rob7320 Opublikowano 19 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2018 Przymierzam się do wykonania komory styropianowej oraz zakupu kabla terrariowego do podgrzewania ze sterownikiem .Tu mam dylemat czy kupić 50W 5,7 mb czy 80 W 9mb . Komora będzie ze styropianu 8cm i będzie stała w garażu gdzie będzie temeratura 5C a jak będą mrozy to pewno poniżej zera , będzie fermentowany lager ok 20 l . Czy większa moc skróci tylko czas podgrzania , czy można bezpośrednio przykleić do fermentatora bez obawy o nadtopienie ścianek ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 19 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2018 @rob7320 zerknij tutaj: W zasadzie @koval_blazej policzył tam wszystko. Ze swojej praktyki. Mam skrzynie z takiego twardego styropianu 3.5cm. w niej kabel grzewczy 35W o długości około 4 metrów. Owijam bezpośrednio fermentor. Kable są dość ciepłe ale nie nie na tyle by coś stopić. One wydzielają okołow 9W na metr i są najczęściej dość grube. Fermentuje w tym kveiki. Te moje 35W w skrzyni jest w stanie podnieść temperaturę nawet do 20 stopni ponad temperaturę otoczenia. Piwo fermentujące oczywiście w tym pomaga. Moim zdaniem pas 50W w zupełności wystarczy. Jeżeli pozlepiasz styropian bez mostków termicznych i będzie szczelnie przylegało wieko to i pewnie górną fermentację będziesz mógł zimą przeprowadzić. Masz styropian 8cm, więc jego przenikalność cieplną będzie mała. rob7320 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c64club Opublikowano 19 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2018 U mnie przy 13 stopniach w piwnicy fermentowal old ale 18°Blg w 20-21 stopniach, dogrzewany kablem 17 W. Fermentor owiniety stara karimata i przykryty kurtką zimową z obciętymi i zaszytymi rękawami, stal na styropianie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 22 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2018 (edytowane) a ja polecam kupić dłuższy i zamontować na ściankach wokoło, tak to będziesz się ciągle bawił z owijaniem i odwijaniem fermentora. Polecam też jakiś sterownik dobry żeby ta temp była faktycznie taka jak nastawisz. O stopienie się nie martw, raczej kabli do 80-90 stopni nie grzejesz, a instrukcje np brewkitów mowią o rozpuszczeniu puchy wrzątkiem i dolanie zimnej wody. Poza tym myjesz wiadro w kranówie ciepła ma pewnie ok 60 st i tej temp też nie osiąga kabel. Edytowane 23 Listopada 2018 przez Fenris Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się