daniello256 Opublikowano 24 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2018 proszę o ocenę receptury i proszę też o podpowiedź jakie drożdże będą tutaj sensowne? zastanawiam się też czy dać dolne czy górne...mam ok 10- 12 stopni, ale dla górnych mogę ocieplić fermentor , tylko które będą lepsze? zacieranie chyba stnadrdowo 68oC -->60' 72oC --> 20' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 24 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2018 Sam się nauczyłem przez doświadczenie to się i z tobą podzielę, że klarowniej jest jak się przepisze recepture, a nie wrzuca ss. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniello256 Opublikowano 24 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2018 3 minuty temu, Hobbysta napisał: klarowniej jest jak się przepisze recepture, a nie wrzuca ss. myślałem że tak będzie czytelniej i wygodniej.. jeśli to utrudnia to sorrry, nie to było celem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 24 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2018 Spoko sam tak robilem, ale zauważyłem, ze chetniej mi odpowiadaja jak przepisuje Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 24 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2018 Godzinę temu, daniello256 napisał: proszę o ocenę receptury i proszę też o podpowiedź jakie drożdże będą tutaj sensowne? zastanawiam się też czy dać dolne czy górne...mam ok 10- 12 stopni, ale dla górnych mogę ocieplić fermentor , tylko które będą lepsze? zacieranie chyba stnadrdowo 68oC -->60' 72oC --> 20' Jak to ma byc milk stout to chyba brakuje ci laktozy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniello256 Opublikowano 24 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2018 Teraz, Lasek napisał: brakuje ci laktozy. fakt, zapomnialem wpisac, na pewno pojdzie do gotowania 500g i na cicha 48h przed rozlewem ok200-300 g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 24 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2018 (edytowane) 3 minuty temu, daniello256 napisał: fakt, zapomnialem wpisac, na pewno pojdzie do gotowania 500g i na cicha 48h przed rozlewem ok200-300 g A czemu nie wszystko naraz? I nie przelewaj tego piwa, chyba ze chcesz drozdze odzyskac. Jesli masz 12 stopni to us05 spokojnie przefermentuja. Edytowane 24 Listopada 2018 przez Lasek Literowka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniello256 Opublikowano 24 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2018 3 minuty temu, Lasek napisał: A czemu nie wszystko naraz? Bo jak zrobiłem wszystko naraz w pierwszym milk stoucie to był bardzo fajny al meega mało słodyczy (było 500g na gotowanie) w drugim dałem właśnie też na cichą i bardzo fajny smaczek doszedł mówisz o przelewaniu na cicha? tu nie planuje odzysku drożdży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się