c64club Posted December 2, 2018 Share Posted December 2, 2018 ?Na złomowisku znalazłem prawie nowy nierdzewny szybkowar. "Prawie" polega na tym, że kapsułowe dno się rozwarstwiło. Wystarczyłoby odciąć dno i mamy właz ze stli 304 wytrzymujący kilka barów za ułamek ceny "przemysłowego". Nawet gdyby specjalnie w tym celu kupić nowy tani szybkowar, to nie zbliżamy się nawet do ceny dedykowanego włazu, a wielkość "garnkowa (20-25cm) w zupełności powinna wystarczyć np. do fermentora stożkowego cznionego z kega. Link to comment Share on other sites More sharing options...
PaulCraft Posted December 2, 2018 Share Posted December 2, 2018 ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
c64club Posted December 2, 2018 Author Share Posted December 2, 2018 (edited) Widziałem tutaj posty użytkowników, którzy szukali tzw. włazów, otworów inspekcyjnych, służących np do cz szczenia. Do wspawania w zbiornik nierdzewny (fermentor, kadź), tyle że właz taki, konstrukcyjnie (z naszego punktu widzenia) identczny z górą szybkowaru, kosztuje kilka razy więcej. Kiedy zobaczyłem ten garnek, od razu widziałem jego górną część wspawaną w roli takiego włazu. Może sie komuś pomysł przyda. Ten wynalazek kosztuje 69 złotych: A ten 69 euro: Dla piwowara jeden czort. Edited December 2, 2018 by c64club vettis 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dobry1986 Posted January 10, 2019 Share Posted January 10, 2019 Świetny pomysł! Jakiś czas temu szukałem destylatora (aabratka) i takie zbudowane na bazie kega z szerokim wlewem (lub dodatkowym wlewem 4") są znacznie droższe niż ten patent z szybkowarem! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts