kapi Opublikowano 9 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2010 Witam ! Mam pytanie, czy z ekstraktów da się uwarzyć jakieś sensowne piwo miodowe? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 9 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2010 (edytowane) Pewnie by się dało. W dziale receptury jest przepis na słodach. Dodaj kilogram na koniec gotowania i zamiast rezerwy to daj ten sztuczny i z 80g glukozy. Tak mi się wydaje że powinno być. Dodam że tam użyto gryczanego ale może i inne gatunki też by były dobre, w sumie podobne są chociaż np.rzepakowy od spadziowego to duża różnica. Edytowane 9 Maja 2010 przez fabians Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kapi Opublikowano 10 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2010 Znalazłem coś takiego : Jejski napisał : " Pytanie do ekspertów od miodu. Co powiecie na "warkę" : pilzeński 2 kg carchell 150g caraaroma 50g miód 1 kg bądź, 1,2kg (nie wiem w jakich opakowaniach jest dostępny) i jaki gatunek chmiel lubelski 35g drożdże WB-06 lub Wyeast 3333 German Wheat Zacieranie 44°C - 15min. 52°C - 10min. 62°C - 30min 72°C - 30min Gotowanie 60 min. Od początku 20g. lubelskiego, w 45min. miód, a w 50min. 15g lubelskiego. Przy 20l. warce jake może wyjść °Blg ? Zastanawiam się jeszcze nad 5 do 10g imbiru. " Co powiecie na taką warkę ze słodów : - Ekstrakt słodowy WES jasny 1.7kg - Ekstrakt słodowy WES bursztynowy 1.2kg - Miód 1,2 kg - Chmiel aromatyczny Cascade 35 - 40g - Drożdże górnej fermentacji Safale US-05 Gotowanie : 60 min. Chmielenie : Na początku, po 45 min, razem z miodem Powinno wyjść pi razy oko 15 °Blg ... Czy taka warka ma sens ? Czy może któryś ze składników powinienem zmienić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 10 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2010 Na przepisach się nie znam ale co do miodu to chyba źle jest gotowanie go przez 15min. Bo to nic nie da tylko może pogorszyć. Po to dodają na koniec gotowania żeby go wysterylizować a aromat żeby pozostał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 10 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2010 Moja jedyna udana zabawa z miodem to ta warka , a tak wyglądała Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się