestwe us05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 20 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2019 (edytowane) 2 godziny temu, heniek08 napisał: Witam problem z nagazowaniem Pilsner! Po dodaniu glukozy z wodą do refermentacji i zabutelkowaniu przeniosłem butlę na ok 30h do 20st. i powrotem do 4 st po prawie 4 tyg gazu zero. na dnie butelki osąd z glukozy próbowałem jest słodki piwo slodsze niż próba przed dodaniem glukozy co robić posiadam saszetke w34/70 saszetke jakiś drożdży gornej fermentacji do przenicy oraz tygodniowa gestwe us05 Potrzymaj dłużej niz 30h w tych 20C. Z tydzień. I wzburz tą glukoze z dna lekko. Edytowane 20 Lutego 2019 przez Jancewicz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się