Robert87 Opublikowano 28 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2018 Witajcie. Ostatnio bardzo dużo myślę nad usprawnieniami browaru :D Obecnie mam chłodnicę zanurzeniową z karbowanej rury nierdzewnej DN20 ze złączami GZ 3/4" o długości jak pamietam 14m. Chciałbym zrobić z niej chłodnicę przeciwbieżną. Mój zamysł jest taki żeby do karbowanej włożyć rurkę z miękkiej miedzi. Pytanie: Czy podsuniecie mi jakieś rozwiązania jak to wszystko połączyć w całość? Jaka rurka miedziana będzie optymalna (stosunek jakość/wydajność/cena )? Byłoby świetnie jakby całość była rozbieralna :) Zapraszam do dyskusji :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 28 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2018 52 minuty temu, RobertSlask napisał: Witajcie. Ostatnio bardzo dużo myślę nad usprawnieniami browaru Obecnie mam chłodnicę zanurzeniową z karbowanej rury nierdzewnej DN20 ze złączami GZ 3/4" o długości jak pamietam 14m. Chciałbym zrobić z niej chłodnicę przeciwbieżną. Mój zamysł jest taki żeby do karbowanej włożyć rurkę z miękkiej miedzi. Pytanie: Czy podsuniecie mi jakieś rozwiązania jak to wszystko połączyć w całość? Jaka rurka miedziana będzie optymalna (stosunek jakość/wydajność/cena )? Byłoby świetnie jakby całość była rozbieralna Zapraszam do dyskusji Chcesz wcisnąc w zanurzeniową 14m rurki i do tego ma być rozbieralna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 28 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2018 Dokładnie tak. Chłodnica jest z karbowanej nierdzewki także jak ją "rozwinę" to się sama wyprostuje i nie będzie problemu żeby włożyć do niej rurkę miedzianą. Nie wiem tylko jak osiągnąć rozbieralność całego układu i czy jest to możliwe... Jak nie to trudno, przeżyje:) Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 28 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2018 3 minuty temu, anteks napisał: 1 minutę temu, RobertSlask napisał: Chłodnica jest z karbowanej nierdzewki także jak ją "rozwinę" to się sama wyprostuje i nie będzie problemu żeby włożyć do niej rurkę miedzianą. Nie wiem tylko jak osiągnąć rozbieralność całego układu. Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka I chcialbys tak zwijac i rozwijac raz za razem do mycia? Nie ogarniam twojej idei, po co ci ta rozbieralnosc? I tak myc bedziesz pompujac chemie przez srodek wiec po corozbierac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 28 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2018 W gruncie rzeczy masz rację, ale ta opcja jest nie dlatego żeby co chwile rozbierać itp tylko po to że w razie jakiegoś problemu etc można bylo to rozebrać. Jakkolwiek nie mam idei jak połączyć miedzianą rurkę z nierdzewnym trójnikiem... Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi